Psikolojik sermaye ve iş becerikliliğinin incelenmesi: Sağlık sektöründe bir araştırma
Examination of psychological capital and job crafting: A study in the health sector
  1. Tez No: 1004107
  2. Yazar: İREM SU ORTAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, İş Becerikliliği, Psikolojik Sermaye, Sağlık Çalışanları, Hospital, Job Crafting, Psychological Capital, Healthcare Workers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı psikolojik sermayenin iş becerikliliğine etkisini incelemektir. Araştırmanın bir diğer amacı ise katılımcıların psikolojik sermaye ve alt boyutları ile iş becerikliliği ve alt boyutlarına yönelik algılarının çeşitli sosyo-demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, kesitsel ve açıklayıcı niteliktedir. Araştırmanın evrenini Ankara'da bulunan bir özel hastanede çalışmakta olan personel oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçilmemiş ve toplamda 291 kişiye anket yapılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda psikolojik sermaye ile iş becerikliliği arasında anlamlı ve orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir (r=,674; p<0,01). Yürütülen regresyon analizi sonucunda psikolojik sermaye algısının iş becerikliliği üzerinde toplam varyansın %45,5'ini açıkladığı ve katılımcıların psikolojik sermaye algılarının yükselmesinin iş becerikliliği algılarını istatistiksel olarak artırdığı ortaya koyulmuştur. Ayrıca araştırmada, katılımcıların psikolojik sermaye algılarının yaşa, eğitim durumuna, meslekte ve kurumda çalışma süresine göre; iş becerikliliği alt boyutlarından bilişsel beceriklilik algılarının ise yaşa ve hastanedeki göreve göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Araştırmada psikolojik sermaye ve iş becerikliliği arasındaki ilişkilerin olumlu yönde olduğu ortaya koyulmuştur. Buna göre iş becerikliliğinin artırılabilmesi adına çalışanların psikolojik sermayelerini besleyici uygulamaların dikkate alınması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to examine the impact of psychological capital on job crafting. Another aim of the research is to determine whether participants' perceptions of psychological capital and its sub-dimensions, as well as job crafting and its sub-dimensions, differ across various socio-demographic variables. Materials and Methods: The research is a cross-sectional and explanatory. The population of the research consists of staff working in a private hospital in Ankara. No sample was selected for the research, and a total of 291 individuals were surveyed. Results: The research found a significant and moderate relationship between psychological capital and job crafting (r=.674; p<0.01). The regression analysis revealed that the perception of psychological capital explained 45.5% of the total variance in job crafting, and that increasing participants' perception of psychological capital statistically increased their perception of job crafting. Furthermore, the research found that participants' perceptions of psychological capital varied significantly according to age, education level, working time in the occupation and institution, while perceptions of cognitive crafting, a sub-dimension of job crafting, varied statistically significantly according to age and position in the hospital (p<0.05). Conclusion: The research revealed a positive relationship between psychological capital and job crafting. Accordingly, it is believed that practices that foster employees' psychological capital should be considered to increase job crafting.