Takıma ait olmak mı, takımı sevmek mi? Profesyonel voleybolcularda bağlılık türlerinin takım çalışmasına etkisi
Belonging to the team or loving the team? The effect of types of commitment on teamwork among professional volleyball players
- Tez No: 1003853
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAN KILIÇKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Takıma bağlılık, bilişsel yatırım, duygusal yatırım, takım çalışması, Team commitment, cognitive investment, emotional investment, teamwork
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, profesyonel voleybolcularda takıma yönelik bağlılık türlerinin (bilişsel ve duygusal yatırım) takım çalışması ve iş birliği üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma, nicel araştırma yaklaşımı kapsamında ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüş ve Türkiye'de profesyonel liglerde aktif olarak mücadele eden 177 profesyonel voleybolcudan elde edilen veriler analiz edilmiştir. Veri toplama sürecinde, Spor Takımına Duygusal Bağlılık Ölçeği (Erdoğan ve Şirin, 2021) ile Sporda Takım Çalışması ve İş Birliği Ölçeği (Sağ vd. 2024) kullanılmıştır. Örneklem büyüklüğünün yeterliliği, çoklu doğrusal regresyon analizleri için G*Power yazılımı kullanılarak yapılan güç analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmada öncelikle verilerin normallik varsayımları test edilmiş, ardından betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular, bilişsel ve duygusal yatırım arasında orta–yüksek düzeyde pozitif bir ilişki bulunduğunu; her iki bağlılık türünün de takım çalışmasıyla anlamlı ve pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Regresyon analizleri, bilişsel ve duygusal yatırımın birlikte takım çalışmasını anlamlı biçimde yordadığını, ancak duygusal yatırımın daha güçlü bir yordayıcı olduğunu ortaya koymuştur. İş birliği açısından değerlendirildiğinde ise, yalnızca duygusal yatırımın anlamlı bir yordayıcı olduğu belirlenmiştir. Demografik değişkenlere ilişkin bulgular, kadın sporcuların bağlılık, takım çalışması ve iş birliği düzeylerinin erkek sporculara kıyasla daha yüksek olduğunu; yaş, pozisyon, spor deneyimi, aynı takımda oynama süresi ve sezonda oynanan maç sayısının ise bazı alt boyutlarda ayırt edici etkiler yarattığını göstermiştir. Genel olarak sonuçlar, profesyonel voleybolcularda takım çalışması ve iş birliği davranışlarının özellikle duygusal bağlılık temelinde şekillendiğini ortaya koymakta; takım içi etkileşimlerin güçlendirilmesinde psikososyal süreçlerin önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of types of team commitment (cognitive and emotional investment) on teamwork and cooperation among professional volleyball players. The research was conducted using a quantitative research approach within a correlational survey design, and the data were obtained from 177 professional volleyball players actively competing in professional leagues in Türkiye. Data were collected using the Emotional Commitment to the Sport Team Scale (Erdoğan & Şirin, 2021) and the Teamwork and Cooperation in Sport Scale (Sağ et al., 2024). The adequacy of the sample size was evaluated through a power analysis conducted with the G*Power software for multiple linear regression analyses. Prior to the analyses, the assumptions of normality were tested. Subsequently, descriptive statistics, independent samples t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and multiple linear regression analyses were performed. The findings indicated a moderate to high positive relationship between cognitive and emotional investment and showed that both types of commitment were significantly and positively associated with teamwork. Regression analyses revealed that cognitive and emotional investment jointly and significantly predicted teamwork; however, emotional investment emerged as the stronger predictor. With respect to cooperation, only emotional investment was found to be a significant predictor. Findings related to demographic variables demonstrated that female athletes exhibited higher levels of commitment, teamwork, and cooperation compared to male athletes. Additionally, age, playing position, sport experience, duration of playing with the same team, and the number of matches played during the season produced discriminative effects on certain subdimensions. Overall, the results suggest that teamwork and cooperation behaviors among professional volleyball players are primarily shaped by emotional commitment, emphasizing the importance of psychosocial processes in strengthening team interactions..