Muhammed Zekeriyyâ Kandehlevî'nin Evcezü'l-Mesâlik İlâ Muvatta'i Mâlik eseri bağlamında hadis tenkitçiliği
Hadith criticism in the context of Muhammad Zakariyya Kandahlawi's Awjaz al-Masalik Ila Muwatta Malik
- Tez No: 1003842
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Tenkid, Şerh, Kandehlevî, Evcezü'l-Mesâlik, Muvatta, Hadith, Criticism, Commentary, Kandehlawi, Awjaz al-Masalik, al-Muwattaʾ
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET MUHAMMED ZEKERİYYÂ KANDEHLEVÎ'NİN EVCEZÜ'L-MESÂLİK İLÂ MUVATTA'İ MÂLİK ESERİ BAĞLAMINDA HADİS TENKİTÇİLİĞİ Muhammed Cuma VAHİD Doktora Tezi, Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Muhammet YILMAZ Kasım 2025, 231 sayfa Bu çalışma, Muhammed Zekeriyyâ Kandehlevî'nin İmam Mâlik'in el-Muvattaʾ adlı eserine yazdığı kapsamlı şerhi olan Evcezü'l-Mesâlik ilâ Muvattaʾi'l-İmâm Mâlik adlı eserinde ortaya koyduğu hadis tenkit metodunu incelemektedir. On yedi ciltten oluşan bu eser, baştan sona taranarak Kandehlevî'nin hadislerle ilgili yaptığı tenkitler tespit edilmiş, kendi görüşleri esas alınarak sistematik bir şekilde analiz yapılmıştır. Ayrıca eserin giriş kısmında müellifin hadis usulüne dair yenilikçi görüşleri, şahsi tercihlerde bulunduğu yerler ve özgün katkıları değerlendirilmiştir. Giriş bölümünde yer alan tartışmalar, sadece şerhin bir mukaddimesi olmaktan ziyade müstakil bir ilmi değer taşıdığı kanaatini doğurmuştur. Bu çalışmada Kandehlevî'nin tenkit yöntemi, hadisleri değerlendirme biçimi ve selef muhaddislerin görüşleriyle olan irtibatı, karşılaştırmalı ve analitik bir yöntemle ele alınmıştır. Araştırma, özellikle hadis ilmine katkı sağlayan yönleriyle sınırlandırılmış; Fıkhî veya lügatle ilgili tenkitlere yer verilmemiştir. Sonuç olarak Kandehlevî'nin şerhi, sadece bir açıklama metni olmanın ötesinde hadis ilmine dair ilmi bir birikimi ve eleştirel yaklaşımı yansıtan önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HADİTH CRİTİCİSM İN THE CONTEXT OF MUHAMMAD ZAKARİYYA KANDAHLAWİ'S AWJAZ AL-MASALİK İLA MUWATTA MALİK Muhammed Cuma VAHİD Doctoral Thesis, Department of Basic Islamic Sciences Advisor: Prof. Dr. Muhammet YILMAZ November 2025, 231 pages This study offers an analytical examination of the hadith–critical methodology employed by Muhammad Zakariyya Kandhlawiin his extensive commentary on Imam Mâlik's al-Muvattaʾ, entitled Awjaz al-Masalik ila Muvattaʾ al-Imam Mâlik. The seventeen-volume work has been thoroughly reviewed to identify Kandhlawi's critical remarks on hadith, which have then been systematically analyzed on the basis of his own evaluations and methodological preferences. Special attention has been given to the lengthy introduction of Awjaz al-Masalik, which contains numerous innovative discussions related to the principles of hadith scholarship. This introductory section demonstrates the author's distinctive theoretical contributions and reveals an advanced level of critical engagement, to the extent that it may be considered an independent scholarly unit rather than a conventional preface. The research focuses on Kandhlawi's method of critikue, his approach to evaluating individual hadiths, and his engagement with the views of earlier hadith authorities. The study is deliberately limited to hadith-related criticisms; juristic or linguistic discussions fall outside its scope in order to maintain a focused investigation into Kandhlawi's contributions to hadith studies. In conclusion, Awjaz al-Masalik is shown to be not merely a commentary on al-Muwattaʾ, but a substantial scholarly contribution to the science of hadith, reflecting both a rich theoretical framework and a rigorous critical stance.