Türkiye'de erişimin engellenmesi rejiminin hukuki analizi: ABD, Almanya ve Çin örnekleri
- Tez No: 1003981
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilişim hukuku, Siber hukuk, İdare hukuku, Information lav, Cyber law, Administrative law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de erişim engelleme mekanizmalarının hem normatif yapısını hem de uygulamadaki yansımalarını karşılaştırmalı hukuk perspektifiyle incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda üç farklı siyasal, hukuki ve kültürel modele sahip ülke olan ABD, Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti incelenmiştir. ABD'de ifade özgürlüğünün anayasal koruması nedeniyle genel bir erişim engelleme rejimi bulunmamakta; müdahaleler daha çok telif hakları, çocuk güvenliği ve dolandırıcılık gibi belirli alanlarla sınırlı kalmaktadır. Almanya'da ise demokratik düzeni tehdit eden nefret söylemi, aşırılıkçılık ve çocuk istismarı gibi alanlarda sınırlı fakat sistematik bir erişim engelleme pratiği vardır; karar alma süreçleri daha öngörülebilir olup bağımsız kurumlarca denetlenmektedir. Buna karşın Çin Halk Cumhuriyeti'nde erişim engelleme, devlet tarafından yürütülen çok katmanlı, yoğun ve merkezi bir sansür mekanizması şeklinde işlemekte; politik, toplumsal ve kültürel içeriklerin geniş bir kısmı sistematik biçimde filtrelenmektedir. Bu yapı, interneti yalnızca bir iletişim alanı olmaktan çıkararak devlet kontrolünün doğrudan bir aracı hâline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine both the normative structure and practical implications of access blocking mechanisms in Turkey from a comparative law perspective. In this context, three countries with different political, legal, and cultural models—the United States, Germany, and the People's Republic of China—are examined. In the US, due to the constitutional protection of freedom of expression, there is no general access blocking regime; interventions are mostly limited to specific areas such as copyright, child safety, and fraud. In Germany, there is a limited but systematic practice of access blocking in areas such as hate speech, extremism, and child abuse that threaten the democratic order; decision-making processes are more predictable and are monitored by independent institutions. In contrast, in the People's Republic of China, access blocking operates as a multi-layered, intensive, and centralized censorship mechanism run by the state; a large portion of political, social, and cultural content is systematically filtered. This structure transforms the internet from merely a communication space into a direct instrument of state control.