COVİD-19 pandemisi sonrası idrar yolu enfeksiyonlarında klasik idame ve oral ardışık tedavinin etkinliği: Klinik ve mikrobiyolojik karşılaştırma
Effectiveness of continued intravenous antibiotic therapy and oral step-down treatment in urinary tract infections after COVID-19 pandemic: Clinical and microbiological comparison
- Tez No: 1004155
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LOKMAN HİZMALİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: İdrar yolu enfeksiyonu, COVID-19, mikrobiyolojik etkinlik, klinik etkinlik, oral ardışık tedavi, klasik idame tedavi, Akut enfeksiyon, Escherichia coli enfeksiyonları, Korona virüs enfeksiyonları, RNA virüs enfeksiyonları, Solunum yolları enfeksiyonları, Üriner sistem enfeksiyonları, İdrar yolları enfeksiyonla, İlaçlara direnç-bakteriyel, İlaçlara direnç-mikrobiyal, Urinary tract infection, COVID-19, clinical outcomes, microbiological outcomes, oral step-down therapy, continued intravenous antibiotic therapy, Acute infection, Escherichia coli infections, Coronavirus enfections, RNA virus infections, Respiratory tract infections, Urinary tract infections, Drug resistance-bacterial, Drug resistance-microbial
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) pandemisi sürecinde ve sonrasında antibiyotik kullanımının artması nedeniyle antibiyotik direncinde artma endişesi yaşanmıştır. İdrar yolu enfeksiyonlarında pandemi sonrası dönemde oral ardışık tedavi ile klasik idame tedavisinin mikrobiyolojik ve klinik etkinliğinin belirlenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, 01.07.2023–01.01.2025 tarihleri arasında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı servisinde yatırılarak izlenen toplam 322 hasta dahil edilmiştir. İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) semptomları ile hastaneye başvuran ve getirilen hastaların veya yakınlarının verdiği anamnezden (semptomları, fizik muayene bulguları, İYE için risk grubunda kabul edilen hasta profili, COVID-19 geçirme öyküsü, COVID-19 geçirdiği dönemde antimikrobiyal kullanım öyküsü, sık İYE geçirme, sık hastane yatış öyküsü ve sık antimikrobiyal kullanım öyküsü, cinsel aktivite öyküsü) alınan bilgiler kaydedilmiştir. Hastaların COVID-19 öykülerine göre klasik idame tedavi ile oral ardışık tedavi (step-down) seçeneklerinin klinik ve mikrobiyolojik etkinlik üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 20.0 programı kullanılmıştır, Mann Whitney U, İndependent t test, Ki-kare, Fischer Exact testleri kullanılmıştır. p<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hastaların yaş ortalaması 69.22±16.55'tir (min:19–max:97). Hastaların %68,6'sı 65 yaş ve üstü, %52,2'si erkek idi. Mikrobiyolojik ve klinik etkinlik sonuçları çeşitli özellikler açısından karşılaştırıldığında, mikrobiyolojik etkinliğin 64 yaş altı hastalarda, serviste yatan hastalarda, hiperlipidemisi olmayan hastalarda, koroner arter hastalığı olmayan hastalarda; klinik etkinliğin ise 64 yaş altı hastalarda, serviste yatan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Mikrobiyolojik etkinliğin hematopoetik malignitesi olmayan hastalarda, klinik etkinliğin ise hematopoetik malignitesi ve solid organ malignitesi olmayan hastalarda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Mikrobiyolojik ve klinik etkinliğin; son 3–6 ay içinde hastaneye yatış öyküsü olmayan, tekrarlayan İYE tanısı bulunmayan, sürekli üriner kateteri olmayan ve sürekli bez kullanmayan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Nutrisyonel Risk Tarama Testi (NRS-2002) 3'ün altında olan, Fried Skoru 3'ün altında olan, Klinik Kırılganlık Skoru (CFS) 5'in altında olan ve Charlson Komorbidite İndeksi (CCS) 3'ün altında olan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu bulunmuştur. Oral ardışık tedavi (step-down), klasik idame tedavisine göre anlamlı derecede yüksek klinik ve mikrobiyolojik başarı sağlamıştır. Sonuç: Oral ardışık tedavi, klasik idame tedavisine göre daha yüksek klinik ve mikrobiyolojik başarı sağlamıştır. Bu tedaviyi alan hastalar daha düşük kırılganlık ve komorbidite skorları ile daha iyi nutrisyonel durum göstermiştir. Uygun hasta seçimi yapıldığında oral ardışık tedavi etkili ve güvenli bir alternatif olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: There has been concern about increased antibiotic resistance due to the increased use of routine antibiotics during and after the COVID-19 pandemic. This study aimed to determine and compare the microbiological and clinical effectiveness of oral step-down treatment and continued intravenous antibiotic therapy in urinary tract infections during the post-pandemic period. Materials and Methods: This study was conducted on 322 patients who visited the Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology at Kırşehir Ahi Evran University Hospital between July 1, 2023, and January 1, 2025. Information was collected from patient anamnesis, which included symptoms, physical examination findings, and risk group profiles related to urinary tract infections (UTIs). Additionally, we recorded each patient's history of COVID-19, antimicrobial use during the COVID-19 period, recurrent UTIs, frequent hospitalizations, and sexual activity. The study aimed to compare the effects of patients' COVID-19 history as well as continued intravenous antibiotic therapy and oral step-down antibiotic treatment options on both clinical and microbiological outcomes. Data analysis was performed using SPSS version 20.0. The Mann-Whitney U test, independent t-test, chi-square test, and Fisher's exact test were utilized for statistical evaluation, with a p-value of less than 0.05 considered statistically significant. Results: The mean age of the patients in our study was 69.22 ± 16.55 years (minimum: 19 years, maximum: 97 years). Among the participants, 68.6% were 65 years old or older, and 52.2% were male. When comparing the microbiological and clinical effectiveness results based on various characteristics, we found that microbiological effectiveness was statistically significantly higher in patients under the age of 64, inpatients, those without hyperlipidemia, and those without coronary artery disease. Clinical effectiveness was also statistically significantly higher in patients under 64 and inpatients. Furthermore, microbiological effectiveness was greater in patients without hematopoietic malignancy, while clinical effectiveness was higher in patients without both hematopoietic malignancy and solid organ malignancy. We observed that both microbiological and clinical effectiveness were statistically significantly higher in patients who had not been hospitalized in the last 3–6 months, those without recurrent UTIs, without an indwelling urinary catheter, or without regular use of incontinence diapers as well as those with an NRS-2002 score below 3, a Fried Score below 3, a Clinical Frailty Score below 5, and a Charlson Comorbidity Index below 3. Oral step-down therapy provided significantly higher clinical and microbiological effectiveness compared to continued intravenous antibiotic therapy. Conclusion: Oral step-down therapy achieved higher clinical and microbiological effectiveness compared to continued intravenous antibiotic therapy. Patients receiving oral step-down therapy had lower frailty and comorbidity scores and better nutritional status. When appropriately selected, oral step-down therapy may be considered an effective and safe alternative.