Doğal afetlerle mücadele amaçlı idari teşkilatlanma
Administrative organization for combating natural disasters
  1. Tez No: 1004014
  2. Yazar: SEDEF YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENK YAŞAR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: AFAD, afet yönetimi, kamu tüzel kişiliği, idare hukuku, toplumsal katılım, koordinasyon, idari teşkilat, AFAD, disaster management, public legal personality, administrative law, social participation, coordination, administrative organization
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin afet yönetimi sisteminde merkezi rol üstlenen Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) hukuki ve kurumsal modeli idare hukuku perspektifiyle değerlendirilmiştir. Çalışmada, AFAD'ın idari teşkilat içindeki konumu, görev ve yetkilerinin kapsamı ile kamu tüzel kişiliği bağlamında statüsü değerlendirilmiş; bu çerçevede ortaya çıkan yapısal ve işlevsel sorunlar analiz edilmiştir. Özellikle AFAD'ın geniş görev alanı ve afet yönetiminin tüm aşamalarında aktif rol üstlenmesine yönelik beklentilerin, karar alma süreçleri ile merkezi ve mahalli idareler arasındaki ilişkiler bakımından çeşitli yetki ve koordinasyon sorunlarına yol açtığı tespit edilmiştir. Ayrıca, afet yönetiminde toplumsal katılımın hukuki çerçevesi, özel hukuk kişilerinin sisteme dahil edilme biçimleri ve AFAD'ın bu süreçteki rolü değerlendirilerek, görevlerinin idari faaliyetler içindeki yeri incelenmiştir. Esas itibarıyla, AFAD'ın afet yönetimindeki başat rolü korunmakla birlikte, görev alanlarının sınırlandırılması, mahalli idareler ve sivil toplum örgütleriyle olan ilişkinin daha belirgin bir hale getirilmesi ve mevzuatının bu çerçevede yeniden yapılandırılması gerektiği ortaya konulmuş; AFAD'a yüklenen görevlerin fazlalığının afet yönetiminde beklenen etkiyi gösteremeyebileceği, bu nedenle AFAD'ın sınırları daha belirgin bir görev alanında kalarak özellikle koordinasyon işlevi üzerine odaklanmasının daha uygun olabileceği çalışmamızda ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the legal and institutional model of the Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD), which plays a central role in Türkiye's disaster management system, is evaluated from the perspective of administrative law. The study examines AFAD's position within the administrative organization, the scope of its duties and powers, and its status in terms of public legal personality; within this framework, the structural and functional problems arising are analyzed. In particular, it is determined that AFAD's broad range of responsibilities and the expectations placed upon it to take an active role in all phases of disaster management lead to various issues of authority and coordination in decision-making processes, as well as in relations between central and local administrations. Furthermore, the legal framework of social participation in disaster management, the manner in which private law entities are incorporated into the system, and AFAD's role in this process are evaluated, and the place of its functions within administrative activities is examined. Essentially, while maintaining AFAD's predominant role in disaster management, the study concludes that its fields of duty should be limited, its relations with local administrations and non-governmental organizations should be clarified, and its legislation should be restructured accordingly. It is argued that the excessive number of duties assigned to AFAD may hinder the achievement of the expected effectiveness in disaster management; therefore, it would be more appropriate for AFAD to operate within more clearly defined boundaries and to focus primarily on its coordination function.