Sınıf öğretmenlerinin depremle baş etme durumlarının incelenmesi: Malatya örneği
Examination of classroom teacher's coping with earthquakes: The case of Malatya
- Tez No: 1003983
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Öğretmen Özyeterliği, Mesleki Tükenmişlik, Afet Sonrası Eğitim, Earthquake, Self-Efficacy, Burnout, Post-Disaster Education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı depremden etkilenen öğrencilere hizmet veren sınıf öğretmenlerinin depremle baş etme durumlarının incelenmesidir. Bu amaçla deprem bölgesinde hizmet veren sınıf öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik durumları, mesleki özyeterlik algıları ve depremin öğrenme- öğretme sürecine etkilerine ilişkin algıları ortaya konulmaya çalışılmış, öğretmenlerin mesleki tükenmişlik ve özyeterlik algılarına etkisi olabilecek kişisel ve sınıf değişkenleri de incelenmiştir. Araştırmaya Malatya ilinde Battalgazi merkez ilçesinde resmi ilkokullarda çalışan 143 sınıf öğretmeni katılmıştır. Araştırmada verileri Maslach Tükenmişlik Envanteri-Eğitimci Formu, Öğretmen Özyeterlik Algısı Ölçeği ve Depremin Öğrenme-Öğretme Sürecine Etkisi Anketi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklere, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testine başvurulmuştur. Araştırma sonucunda katılımcıların öğretmenlerin tükenmişlik durumları, mesleki özyeterlik algılarının cinsiyete, kıdeme, deprem sırasındaki görev yerine, depremden etkilenme durumlarına göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Katılımcıların mesleki özyeterlik algılarının sınıflarındaki depremden birinci derecede etkilenmiş öğrenci oranına göre değişmemekle birlikte, duygusal tükenmişlik birinci derecede etkilenmiş öğrenci oranına göre değişmektedir. Bulgular öğretmenlerin; depremden sonra ders materyallerine ihtiyacın artığını, öğrencilere bireysel destek sağlama gereksinimlerinin artığını, öğrencilerin duygusal tepkilerinde artış gözlemlediklerini, öğrencileriyle bağ kurmanın daha önemli hale geldiğini, ailelerinden daha fazla destek talep ettiklerini ortaya koymuştur. Öğretmenler deprem sonrası profesyonel desteğe gereksinim duymaktadır. Deprem bölgesinde hizmet veren öğretmenlerin hem kişisel ve mesleki destek gereksinimi devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine how classroom teachers who served students affected by the earthquake coped with the earthquake. To this end, we aimed to identify levels of professional burnout, professional self-efficacy, and perceptions of the earthquake's impact on the teaching-learning process. We also examined personal and classroom variables that may influence teachers' perceptions of professional burnout and self-efficacy. 143 classroom teachers working in public primary schools in the central district of Battalgazi, Malatya, participated in the study. Data were collected using the Maslach Burnout Inventory-Educator Form, the Teacher Self-Efficacy Perception Scale, and the Earthquake's Impact on the Teaching-Learning Process Questionnaire. Descriptive statistics, the Mann-Whitney U test, and the Kruskal-Wallis test were used in data analysis. The study found that participants' burnout levels and perceptions of professional self-efficacy did not differ based on gender, seniority, place of duty at the time of the earthquake, or their exposure to the earthquake. While participants' perceptions of professional self-efficacy did not vary depending on the proportion of students primarily affected by the earthquake in their classes, emotional burnout did. Findings revealed that teachers' need for course materials increased after the earthquake, their need to provide individualized support to students increased, they observed increased emotional reactions from students, bonding with their students became more important, and they requested more support from their families. Teachers needed professional support after the earthquake. Teachers serving in earthquake zones continue to need both personal and professional support.