CBS tabanlı çok kriterli karar analizi ile batarya değiştirme istasyonu yeri seçimi
Battery swapping station location selection with gis-based multi-criteria decision analysis
  1. Tez No: 1003909
  2. Yazar: RUKİYE MERVE İKİKAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Batarya değişim istasyonları, Coğrafi bilgi sistemleri, Elektrikli araçlar, Tesis yer seçimi, Battery swappi̇ng stations, Geographical information systems, Electric vehicles, Site selection
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akıllı Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Gün geçtikçe artan fosil yakıt tüketimi, çevre kirliliğini artırarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de temiz ve sürdürülebilir çözüm arayışlarını zorunlu hale getirmiştir. Fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmayı hedefleyen elektrikli araçlar çevre dostu bir ulaşım alternatifi sunarken, uzun şarj süreleri önemli bir kullanım kısıtı oluşturmaktadır. Batarya Değişim İstasyonları (BDİ), bu kısıtı ortadan kaldırmaya yönelik geliştirilen etkili bir çözüm olarak öne çıkmaktadır. Samsun ili özelinde gerçekleştirilen BDİ yer seçimi çalışmasında, problemin mekânsal analiz gerektirmesi nedeniyle Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinin birlikte kullanıldığı bir yaklaşım benimsenmiştir. Kriterler, Oransal Küresel Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi (PSF-AHP) yaklaşımı ile ağırlıklandırılmış ve her bir kritere ait mekânsal veriler CBS yazılımı kullanılarak haritalandırılmıştır. Çalışma kapsamında sekiz kriter dikkate alınmıştır. Bu kriterler; sel ve taşkın bölgelerine uzaklık, heyelan bölgelerine uzaklık, hane halkı geliri oranları, itfaiye hizmetlerine erişilebilirlik, anayollara yakınlık, nüfus yoğunluğuna yakınlık, alışveriş merkezi (AVM) büyük market ve parklara yakınlık ile eğimdir. PSF-AHP yöntemi ile elde edilen kriter ağırlıkları, CBS ortamında oluşturulan kriter haritaları kullanılarak değerlendirilmiş ve BDİ için uygun alternatif alanlar belirlenmiştir. Bu çalışma ile Samsun ili özelinde BDİ için uygun alanların, elektrikli araç şarj altyapısının verimli ve etkin kullanımına katkı sağlayacak şekilde belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing consumption of fossil fuels adversely affects environmental quality and quality of life. This situation has made the search for clean and sustainable solutions inevitable in Türkiye, as well as worldwide. While electric vehicles aiming to reduce dependence on fossil fuels offer an environmentally friendly transportation alternative, long charging times constitute a significant usage constraint. Battery Swapping Stations (BSS) have emerged as an effective solution developed to eliminate this constraint. In the BSS site selection study conducted specifically for Samsun province, an approach combining Geographic Information Systems (GIS) and Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) methods was adopted due to the spatial analysis requirements of the problem. The criteria were weighted using the Proportional Spherical Fuzzy Analytic Hierarchy Process (PSF-AHP) approach, and spatial data related to each criterion were mapped using GIS software. Within the scope of the study, eight criteria were taken into consideration. These criteria are distance to flood-prone areas, distance to landslide-prone areas, household income levels, accessibility to fire services, proximity to main roads, proximity to population density, proximity to shopping malls, large markets and parks, and slope. The criterion weights obtained using the PSF-AHP method were evaluated by means of the criterion maps created in the GIS environment, and suitable alternative areas for BSS were identified. This study aims to identify suitable locations for BSS in Samsun province in a manner that contributes to the efficient and effective use of electric vehicle charging infrastructure.