Sosyal temasa dayalı grup rehberliği programının mülteci öğrencilere yönelik tutuma etkisi
The effect of social contact-based group guidance program on atti̇tudes towards refugee children
- Tez No: 1004101
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gruplar arası temas, mülteci, tutum, ortaokul öğrenciler, grup rehberliği programı, Intergroup contact, refugee, attitude, middle school students, group counseling program
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Gruplar Arası Temas Kuramına Dayalı Grup Rehberliği Programının, yerleşik durumdaki ortaokul öğrencilerinin mülteci öğrencilere yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmada yarı deneysel desen türlerinden“öntest- sontest deney ve kontrol gruplu deneysel model”kullanılmıştır. Bu çalışma, deney grubunda 12 ortaokul öğrencisi (7 kız, 5 erkek) ve kontrol grubunda 12 ortaokul öğrencisi (6 kız, 6 erkek) olmak üzere 24 ortaokul öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın deney grubunda yer alan ortaokul öğrencilerine, araştırmacı tarafından hazırlanan“Gruplar Arası Temas Kuramına Dayalı Grup Rehberliği Programı”uygulanmıştır. Kontrol grubunda yer alan ortaokul öğrencilerine ise herhangi bir işlem yapılmamıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak“Mülteci Öğrencilere Yönelik Tutum Ölçeği (MÖYTÖ)”kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerinin test edilmesinde parametrik olmayan testlerden Friedman testi, Wilcoxon İşaretli Sıralar testi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda gruplar arası temas kuramına dayalı grup rehberliği programına katılan ortaokul öğrencilerinin, mülteci öğrencilere yönelik tutum ölçeği öntest, sontest ve izleme puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı ve sontest ve izleme puan ortalamalarının öntest puanlarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu; kontrol grubunda yer alan ortaokul öğrencilerinin öntest, sontest ve izleme puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmadığı bulunmuştur. Deney ve kontrol grubunda yer alan ortaokul öğrencilerinin mülteci öğrencilere yönelik tutum ölçeği son test ve izleme puanları ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı ve deney grubunda yer alan ortaokul öğrencilerinin sontest ve izleme puan ortalamalarının, kontrol grubunda yer alan ortaokul öğrencilerinin puan ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek çıktığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of a Group Guidance Program Based on the Intergroup Contact Theory on the attitudes of settled middle school students' toward refugee students. A quasi-experimental design, specifically the“pre-test-post-test experimental model with control groups,”was used in this study. This study was conducted with 24 middle school students, including 12 middle school students (7 female, 5 mal) in the experimental group and 12 middle school students (6 female, 6 male) in the control group. The“Group Guidance Program Based on the Theory of Intergroup Contact”prepared by the researcher was implemented to the middle school students in the experimental group of the study. No intervention was made to the middle school students in the control group. The“Attitude Towards Refugee Students Scale (MÖYTÖ)”was used as the measurement tool in the study. Friedman test, Wilcoxon Signed Ranks test, and Mann Whitney U test were used to test the hypotheses of the study. The results of the study showed that there was a statistically significant difference between the pre-test, post-test, and follow-up scores of middle school students who participated in the group counseling program based on social contact theory, and that the post-test and follow-up scores were statistically significantly higher than the pre-test scores. while no statistically significant differences were found between the pre-test, post-test, and follow-up scores of middle school students in the control group. The mean scores of the post-test and follow-up scores of the middle school students in the experimental and control groups on the refugee students' attitude scale were found to be statistically significantly different, and the mean scores of the post-test and follow-up scores of the middle school students in the experimental group were found to be statistically significantly higher than the mean scores of the middle school students in the control group.