OECD ülkelerinin elektrikli araç adaptasyonunun ve çevresel etkilerinin karşılaştırılmalı analizi
Comparative analysis of electric vehicle adaptation and environmental impacts in OECD countries
  1. Tez No: 1003849
  2. Yazar: SEVGİ EŞİYOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, sürdürülebilir enerji, elektrikli araçlar, sürdürülebilir ulaşım, Renewable energy, sustainable energy, electric vehicles, sustainable transportation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Enerji ve ulaşım alanları, sanayi üretimiyle birlikte günlük yaşamın neredeyse tüm aşamalarını doğrudan etkileyen kritik sektörlerdir. Küresel enerji talebinin büyük ölçüde fosil yakıtlardan karşılanması ve ulaşımdaki geleneksel fosil yakıt bağımlılığı, bu alanları sera gazı salımlarının ve buna bağlı iklim değişikliğinin başlıca kaynakları hâline getirmektedir. Teknolojideki hızlı ilerlemeler bu sektörlere olan talebi sürekli artırırken ortaya çıkan çevresel kaygılar, ülkeleri yenilenebilir enerji çözümleri ile alternatif enerji teknolojilerine yönelmeye zorlamaktadır. Bu çalışmada, enerji ve ulaşım sektörlerinin küresel sera gazı emisyonları ve iklim değişikliği üzerindeki etkileri çerçevesinde, OECD üyesi ülkelerin elektrik üretim yapıları, bu üretimin çevresel sonuçları, yenilenebilir enerjiye geçiş düzeyleri ve yeni nesil enerji araçlarını benimseme süreçleri karşılaştırmalı biçimde incelenmektedir. Araştırma kapsamında elde edilen verilerle, Türkiye'nin diğer OECD ülkeleri arasındaki yeri ortaya koyulurken; Türkiye'nin elektrikli araç kullanımı ve yakıt türlerine göre motorlu kara taşıt sayısına ilişkin geleceğe yönelik öngörüler geliştirilmiştir. Benzer performans gösteren ülkelerin gruplandırılması ve ortak özelliklerinin değerlendirilmesi, çevresel hedeflere ulaşmada hangi stratejik adımların öne çıkarılması gerektiğine dair yol gösterici niteliktedir ve çalışmanın özgünlüğünü pekiştirmektedir. Türkiye özelinde ise enerji ve ulaşım sektörlerine yönelik sürdürülebilirlik perspektifinden geleceğe ilişkin analiz ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The energy and transportation sectors are critical industries that directly impact nearly all aspects of daily life alongside industrial production. The global energy demand being largely met by fossil fuels, coupled with the transportation sector's reliance on conventional fossil fuels, has made these sectors major sources of greenhouse gas emissions and contributors to climate change. Rapid technological advancements continue to increase demand in these sectors, while growing environmental concerns are pushing countries toward renewable energy solutions and alternative energy technologies. In this study, within the framework of the impacts of the energy and transportation sectors on global greenhouse gas emissions and climate change, OECD member countries' electricity generation structures, the environmental consequences of this generation, their levels of transition to renewable energy, and their processes of adopting next-generation energy vehicles are examined in a comparative manner. Using the collected data, the study also positions Türkiye relative to other OECD countries and develops future projections regarding Türkiye's use of electric vehicles and the number of motor vehicles according to fuel type. Grouping countries with similar performance and evaluating their common characteristics provide guidance on which strategic measures are most critical to achieving environmental goals, thereby enhancing the originality of the study. For Türkiye specifically, future-oriented analyses and recommendations are presented from a sustainability perspective with regard to the energy and transportation sectors.