4-5 yaş çocukların ekran maruziyeti ile anne-çocuk iletişiminin değerlendirilmesi
Evaluation of screen exposure and mother-child communication in 4-5 year old children
- Tez No: 1003913
- Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ekran maruziyeti, anne-çocuk iletişimi, çocuk gelişimi, problemli medya kullanımı, okul öncesi dönem, Screen exposure, mother-child communication, child development, problematic media use, preschool period
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET 4-5 YAŞ ÇOCUKLARIN EKRAN MARUZİYETİ İLE ANNE-ÇOCUK İLETİŞİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu araştırma, 4-5 Yaş grubu çocukların ekran maruziyetinin anne-çocuk iletişimi üzerindeki etkisini incelemek amacıyla ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı Gündüz Çocuk Bakım Evleri'nde öğrenim gören çocuklar ve anneleri oluşturmuş, örneklem gönüllü olarak katılan 107 anne-çocuktan oluşmuştur. Veriler; demografik bilgiler ve ekran kullanımına ilişkin sorular, Anne-Baba-Çocuk İletişimini Değerlendirme Aracı (ABÇİDA) ve Problemli Medya Kullanım Ölçeği – Uzun Form (PMKÖ) kullanılarak toplanmış; istatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 29 programı ile yapılmıştır. Araştırma sonuçları, anne-baba-çocuk iletişiminin demografik değişkenlere göre anlamlı biçimde farklılaşmadığını göstermektedir. Problemli medya kullanımı ise yalnızca cinsiyet değişkenine göre farklılaşmış ve oğlan çocuklarda daha yüksek bulunmuştur. Çocuğun kendisine ait teknolojik cihaza sahip olması, sözsüz iletişim, konuşma ve toplam iletişim puanlarını etkilemiştir. Günlük ekran süresinin artması, empati, konuşma ve toplam iletişim düzeylerinde düşüşe ve problemli medya kullanım riskinde artışa yol açmıştır. Ayrıca ekran kullanımına bağlı davranış değişikliği gözlenen çocukların iletişim puanlarının daha düşük, problemli medya kullanım düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, erken çocuklukta ekran maruziyetinin süresi ve niteliğinin anne-çocuk iletişimi ve problemli medya kullanımı üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF SCREEN EXPOSURE AND MOTHER-CHILD COMMUNICATION IN 4-5 YEAR OLD CHILDREN This study was conducted using a correlational survey model to examine the effect of screen exposure on mother-child communication among children aged 4-5 years. The population of the study consisted of children attending Daytime Childcare Centers affiliated with the Beşiktaş Municipality and their mothers, while the sample comprised 107 mother–child pairs who participated voluntarily. Data were collected using demographic and screen-use-related questions, the Parent–Child Communication Assessment Tool (PCCAT), and the Problematic Media Use Scale – Long Form (PMUS). Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 29. The findings indicate that parent–child communication does not differ significantly according to demographic variables. Problematic media use differed only by gender, with higher levels observed among boys. Ownership of a personal technological device was associated with differences in nonverbal communication, verbal communication, and total communication scores. Increases in daily screen time were associated with decreases in empathy, verbal communication, and overall communication levels, as well as with an increased risk of problematic media use. In addition, children who exhibited screen-related behavioral changes demonstrated lower parent–child communication scores and higher levels of problematic media use. These results suggest that both the duration and the nature of screen exposure in early childhood have a significant impact on mother–child communication and the risk of problematic media use.