Üst üriner sistem toplayıcı sistem tümörü olan hastalarda preoperatif parametrelerin ve işlemlerin postoperatif sonuçlar üzerine öngörüsü
Prediction of postoperative outcomes based on preoperative parameters and procedures in patients with upper tract urothelial carcinoma
  1. Tez No: 1003852
  2. Yazar: GÖZDE DOĞAN AKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ABDURRAHİM İMAMOĞLU, UZMAN FATİH SANDIKÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi-ürolojik, Minimal invaziv cerrahi işlemler, Patoloji-cerrahi, Teşhis teknikleri-cerrahi, Teşhis teknikleri-ürolojik, Surgery-urologic, Minimally invasive surgical procedures, Pathology-surgical, Diagnostic techniques-surgical, Diagnostic techniques-urological
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Üst üriner sistem toplayıcı sistem tümörü (UTUC) olan hastalarda preoperatif değerlendirmede kullanılan bazı parametreler, görüntülemeler ve yapılan tanısal işlemlerin postoperatif sonuçlar üzerine öngörü sunması muhtemeldir. Bu bağlamda hastalara preoperatif değerlendirme için yapılan kan ve idrar tetkikleri, görüntülemeler ve tanısal operasyonlarda elde edilen sonuçlar incelenerek patolojik sonuçlar ve postoperatif takip için önemli çıkarımlar elde edilebilir. Ayrıca birtakım tetkik ve işlemlerin yapılmasından vazgeçilerek hem hastalığa özgü sağkalım üzerine hem sağlık sağlık hizmeti kaynaklarının kullanımının optimize edilmesine fayda sağlanabilir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif gözlemsel çalışmaya, Ankara Etlik Şehir Hastanesi Üroloji Kliniği'nde 14 Şubat 2023 ile 30 Temmuz 2025 tarihleri arasında üst üriner sistem ürotelyal karsinomu (UTUC) ön tanısıyla radikal nefroüreterektomi (RNU) uygulanan 42 hasta dahil edildi. Hastaların preoperatif klinik, laboratuvar ve radyolojik verileri ile postoperatif patoloji sonuçları retrospektif olarak incelendi. Birincil sonlanım noktası, postoperatif ilk sistoskopide saptanan mesane tümörü nüksü olarak belirlendi. İstatistiksel analizlerde sürekli değişkenler için Mann-Whitney U testi, kategorik değişkenler için Fisher exact testi kullanıldı. Mesane nüksü ile ilişkili bağımsız faktörlerin belirlenmesinde lojistik regresyon analizi uygulandı ve duyarlılık analizi olarak Firth bias-reduced lojistik regresyon analizi yapıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Güncel literatür eşliğinde çalışma sonuçları ve çıkarımlar raporlanmıştır. Bulgular: Bu çalışmaya toplam 42 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %76,2'si erkek olup medyan yaş 64,5 yıldır. İlk sistoskopisi değerlendirilebilen hastalarda mesane nüks oranı %45 olarak saptanmıştır. Nükslerin büyük çoğunluğunun ilk yıl içerisinde geliştiği izlenmiştir. Eş zamanlı mesane tümörü varlığı ve primer tümör lokalizasyonu mesane nüksü ile ilişkili değişkenler olarak değerlendirilmiştir. Multivaryant analizde üreter tutulumu bağımsız koruyucu faktör olarak bulunmuştur. Preoperatif üreterorenoskopi, punch biyopsi, cerrahi yaklaşım ve tümör boyutu ile mesane nüksü arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Üst üriner sistem ürotelyal karsinomu nedeniyle radikal nefroüreterektomi uygulanan hastalarda mesane nüksü sık görülmekte ve çoğunlukla erken dönemde ortaya çıkmaktadır. Eş zamanlı mesane tümörü ve tümör lokalizasyonu nüks açısından önemli belirleyiciler olarak öne çıkmaktadır. Özellikle üreter yerleşimli tümörlerde nüks riskinin daha düşük olabileceği gözlenmiştir. Bulgularımız, preoperatif URS ve punch biyopsi işlemlerinin mesane nüksü ile ilişkili olabileceğini göstererek hasta seçiminin önemini vurgulamaktadır. Postoperatif dönemde özellikle ilk yıl içerisinde düzenli sistoskopik takip büyük önem taşımaktadır. Hasta uyumunun artırılması ve takip süreçlerinin standardize edilmesi, intravezikal nükslerin erken saptanması açısından kritik görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Certain clinical parameters, imaging modalities, and diagnostic procedures utilized in the preoperative evaluation of patients with upper tract urothelial carcinoma (UTUC) may serve as potential predictors of postoperative outcomes. Accordingly, the analysis of results obtained from preoperative blood and urine tests, imaging studies, and diagnostic interventions may provide valuable insights into pathological findings and postoperative follow-up. Furthermore, the omission of selected tests and procedures could potentially contribute to improved disease-specific survival while also optimizing healthcare resource utilization. Material and Method: This retrospective observational study included 42 patients who underwent radical nephroureterectomy (RNU) with a preoperative diagnosis of upper tract urothelial carcinoma (UTUC) at the Department of Urology, Ankara Etlik City Hospital, between February 14, 2023, and July 30, 2025. Preoperative clinical, laboratory, and radiological data as well as postoperative pathological results were retrospectively analyzed. The primary endpoint was defined as bladder tumor recurrence detected at the first postoperative cystoscopy. Statistical analyses were performed using the Mann-Whitney U test for continuous variables and Fisher's exact test for categorical variables. Logistic regression analysis was used to identify independent factors associated with bladder recurrence, and Firth bias-reduced logistic regression analysis was performed as a sensitivity analysis. Statistical significance was set at p < 0.05. Results: A total of 42 patients were included in this study. Most patients were male (76.2%), with a median age of 64.5 years. The bladder recurrence rate was 45% among patients with evaluable initial cystoscopy, and the majority of recurrences occurred within the first year after surgery. Concomitant bladder tumor and primary tumor location were evaluated as variables associated with bladder recurrence. In multivariate analysis, ureteral involvement was identified as an independent protective factor. No statistically significant association was found between bladder recurrence and preoperative ureterorenoscopy, punch biopsy, surgical approach, or tumor size. Conclusion: Bladder recurrence is common and predominantly occurs in the early postoperative period in patients undergoing radical nephroureterectomy for upper tract urothelial carcinoma. Concomitant bladder tumor and primary tumor location appear to be important determinants of recurrence. A lower risk of recurrence was observed in patients with ureteral tumors. Our findings suggest that preoperative URS and punch biopsy procedures may be associated with bladder recurrence, thereby emphasizing the importance of patient selection. Regular cystoscopic surveillance is crucial, particularly within the first postoperative year. Improving patient compliance and standardizing follow-up protocols are essential for the early detection of intravesical recurrence.