Permakültür etkinliklerinin okul öncesi dönem çocuklarının çevresel farkındalık ve tutumlarına etkisi
The effect of permaculture activities on the environmental awareness and attitudes of pre-school children
- Tez No: 1003850
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU DERETARLA GÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Permakültür, okul öncesi eğitim, çevre, farkındalık, tutum, Permaculture, preschool education, environment, awareness, attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi dönemdeki çocuklara uygulanan permakültür etkinliklerinin çocukların çevresel farkındalık ve tutumlarına olan etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma, Adana ilinde permakültür uygulamaları için yeterli olanağa sahip bir özel anaokulunda, 2024-2025 öğrenim yılında gerçekleştirilmiştir. Karma yöntemin kullanıldığı araştırmanın nicel bölümünde, ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel bölümde ise durum deseni uygulanmıştır. Anaokulundan rastgele seçilen bir sınıf deney grubu olarak atanmış, araştırmacı tarafından permakültürün temel konularını ve ilkelerini kapsayan etkinlikler geliştirilerek uygulanmıştır. Rastgele seçilmiş başka bir sınıf ise kontrol grubu olarak atanmış ve MEB'in 2024 yılı okul öncesi eğitim kazanımlarına uygun olarak sınıf öğretmenleri tarafından hazırlanan etkinliklere devam edilmiştir. Araştırma kapsamında deney grubuna uygulanan permakültür etkiniklerinin kazanımları ile kontrol grubuna uygulanan okul öncesi programının kazanımları arasında dört kazanımın benzer olduğu belirlenmiştir. Deney ve kontrol grubu sınıflara“Okul Öncesi Çocuklar için Çevresel Farkındalık ve Tutum Ölçeği”ön test ve son test olmak üzere iki kere uygulanmıştır. Permakültür etkinlikleri tamamlandıktan sonra deney grubundan bazı çocuklara araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formları uygulanmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, permakültür etkinliklerine katılan deney grubundaki çocukların çevresel farkındalık ve çevresel tutum puan ortalamalarının kontrol grubundaki çocuklara göre daha yüksek olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Uygulanan permakültür etkinliklerinin, çocuklarda cinsiyete, yaşa, daha önce okul öncesi eğitim alma durumlarına, gelir durumuna göre anlamlı bir farklılık oluşturmadığı ancak ebeveynlerin yaşına ve eğitim durumuna göre çevresel farkındalık son test puanlarında anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Nitel gözlemler, resim analizleri ve görüşmeler sonucunda ise çocukların permakültür etkinliklerinden etkilendikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of permaculture activities applied to preschool children on their environmental awareness and attitudes. The research was conducted in the 2024-2025 academic year at a private kindergarten in Adana province with sufficient facilities for permaculture practices. Using a mixed-methods approach, the quantitative part of the study employed a pre-test–post-test control group quasi-experimental design, while the qualitative part used a case study design. A randomly selected class from the kindergarten was assigned as the experimental group, and activities covering the basic topics and principles of permaculture were developed and implemented by the researcher. Another randomly selected class was assigned as the control group and continued with activities prepared by the class teachers in accordance with the 2024 preschool education achievements of the Ministry of National Education. Within the scope of the research, it was determined that four achievements of the permaculture activities applied to the experimental group were similar to the achievements of the preschool program applied to the control group. The“Environmental Awareness and Attitude Scale for Preschool Children”was administered twice to the experimental and control group classes, as a pre-test and post-test. After the permaculture activities were completed, semi-structured interview forms developed by the researcher were administered to some children in the experimental group. Statistical analyses revealed that the experimental group children who participated in permaculture activities had higher mean scores for environmental awareness and environmental attitudes than the control group children, and that this difference was statistically significant. It was determined that the permaculture activities implemented did not create a significant difference in preschool children according to gender, age, previous preschool education status, or income status, but showed a significant difference in environmental awareness final test scores according to the age and education status of the parents. Qualitative observations, picture analyses, and interviews revealed that the children were affected by the permaculture activities.