Farklı biyoseramik esaslı patlar ile doldurulan dişlerin kök kanal tedavisi yenileme işleminde farklı irrigasyon aktivasyon tekniklerinin etkinliği
Effectiveness of different irrigation activation techniques in the retreatment of root canal–fi̇lled teeth using different bioceramic-based sealers
- Tez No: 1003892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DEMİRHAN UYGUN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Retreatment, biyoseramik kanal patı, irrigasyon aktivasyonu, lazer, Retreatment, bioceramic sealer, irrigation activation, laser
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, üç farklı biyoseramik esaslı kök kanal patları ile doldurulmuş dişlerde kök kanal tedavisinin yenilenmesi sırasında uygulanan farklı irrigasyon aktivasyon tekniklerinin etkinliğini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada 120 adet tek kanallı mandibular premolar diş kullanılmıştır. BioRoot RCS, Bio-C Sealer ve TotalFill BC HiFlow ile doldurulmak üzere her biri 40 örnekten oluşan üç ana gruba ayrılmıştır. Retreatment sonrası her ana grup, iğne irrigasyonu, PUI, EDDY ve Er,Cr:YSGG lazer aktivasyonu uygulanmak üzere 10 örnekten oluşan dört alt gruba ayrılarak toplam 12 alt grup oluşturulmuştur. İrrigasyon aktivasyonu sonrası kalan artık pat miktarı, stereomikroskop altında ImageJ yazılımı hesaplanmıştır. Bulgular: Logaritmik dönüşümlü lineer mix model analizine göre, irrigasyon aktivasyon yöntemi ve kanal bölgesi, kök kanalında kalan pat yüzdesi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etki göstermiştir (p < 0,05). Orta üçlüde ölçülen kalan pat yüzdeleri, koronal ve apikal bölgelere kıyasla daha düşük bulunmuştur. Buna karşın, farklı patlar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p > 0,05). Aktivasyon yöntemi ile kanal patı, kanal bölgesi veya üçlü etkileşimler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir etkileşim izlenmemiştir. Sonuç: Bu çalışmada, retreatment etkinliğinin biyoseramik pat tipinden bağımsız olduğu, irrigasyon aktivasyon yönteminin ise belirleyici rol oynadığı gösterilmiştir. Lazer destekli irrigasyon en yüksek, iğne irrigasyonu en düşük etkinliği sağlamış; orta kanal bölgesinde kalan dolgu miktarı diğer bölgelere kıyasla daha düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effectiveness of different irrigant activation techniques applied during root canal retreatment in teeth obturated with three different bioceramic-based root canal sealers. Methods: A total of 120 single-rooted mandibular premolars were assigned to three obturation groups (n = 40): BioRoot RCS, Bio-C Sealer, and TotalFill BC HiFlow. After retreatment, each group was subdivided into four activation subgroups (n = 10): needle irrigation, PUI, EDDY sonic activation, and Er,Cr:YSGG laser activation (12 subgroups total). Residual sealer was assessed under a stereomicroscope and quantified using ImageJ. Results: Log-transformed linear mixed model analysis showed that the irrigant activation method and canal region significantly affected the percentage of remaining filling material (p < 0.05), with the middle region exhibiting lower residual material than the coronal and apical regions. No significant differences were found among sealers or in their interactions (p > 0.05). Conclusion: Within the limitations of this study, retreatment efficacy was independent of the bioceramic sealer type but was significantly influenced by the irrigant activation method, with laser-assisted irrigation showing the highest and needle irrigation the lowest efficacy. Less residual filling material was observed in the middle canal region.