CMV ön üveiti patogenezinde NK hücreleri ve immün kontrol noktası reseptörlerinin rolü
The role of NK cells and immune checkpoint receptors in the pathogenesis of CMV anterior uveitis
- Tez No: 1003749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHİM ESEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sitomegalovirüs, üveit, doğal öldürücü hücre, immün kontrol noktası, CTLA-4, Cytomegalovirus, uveitis, natural killer cell, immune checkpoint, CTLA-4
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Sitomegalovirüs (CMV) toplumun çoğunluğunda asemptomatik olarak bulunan, ancak bazı sağlıklı bireylerde ön üveite neden olabilen bir virüstür. CMV üveiti olan hastaların NK hücre alt gruplarında ve NK hücrelerinin immün kontrol noktası reseptör ekspresyonlarında hastalığa yatkınlık yapan bir değişim olup olmadığını incelemek. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda takip edilen 11 CMV ön üveiti, asemptomatik ancak CMV Ig-pozitif olan 11 sağlıklı birey ve 11 CMV Ig-negatif sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi. Tüm katılımcılardan alınan heparinize periferik kan örnekleri akan hücre ölçer ile analiz edildi. NK hücre alt grupları (CD56dimCD16⁺ ve CD56brightCD16⁻) ve bu hücrelerdeki PD-1, CTLA-4, LAG-3 ekspresyonları değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 yazılımı kullanılarak yapıldı. Gruplar arasında total NK hücre oranları ve NK hücre alt grup dağılımları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Ancak hem CD56dimCD16⁺ hem de CD56brightCD16⁻ NK hücre alt gruplarında CTLA-4 ekspresyonu CMV ön üveiti hasta grubunda, diğer iki gruba kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). PD-1, LAG-3 ekspresyonları açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. CMV ön üveiti olan hastalarda CTLA-4 ekspresyonu, asemptomatik CMV IgG-pozitif olan hastalar ve CMV enfeksiyonu geçirmemiş bireylerden anlamlı olarak daha yüksekti. Bu bulgular NK hücrelerinde CTLA-4 ekspresyonundaki artışın antiviral immüniteyi baskılayarak CMV'nin ön üveite neden olmasına katkı sağladığını düşündürmektedir. Hastalardaki CTLA-4 artışının viral patogenez kaynaklı mı, hastaların bireysel genetik özellikleri ile mi ilişkili olduğunun araştırılması gerekmektedir. CTLA-4'ün CMV üveiti için bir biyomarker ve hedefe yönelik tedaviler için ise bir yolak olarak kullanılıp kullanılamayacağının detaylı incelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Cytomegalovirus (CMV) is a virus that remains asymptomatic in the majority of the population but can cause anterior uveitis in some otherwise healthy individuals. This study aimed to investigate whether there are disease-predisposing alterations in natural killer (NK) cell subsets and immune checkpoint receptor expression on NK cells in patients with CMV anterior uveitis. Eleven patients with CMV anterior uveitis followed at the Department of Ophthalmology, Istanbul Medeniyet University School of Medicine, 11 asymptomatic CMV IgG-positive healthy individuals, and 11 CMV IgG-negative healthy individuals were included in the study. Heparinized peripheral blood samples obtained from all participants were analyzed by flow cytometry. NK cell subsets (CD56dimCD16⁺ and CD56brightCD16⁻) and the expression of PD-1, CTLA-4, LAG-3 on these cells were evaluated. Statistical analyses were performed using SPSS version 27.0. No statistically significant differences were observed among the groups in terms of total NK cell percentages or distribution of NK cell subsets (p>0.05). However, CTLA-4 expression in both CD56dimCD16⁺ and CD56brightCD16⁻ NK cell subsets was significantly higher in the CMV anterior uveitis group compared with the other two groups (p<0.05). No significant differences were found among the groups regarding PD-1, LAG-3 expression. CTLA-4 expression in patients with CMV anterior uveitis was significantly higher than in asymptomatic CMV IgG-positive individuals and CMV-naïve healthy controls. These findings suggest that increased CTLA-4 expression on NK cells may contribute to CMV-induced anterior uveitis by suppressing antiviral immunity. Further studies are needed to determine whether elevated CTLA-4 expression in these patients is driven by viral pathogenesis or by individual genetic predisposition. Detailed investigation is also warranted to evaluate whether CTLA-4 may serve as a biomarker for CMV uveitis and as a potential target for pathway-directed therapies.