Erken ve geç dönemde post boşluğunun iki farklı frezle hazırlanmasının biyoseramik esaslı patla yapılan dolum tekniklerinde apikal örtücülük düzeylerinin karşılaştırılması
Comparation of apical sealing ability immediate and delayed post space preparation using TWO different burs and bioceramic based root canal sealer with different obturation technique
  1. Tez No: 658773
  2. Yazar: ZEYNEP DENİZ ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE BODRUMLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Post boşluğu hazırlama, Apikal örtücülük, Biyoseramik esaslı kök kanal patı
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı erken ve geç dönemde 2 farklı frezle hazırlanan post boşluğunun biyoseramik esaslı kanal patıyla yapılan 3 farklı dolum tekniğinde apikal örtücülük düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Yöntem: 152 adet üst çene daimi keser diş kullanılmıştır. Kök kanalları, Protaper Universal döner eğe sistemi ile şekillendirildikten sonra, dolumları Well Root ST biyoseramik esaslı kanal patı kullanarak tek kon, lateral kompaksiyon ve bulkfill formda tamamlanmıştır. Dişler, post boşluğu hazırlama zamanına göre rastgele 2 ana gruba, frez şekillerine göre de 2 alt gruba ayrılmıştır. Post boşluğu hazırlanan dişlerin, apikal 2 mm haricindeki tüm kök yüzeyleri, iki kat oje ile kaplanmıştır. Her örnek, % 2 lik metilen mavisi bulunan deney tüpüne yerleştirilerek, 3000 rpm de 3 dk santrifüj edilmiştir. Longitudinal yönden ikiye ayırılan köklerin, apikalden koronale doğru oluşan boya penetrasyon düzeyi, mikroskop altında değerlendirilmiştir. Bulgular: Erken ve geç dönemde post boşlukları hazırlanan örneklerin sızıntı düzeyleri arasında Rely X gruplarında istatistiksel olarak fark yokken (p>0,05), Gates Glidden gruplarıda istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05). Sadece patla doldurulan gruplarda, erken ve geç dönem apikal sızıntı değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde artış olduğu görülmektedir (p< 0,05). Sonuç: Biyoseramik esaslı patların kullanıldığı kanallarda, post yuvası oluşturmak için Rely X frezlerin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Biyoseramik esaslı kanal patının bulkfill formda kullanıldığı kök kanallarında, post yuvası hazırlama işlemlerinin apikal örtücülüğü bozması sebebiyle, post boşluğu hazırlanırken bu tekniğin tercih edilmemesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro study is to compare of apical sealing ability immediate and delayed post space preparation using two different burs and bioceramic based root canal sealer Well Root ST with different obturation techniques. Methodology: 152 exctracted maxillary anterior teeth were used in this study. After root canal instrumentation using Protaper Universal system, canal filling were completed using Well Root ST bioceramic sealer with single cone, lateral compaction and bulkfill technique. Ihe teeth were randomly divided into 2 main groups according to the post space preparation time and 2 subgroups according to the bur shapes. The roots were coated with two layers nail polish, covering the whole specimens including the access restoration, but leaving 2 mm at the apical area of the root. Each sample was placed in a test tube with 2% methylene blue and centrifuged at 3000 rpm for 3 minutes.The samples separated into two longitudinally, dye penetration level from apical to coronal was evaluated under a microscope. Results: There was no statistical difference between the leakage levels of samples prepared in immediate and delayed post space preparation in the Rely X burs groups (p>0,05), statistically significant differences were found in the groups used in Gates Glidden (p0,05).