Gıdaları taklit eden sıvılar ile yaşlandırmanın yüksek dolduruculu akışkan kompozitlerin yüzey pürüzlülüğü ve renk stabilitesi üzerine etkisi
The effect of aging in food-simulating liquids on the surface roughness and color stability of highly filled flowable composites
  1. Tez No: 1004019
  2. Yazar: NİHAT CAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER KAPTAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit reçineler, Renk değişikliği, Yüzey pürüzlülüğü, Composite resins, Color change, Surface roughness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı yüksek dolduruculu akışkan kompozitlerin termal siklus ve gıdaları taklit eden sıvılarda yaşlandırma sonrası yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimi açısından değerlendirilmesidir. Çalışmamızda 5 tane yüksek doldurucuku akışkan kompozit 1 adet de nanohibrit akışkan kompozit kullanılacak şekilde 6 çalışma grubu oluşturuldu. (Grup 1: Gaenial Universal İnjectable, Grup 2: Clearfil Majesty ES Flow, Grup 3: Omnichroma Flow, Grup 4: Grandio Flow, Grup 5: Neo-Spectra ST Flow, Grup 6: 3M Filtek supreme Flowable=kontrol grubu) her bir grupta 40 (n=40) numune olacak şekilde toplam 240 (N=240) adet 4 mm çapında ve 2 mm yüksekliğinde silindirik örnek hazırlandı. Grupların tamamında yaşlandırma işlemi öncesi örneklere yüzey pürüzlülüğü ölçümü ve renk ölçümü yapıldı. Sonrasında her bir grup uygulanacak yaşlandırma yöntemine 4 alt gruba (n1=10) ayrıldı. (Alt Grup 1: Termal Siklus, Alt Grup 2: Sitrik Asit, Alt Grup 3: n-Heptan, Alt Grup 4: Etanol) ve yaşlandırma prosedürü gerçekleştirildi. Yaşlandırma uygulanan örneklerin tekrar yüzey pürüzlülüğü değerleri kaydedildi. Sonrasında tüm örnekler 24 saat kahve solüsyonunda bekletildikten sonra renk ölçümü analizi tekrarlandı. Çalışmamızda parametrik test varsayımları yerine getirildiğinde (Shapiro-Wilk) bağımsız ikiden fazla gruptan elde edilen ölçümler karşılaştırılırken tek yönlü varyans analizi sonucunda farklılık yapan grup ya da grupları bulmak için Tukey testi kullanılmıştır. Yaşlandırma sonrası kompozit grupları birbirleri ile karşılaştırıldığında; Etanol ve Heptan alt grubunda en fazla yüzey pürüzlülüğü değişimi Grandio akışkan kompozitinde görülürken diğer alt gruplarda en fazla yüzey pürüzlülüğü değişimi G-aenial grubunda görülmüştür. Kompozit grupları renk değişimi açısından değerlendirildiğinde ise tüm alt gruplarda Grandio en fazla renk değişimi (E) göstermiş ve bu değişiklik istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak gıdaları taklit eden sıvılar ve termal yaşlandırma uygulamasının yüksek dolduruculu akışkan kompozit rezinlerin yüzey pürüzlülüğünü artırdığı ve buna bağlı olarak da kompozitlerdeki renklenme miktarını artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the surface roughness and color change of high-filler flowable composites after thermal cycling and aging in food-simulating liquids. Six experimental groups were created using five high-filler flowable composites and one nanohybrid flowable composite. (Group 1: G-aenial Universal Injectable, Group 2: Clearfil Majesty ES Flow, Group 3: Omnichroma Flow, Group 4: Grandio Flow, Group 5: Neo-Spectra ST Flow, Group 6: 3M Filtek Supreme Flowable = control group). A total of 240 cylindrical specimens (N = 240) with a diameter of 4 mm and a height of 2 mm were prepared, with 40 specimens (n = 40) per group. Surface roughness and color measurements were performed for all specimens prior to aging. Each group was then divided into four subgroups (n1 = 10) according to the aging method to be applied (Subgroup 1: Thermal Cycling, Subgroup 2: Citric Acid, Subgroup 3: n-Heptane, Subgroup 4: Ethanol), and the aging procedures were carried out. After aging, surface roughness measurements were repeated. Subsequently, all specimens were immersed in a coffee solution for 24 hours, and color measurements were repeated. When the assumptions for parametric tests were satisfied (Shapiro–Wilk), one-way ANOVA was used to compare measurements obtained from more than two independent groups, and Tukey's post-hoc test was applied to identify the groups responsible for significant differences. Following aging, comparison of composite groups showed that the greatest change in surface roughness was observed in Grandio Flow within the Ethanol and n-Heptane subgroups, whereas in the other subgroups the largest change occurred in the G-aenial group. In terms of color change, Grandio Flow exhibited the highest ΔE values in all subgroups, and this change was found to be statistically significant (p <0,05). In conclusion, exposure to food-simulating liquids and thermal aging increased the surface roughness of high-filler flowable composite resins, which in turn led to greater discoloration of the composite materials.