Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin aile hekimliği hakkındaki tutum ve farkındalıkları
Attitudes and awareness of students at Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine towards family medicine
- Tez No: 1003898
- Danışmanlar: PROF. DR. YELTEKİN DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Birinci basamak sağlık hizmetleri, Farkındalık, Tutum ölçekleri, Tıp eğitimi, Family practice, Primary health care, Awareness, Attitude scales, Education-medical
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Sağlık sisteminin temel unsurlarından biri olan birinci basamak hizmetlerin niteliğinin artırılmasında aile hekimliği alanında görev yapacak hekimlerin yeterli bilgi birikimi ve mesleki farkındalığa sahip olması belirleyici bir rol oynamaktadır. Çalışmamız, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi klinik dönem (4, 5 ve 6. sınıf) öğrencilerinin aile hekimliği disiplinine yönelik bilgi düzeylerini, tutumlarını ve tutumlarını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel tanımlayıcı nitelikteki bu araştırma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören toplam 252 tıp fakültesi öğrencisi ile yürütülmüştür. Çalışma verilerinin analizinde Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri ile birlikte Ki-Kare testi uygulanmıştır. Aile hekimi olarak çalışmak isteyenlerin oranı %21,0'dir. Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda (TUS) yeterli puan alınması durumunda aile hekimliği uzmanlığını tercih etme oranı %19,0 olarak saptanmıştır. Bu tercihte; iş yükünün görece az olması (%25,5) ve malpraktis riskinin düşüklüğü (%23,5) en önemli motivasyon kaynaklarıyken; tercih etmeme nedenleri arasında başka branş idealinin olması (%33,1) ve mesleki tatmin düşüklüğü (%20,3) öne çıkmaktadır. İstatistiksel olarak, kadın öğrencilerin aile hekimliği uzmanlığını tercih etme eğilimi erkeklere göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Tutum ölçeği analizlerinde, aile hekimliğinin“erken tanı”(4,06±0,92) ve“doktor-hasta ilişkisindeki kilit rolü”(4,48±0,67) gibi yetkinlik alanlarına yüksek puan verilirken,“diğer uzmanlıklara göre statüsünün yüksekliği”(2,31±0,91) ve“iş doyumu”(2,74±1,09) maddeleri en düşük puanları almıştır. Çalışma sonuçları, tıp fakültesi öğrencilerinin aile hekimliğini sağlık sistemi için işlevsel ve“yetkin”bir disiplin olarak gördüklerini, ancak mesleki prestij ve statü bileşenlerini kapsayan“imaj”boyutunda algının zayıf olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
As a fundamental pillar of the healthcare system, the enhancement of primary care services relies heavily on the comprehensive knowledge base and professional awareness of physicians practicing in the field of family medicine. This study was conducted to evaluate the level of knowledge, attitudes, and the factors influencing these attitudes toward the discipline of family medicine among clinical-phase students (4th, 5th, and 6th years) at Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine. This cross-sectional and descriptive study was conducted with a total of 252 medical students enrolled during the 2024–2025 academic year. Statistical analyses of the study data were performed using the Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests, alongside the Chi-square test. The proportion of participants who expressed a desire to practice as a family physician was 21.0%. The preference rate for specializing in family medicine, contingent upon achieving a sufficient score on the Examination for Specialty in Medicine (TUS), was determined to be 19.0%. Regarding this preference, the most significant motivators identified were a relatively lower workload (25.5%) and a lower risk of medical malpractice (23.5%). Conversely, the primary reasons for not choosing this specialty included having an alternative career ideal (33.1%) and perceived lower professional satisfaction (20.3%). Statistically, female students demonstrated a significantly higher inclination toward choosing a residency in family medicine compared to their male counterparts. In the attitude scale analysis, the highest scores were attributed to competency domains such as 'early diagnosis' (4.06±0.92) and the 'pivotal role in the doctor-patient relationship' (4.48±0.67); conversely, items such as 'higher status relative to other specialties' (2.31±0.91) and 'job satisfaction' (2.74±1.09) received the lowest scores. The study results reveal that while medical students perceive family medicine as a functional and 'competent' discipline essential to the healthcare system, their perceptions regarding the 'image' dimension—encompassing components such as professional prestige and status—remain weak.