Ankara ilindeki 8 ve 11 yaş grubu çocuklarda büyük azı keser hipomineralizasyonu etiyolojisinin, görülme sıklığının etkilenme şiddetinin ve tedavi gereksiniminin incelenmesi
Evaluation of etiology, prevalence, severity and treatment needs of molar incisor hypomineralization on 8 and 11 years old children in Ankara city
  1. Tez No: 203130
  2. Yazar: GÖZDE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. HAYRİYE SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Dentistry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük azı keser hipomineralizasyonu, epidemiyoloji, etiyoloji, gelişimsel mine defektleri, mine oluşumu, Amelogenesis, developmental defects of enamel, epidemiology, etiology, molar incisor hypomineralization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Son dönemlerde birçok Avrupa ülkesinde önemli bir klinik problem olarak göz önünde bulundurulan BAKH ile ilgili ülkemizde yeterli veri olmadığı saptandı. Bu doğrultuda Ankara genelinde 8 ve 11 yaş gruplarındaki çocuklarda BAKH'nun görülme sıklığının, şiddetinin ve tedavi gereksinimlerinin belirlenerek; buna neden olabilecek etiyolojik faktörlerin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla Ankara'da 5 farklı belediyeden rasgele belirlenen 16 ilköğretim okulundan 4018 tane yaş ortalaması 8 olan 2. sınıf ve yaş ortalaması 11 olan 5. sınıf öğrencileri çalışma kapsamına alındı. Çalışma grubu, BAKH için en son belirlenen tanı kriterleri göz önünde bulundurularak hazırlanan indeks ile incelendi. Etiyolojik faktörlerin değerlendirilebilmesi için tüm öğrencilerin ailelerine anket ve çalışma konusunda aydınlatılmış onam formu gönderildi. Çalışma grubunun 3827'sinden anket formları eksiksiz olarak toplanabildi. Çalışma grubunun % 7,7'sinde şiddeti farklı derecelerde BAKH saptandı. Ağızda şiddetli etkilenen daimi birinci büyük azı varlığında, hem diğer daimi birinci büyük azıların, hem de keserlerin etkilenme olasılığının arttığı görüldü. 8 yaş grubunda BAKH görülme oranı 11 yaş grubuna göre istatistiksel olarak daha fazla saptanırken; 11 yaş grubunda defektler daha şiddetli bulundu. Annenin gebeliğinin son üç ayında geçirdiği hastalıklar ve doğum komplikasyonları ile erken doğumda BAKH görülme sıklığı istatistiksel olarak daha fazla bulundu. Bununla birlikte, istatistiksel olarak önemli olmasa da çok düşük doğum ağırlığına sahip çocukların dişlerinde daha fazla defekt saptandı. Emzirilme süresinin etkisi gözlenmedi. Özellikle daha küçük yaşlarda veya daha sıklıkla geçirilen diyare, astım, ASYE, boğaz enfeksiyonları, febril konvülsiyon ve otitis mediada BAKH görülme sıklığının, şiddetli etkilenen veya etkilenen tüm daimi birinci büyük azıların sayısının arttığı gözlendi. Gastrointestinal problemlerin BAKH oluşumuna etkisi saptandı. Ancak ayrıntılı anamnezde hastalık tipi ve sürecine ait çok net bulgular elde edilemedi. Bunların dışında döküntülü viral çocukluk hastalıklarının ve idrar yolu enfeksiyonunun BAKH oluşumuna etkileri hakkında kesin bir yargıya varılamadı. Dentine ilerleyen veya aşırı kuron harabiyetli dişlerin oranı restore edilenlerden daha fazla bulundu. Restorasyonlular arasında ise en sık amalgam restorasyona rastlandı. Eldeki veriler doğrultusunda erken doğan veya gebelik döneminde erken doğuma yol açabilecek hastalıkların yaşandığı; daha küçük yaş grubunda, daha sık ve şiddetli hastalık geçiren çocukların ailelerinin BAKH oluşma riski konusunda pediatristlerce uyarılması ve bu çocukların pedodontistlerce takip edilmesi önerildi. BAKH olduğundan şüphelenilen çocuklar etkilenebilecek dişleri sürene kadar dikkatle takip edilmeli, defekt saptanan hastaların tedavisinde belirli kriterler göz önünde bulundurularak disiplinler arası bir yaklaşım benimsenmeli, aileler ve çocuklar yeterince aydınlatılmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
It has been determined that, in our country, there is not enough data about Molar Incisor Hypomineralization (MIH) while it is an important clinical problem around Europe recently. The purpose of this study was to find out the prevalence, severity and treatment needs of MIH between 8 and 11 years old children around Ankara and to survey the possible etiological factors related to MIH. Study subjects were selected randomly from 16 primary schools of five different municipals of Ankara. 4018 students (mean age 8 from second grade and mean age 11 from fifth grade) were enrolled into this study. Study group was evaluated with an index which was prepared according to the latest diagnostic criterias. Consent forms about the study and survey were send to students families to evaluate the etiological factors. 3827 of consent forms could able to get back completely. 7,7 % of the study group had MIH in different degree of severity. When there was a severely effected permanent first molar exist, probability of affection were increased in both other permanent first molars and incisors. MIH ratio was significantly higher in 8 year old group compared to 11 year old group and defects were found severer in the 11 year old group. Children with mothers, whom had disease during last trimester of their pregnancy, labor complications and prematurity had higher incidence of MIH. Even though it was not statically significant, children with very low birth weight had more defects on their teeth. Breast feeding time did not find effective. Incidence of MIH, number of severely effected or all effected permanent first molars were higher at children who had diarrhea, asthma, lower respiratory tract infection, throat infection, febrile convulsion and otitis media especially more frequently or during their earlier ages. Gastrointestinal disease found related to MIH but during detailed history we could not be able to separate which disease or period is significant. Aside these, we could not find a certain relation between exanthemathose disease or urinary tract infection and MIH. The ratio of permanent first molars with severely effected and dentinal loss found higher than restorated permanent first molars. Amalgam was the most frequent restoration in all restored permanent first molars According to the findings it has been concluded that; families with premature children or with disease during their pregnancy that can cause premature labor and with children who had severely and frequently got disease during earlier ages must be warned by their pediatricians for the risk of MIH and this group of children must be followed by pedodontists. Children with MIH risk must be followed since the eruption of all possibly effected teeth; treatment of children with defects must be arranged according to criteria with multidisciplinary approach and families and children must be informed.