Yiyeceklerin/gıdaların etkilerini taklit eden likitlerin iki farklı cam iyonomer restoratif materyalin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of food simulating liquids on the surface roughness of two different glass ionomer restorative materials
  1. Tez No: 949186
  2. Yazar: EMİNE BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÖKAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Conventional glass ionomer cement, Surface roughness, Food simulating liquids, Zirconia reinforced glass ionomer cement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Cam iyonomer simanlar (GIC) en popüler dental restoratif materyaller arasındadır, ancak bazı dezavantajları nedeniyle klinik kullanımları sınırlıdır. Çeşitli doldurucular eklenerek bu materyallerin özelliklerini iyileştirmek için birçok çaba gösterilmektedir. Son zamanlarda seramik ve zirkonya doldurucular eklenerek güçlendirilmiş daha yeni bir materyal olan Zirconomer (Zirconia +GIC) piyasaya sürülmüştür. Bu çalışmanın amacı, çeşitli gıda benzeri sıvılara (FSL'ler) maruz kaldıktan sonra geleneksel bir cam iyonomer siman ve zirkonya ile güçlendirilmiş cam iyonomer simanın yüzey pürüzlülüğünü (Ra) değerlendirmektir. Restoratif cam iyonomer simanı tozu, üreticinin oransal önerisine göre (3.1:1 g toz/sıvı oranı) plastik bir spatula ile karıştırma kağıdında sıvı ile karıştırılmış, zirkonya takviyeli cam iyonomer simanı tozu ise aynı şekilde (3.6:1 g toz/sıvı oranı) plastik spatula ile karıştırma kağıdında sıvı ile karıştırılmıştır; ardından plastik kalıplar, cam levha üzerinde yerleştirilen mylar şeritlerinin üzerine konulmuştur. Kalıp, malzeme ile aşırı doldurulmuş, mylar şeritleri ile kapatılmış ve fazla malzemenin dışarı çıkması için düzleştirilmiş, 5 dakika boyunca bozulmadan bırakılmıştır. Üreticilere talimatlarına göre geleneksel restoratif cam iyonomer siman (Riva Self Cure, SDI Limited, Bayswater, VIC, Avustralya) ve zirkonyum ile güçlendirilmiş cam iyonomer siman (Zirconomer, Shofu Inc, Japonya) için altmışar adet disk şeklinde örnek (8 mm çap ve 2 mm kalınlık) hazırlandı. Örnekler 6 alt gruba ayrıldı (n:10). 10 örneğin (kontrol) başlangıç yüzey pürüzlülük degerleri (Ra) profilometre cihazı (Perthometer M2, Mahr, Almanya) ile hemen ölçüldü ve kaydedildi. Bu çalışmada her numunede üç profilometrik ölçüm yapıldı ve ortalama değer ilgili örneğin Ra'sı olarak kaydedildi. Deney gruplarına ait örnekler ise %25 etanol, %50 etanol, heptane, 0,02 N sitrik asit ve distile su içerisinde 24 saatlik bekletildikten sonra yüzey pürüzlülük degerleri (Ra) ölçüldü. Kontrol ve deney gruplarına ait yüzey pürüzlülük değerlerine ait veriler, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey-Kramer Çoklu Karşılaştırma testleri ile istatistiksel farklılıklar açısından test edildi (p=0.05). Zinconomer (Z) örneklerinin değerlendirildiği gruplarda ilk ölçümlerin yapıldığı kontrol grubu ile distile su, % 25 etanol ve heptan grupları arasında önemli istatistiksel fark olmadığı gözlendi% 50 etanol ve sitrik asit grupları bu gruplardan farklı olarak bulundu, ayrıca bu iki grup arasında istatistiksel fark saptandı. En fazla yüzey pürüzlülüğü Sitrik asit grubunda görülürken bu grubu % 50 etanol grubu izledi. Restoratif geleneksel cam iyonomer siman (G) örneklerinin değerlendirildiği gruplarda ilk ölçümlerin yapıldığı kontrol grubu ile distile su grubu arasında önemli istatistiksel fark olmadığı gözlendi. % 25 etanol, Heptan, % 50 etanol ve sitrik asit grupları bu gruplardan farklı olarak bulundu, ayrıca bu dört grup arasında istatistiksel fark saptandı. En fazla yüzey pürüzlülüğü Sitrik asit grubunda görülürken bu grubu sırası ile % 50 etanol, Heptan ve % 25 etanol grupları izledi İki cam iyonomer materyalde de en fazla yüzey pürüzlülüğüne sitrik asit neden oldu. Bu grubu %50 etanolün takip ettiği görüldü. Sitrik asit ve yüksek konsantrasyonlarda etanol gibi gıdayı simüle eden sıvılar, geleneksel cam iyonomer siman ve zirkonyayla güçlendirilmiş cam iyonomer simanların pürüzlülüğünü artırma kapasitesine sahiptir. Hastalar diyetimizde sıklıkla yer alan asitli içecekler ve alkollü içeceklerin cam iyonomer restorasyonlara olası zararlı etkileri konusunda bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Glass ionomer cements (GICs) are among the most popular dental restorative materials, but their clinical usage is limited due to their some disadvantages. Many efforts have been made to improve the properties of these materials by adding various fillers. Recently, a newer material Zırconomer (Zirconia +GIC) which has been reinforced with ceramic and zirconia fillers has been introduced. This study is aimed to evaluate surface roughness (Ra) of a conventional glass ionomer cement and zirconia reinforced glass ionomer cement following exposure to various food‑simulating liquids (FSLs). Restorative glass ionomer cement powder was mixed with its liquid according to the manufacturer's proportional recommendation (a powder/liquid ratio of 3.1:1 g) on a mixing pad with a plastic spatula, zirconia reinforced glass ionomer cement powder was mixed with its liquid according to the manufacturer's proportional recommendation (a powder/liquid ratio of 3.6:1 g) on a mixing pad with a plastic spatula; then the plastic molds were positioned on the mylar strips lying on the glass plate. The mold was overfilled with the material, covered with mylar strips and pressed flat to extrude excess material and left undisturbed for 5 minutes. Sixty disc-shaped specimens (8-mm diameter; 2-mm thick) specimens were prepared for restorative glass ionomer cement (Riva Self Cure, SDI Limited, Bayswater, VIC, Australia) and zirconia reinforced glass ionomer cement (Zirconomer, Shofu INC, Japan). The specimens were divided into 6 groups (n=10). Baseline measurements (Control, n=10) of surface rougness (Ra) were immediately measurement with profilometry (Perthometer M2, Mahr, Almanya). Three profilometric measurements were made on each sample, and the mean value was recorded as the Ra of the respective sample in this study. The surface roughness values (Ra) of the samples belonging to the experimental groups were also measured after being kept in 25% ethanol, 50% ethanol, heptane, 0.02 N citric acid and distilled water for 24 hours. Data on surface roughness values of control and experimental groups were statiscially tested for One-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey-Kramer Multiple Comparison tests (p=0.05).In the groups where zinconomer (Z) samples were evaluated, it was observed that there was no significant statistical difference among control group, the distilled water and 25% ethanol and heptane groups. 50% ethanol and citric acid groups were found to be statistically different from these groups, and a statistical difference was also seen between these two groups. Citric acid caused the most surface roughness in glass ionomer materials. In the groups where restorative traditional glass ionomer cement (G) samples were evaluated, it was observed that there was no significant statistical difference between the control group and distilled water. Heptane, 25% ethanol, 50% ethanol and citric acid groups were found to be different from these groups, and a statistical difference was also seen among these groups. Citric acid caused the most surface roughness in glass ionomer materials. It was observed that this group was followed by 50% ethanol. Food simulating liquids such as citric acid and high concentrations of ethanol were capable of roughness increased of conventional glass ionomer cement and zirconia reinforced glass ionomer cement. Patients should be informed about the possible harmful effects of acidic beverages and alcoholic drinks, which are frequently present in our diet, on glass ionomer restorations.