COVİD-19 pandemisi öncesi ve sonrası diyabetik ketoasidozlu hastaların klinik özelliklerinin retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of clinical characteristics of patients with diabetic ketoacidosis before and after the COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 935775
  2. Yazar: MERVE KÜÇÜKKARAPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKNUR YORULMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik Ketoasidoz, COVID-19 pandemisi, hiperglisemi, Diabetic Ketoacidosis, COVID-19 pandemic, hyperglycemia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Diyabetik ketoasidoz (DKA), diyabetle ilgili en yaygın acil durumlardan biridir ve yönetiminde standardizasyon olmasına rağmen, hala önemli ölçüde morbidite ve mortalite oranlarına sahiptir. Hedefimiz, diyabetik ketoasidoz ile başvuran hastalarda demografik faktörleri, morbidite ve mortaliteyi incelemek, başvuru nedenlerini analiz etmek ve COVID-19 pandemisi ile önceki yıllardaki aynı dönemler arasında DKA başvuru sayıları ve klinik sunum farklılıklarını karşılaştırmaktır.01.01.2017 ve 31.05.2023 tarihleri aralığında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine başvuran ve diyabetik ketoasidoz tanısı konulup takip ve tedavi edilmiş 203 hasta çalışmaya alındı.01.01.2017-10.03.2020 ve 11.03.2020-31.05.2023 olacak şekilde başvurular COVID-19 pandemisi öncesi ve sonrası şeklinde 2 gruba ayrıldı. Başvurular değerlendirilerek diyabetik ketoasidoza hazırlayıcı nedenler, diyabetik ketoasidozun şiddeti ve nihai durumları hem klinik hem laboratuvar özellikleri ile mukayese edildi. Çalışmamızda çalışma kriterlerini karşılayan 203 hastanın 75'inin (%36,94) pandemi öncesinde, 128'inin(%64,06) pandemi sonrası dönemde başvurduğu tespit edildi. Çalışmada diyabetik ketoasidoza en sık yol açan nedenler enfeksiyonlar, diyet ve tedaviye uyumsuzluk olarak belirlendi. Enfeksiyonlar içinde ise en sık neden idrar yolu enfeksiyonu olarak saptandı. Hastaların COVID-19 pandemi sonrası dönemde CRP değerleri önceki döneme göre istatiksel olarak anlamlı şekilde yüksek saptandı. Hastalardaki kontrolsüz hipergliseminin engellenmesi ve tedavilerin doğru uygulanabilmesi için beslenme konusunda diyetisyen desteği ile düzenlenme yapılması, verilen medikal tedavilerinin düzenli ve doğru uygulanması için eğitim verilmesi gerektiğini, düzenli kontroller konusunda hastaların uyarılması gerektiğini ve diyabetik ketoasidozun saptanabilmesi için kontrollerinde tam idrar tetkiki testinin mutlaka incelenmesi, hastalardan detaylı anamnez alınması, enfeksiyon açısından semptom sorgulanması ve detaylı fizik muayene yapılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Diabetic ketoacidosis (DKA) is one of the most common emergencies related to diabetes, and despite standardization in its management, it still has significant rates of morbidity and mortality. Our aim is to examine demographic factors, morbidity, and mortality in patients presenting with diabetic ketoacidosis, analyze the reasons for presentation, and compare the number of DKA admissions and differences in clinical presentation between the same periods during the COVID-19 pandemic and previous years. A total of 203 patients who were diagnosed, followed, and treated for diabetic ketoacidosis at Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Hospital between 01.01.2017 and 31.05.2023 were included in the study. Admissions were divided into two groups as pre- and post-COVID-19 pandemic: 01.01.2017-10.03.2020 and 11.03.2020-31.05.2023. The reasons predisposing to diabetic ketoacidosis, the severity of diabetic ketoacidosis, and the final outcomes were compared both clinically and with laboratory features based on these two periods. In our study, it was found that of the 203 patients meeting the study criteria, 75 (36.94%) were admitted before the pandemic, and 128 (64.06%) were admitted during the post-pandemic period. The most common causes of diabetic ketoacidosis were infections, dietary non-compliance, and treatment non-compliance. Among infections, the most frequent cause was urinary tract infection. CRP levels of patients in the post-COVID-19 period were found to be statistically significantly higher compared to the pre-pandemic period. We recommend that to prevent uncontrolled hyperglycemia and ensure proper treatment, patients should receive nutritional counseling with the support of a dietitian, and education should be provided for the correct and regular use of prescribed medical treatments. Patients should also be advised to attend regular check-ups. During these check-ups, a full urinalysis test should be examined to detect diabetic ketoacidosis, a detailed medical history should be obtained, symptoms should be assessed for infections, and a thorough physical examination should be conducted.