Otoimmün gastrit: Sinsi bir hastalığın ayırıcı tanısı
  1. Tez No: 1003882
  2. Yazar: BÜŞRA SULTAN CESUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE BERKEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Otoimmün gastrit, anti paryetal hücre antikoru, anti intrinsik faktör antikor, Autoimmune gastritis, anti-parietal cell antibody, anti-intrinsic factor antibody
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Otoimmün gastrit; dolaşımdaki anti paryetal hücre antikorlarının (APCA), paryetal hücreleri tahrip ettiği kronik enflamatuvar bir hastalıktır. Paryetal hücreler mide korpus ve fundusunda bulunan, hidroklorik asit ve intrinsik faktör (İF) sentezleyen hücrelerdir. Hastalığın erken evresinde; mide asidinin azalması demir eksikliğine, İF kaybı B12 vitamin eksikliğine neden olur. İleri evrede ise oluşan hipergastrinemi mide neoplazilerine yol açabilir. Hastalığın erken evrelerinde hastalarda spesifik bir semptomun olmaması ve şüpheli olgularda tanı testlerinin yaygın kullanılmaması; hastalığın tanısında, hasta ve tedavi yönetiminde gecikmelere neden olabilmektedir. Çalışmamızda gastrit ön tanılı hastalarda, indirekt immünofloresan yöntemiyle APCA ve anti-İF antikorlarının araştırılması, klinik tanı ve hasta yönetimine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif planlanan çalışmamıza; 17.12.2024-04.03.2025 tarihleri arasında gastroenteroloji polikliniğine dispeptik şikayetlerle gelen 18 yaş üstü, 382 hastanın serum örnekleri dahil edildi. Testler EUROPLUS Stomach (Monkey)/Intrinsic Factor (EUROIMMUN, Germany) kiti ile IF Sprinter (EUROIMMUN, Germany) cihazında çalışıldı. EUROStar III Plus (EUROIMMUN, Germany) floresan mikroskobu ile değerlendirildi. Hastaların demografik ve klinik bilgileri hasta dosyalarından alındı. Bulgular: Hastaların 236(%61,78)'sı kadın, 146(38,22)'sı erkekti. Hastaların 133(%34,81)'ünde APCA, 49(%12,82)'unda anti-İF antikoru saptandı. Yüz kırk üç hastanın; 94(%24,6)'ünde APCA, 39(%10,2)'unda anti-İF antikoru ile birlikte APCA, 10(%2,61)'unda anti-İF antikoru saptandı. Hasta yaş gruplarına göre; 19-39, 40-69 ve ≥70 gruplarında APCA sırasıyla %28,37, %37,59 ve %30, anti-İF antikoru ise %8,1, %15,5 ve %6 oranında pozitif bulundu. Her iki otoantikor sonuçları istatistiksel olarak düşük düzeyde anlamlı uyumlu bulundu (Kappa=0,297). Yaş gruplarına (≤39, 40-69, ≥70) ve cinsiyete göre seropozitiflik oranları istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,05). Ek otoimmün hastalık tanısı olan 28(%7,32) hastanın 7(%1,83)'sinde APCA, 1(%0,26)'inde APCA ve anti-İF antikorları birlikte saptandı. Anemisi olan 41 hastanın ve B12 vitamin eksikliği olan 44 hastanın, APCA ve anti-İF antikor pozitifliğiyle ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,009 p=0,002 p=0,012 p<0,001). Endoskopik ve histopatolojik tanılara göre otoantikor pozitifliği istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışma grubumuzda %34,81 APCA, %12,82 anti-İF antikor pozitifliği tespit edilmiştir. Anemisi ve B12 vitamin eksikliği olan hasta grubumuzda ise her iki antikorun pozitif saptanması istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Otoimmün gastritin erken tanısı için anemi ve/veya B12 vitamin eksikliği bulunan ve gastrit ön tanılı hastalarda APCA ve anti-İF antikorları araştırılmalıdır. Tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarlarında bu antikorların rutin olarak çalışılması; hastalığın tanısında özgüllüğü yüksek, klinik kararı ve tedaviyi doğrudan etkileyen kritik bir süreçtir.
Özet (Çeviri)
Aim: Autoimmune gastritis is a chronic inflammatory disease in which circulating anti parietal cell antibodies (APCA) destroy parietal cells. Parietal cells are found in the corpus and fundus of the stomach and synthesize hydrochloric acid and intrinsic factor (IF). In the early stages of the disease, decreased stomach acid leads to iron deficiency, and IF loss causes vitamin B12 deficiency. In advanced stages, the resulting hypergastrinemia can lead to gastric neoplasms. The absence of specific symptoms in patients in the early stages of the disease and the lack of widespread use of diagnostic tests in suspicious cases can cause delays in diagnosis, patient management, and treatment. In our study, we aimed to investigate APCA and anti-IF antibodies using the indirect immunofluorescence method in patients with a preliminary diagnosis of gastritis to contribute to clinical diagnosis and patient management. Materials and Methods: Our prospective study included serum samples from 382 patients aged 18 years and older who presented to the gastroenterology outpatient clinic with dyspeptic complaints between December 17, 2024, and March 4, 2025. Tests were performed using the EUROPLUS Stomach (Monkey)/Intrinsic Factor (EUROIMMUN, Germany) kit on the IF Sprinter (EUROIMMUN, Germany) device. Evaluation was performed using the EUROStar III Plus (EUROIMMUN, Germany) fluorescence microscope. The patients' demographic and clinical information was obtained from their medical records. Results: Of the patients, 236 (61.78%) were female and 146 (38.22%) were male. APCA was detected in 133 (34.81%) patients and anti-IF antibody in 49 (12.82%) patients. Of the 143 patients, 94 (24.6%) had APCA, 39 (10.2%) had APCA along with anti-IF antibody, and 10 (2.61%) had anti-IF antibody. According to patient age groups, APCA was positive in 28.37%, 37.59%, and 30% of the 19-39, 40-69, and ≥70 groups, respectively, while anti-IF antibody was positive in 8.1%, 15.5%, and 6% of these groups. The results for both autoantibodies were found to be statistically significantly concordant at a low level (Kappa=0.297). Seropositivity rates according to age groups (≤39, 40-69, ≥70) and gender were not found to be statistically significant (p>0.05). Of the 28 (7.32%) patients with additional autoimmune disease diagnoses, APCA was detected in 7 (1.83%) and APCA and anti-IF antibodies were detected together in 1 (0.26%). The association between APCA and anti-IF antibody positivity and anemia in 41 patients and vitamin B12 deficiency in 44 patients was found to be statistically significant (p=0.009, p=0.002, p=0.012, p<0.001). Autoantibody positivity was not statistically significant according to endoscopic and histopathological diagnoses (p>0.05). Conclusion: In our study group, 34.81% APCA and 12.82% anti-IF antibody positivity were detected. In our group of patients with anemia and vitamin B12 deficiency, the detection of both antibodies was found to be statistically significant. APCA and anti-IF antibodies should be investigated in patients with anemia and/or vitamin B12 deficiency and a preliminary diagnosis of gastritis for the early diagnosis of autoimmune gastritis. Routine testing of these antibodies in medical microbiology laboratories is a critical process that is highly specific in the diagnosis of the disease and directly affects clinical decision-making and treatment.