Nivolumab tedavisi uygulanan küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında tedavi yanıtı, yan etki ve sağkalımı etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors affecting treatment response, adverse events, and survival in patients with non-small cell lung cancer treated with nivolumab
  1. Tez No: 1004156
  2. Yazar: FATMA DENİZ KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL OCAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Genel sağkalım, Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, Nivolumab, Progresyonsuz sağkalım, Overall survival, Nivolumab, Non-small cell lung cancer, Progression free survival
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda nivolumab tedavisi uygulanan küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) hastalarında tedavi yanıtı, yan etki ve sağkalımı etkileyen faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem ve Gereç: Ocak 2019–Aralık 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Polikliniği'ne başvuran nivolumab tedavisi uygulanan ve KHDAK tanısı olan 62 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. KHDAK nedeniyle nivolumab tedavisi alan hastalarda progresyonsuz sağkalım (PFS) ve genel sağkalım (OS) sonuçları ile bu sonuçları etkileyen klinik ve patolojik faktörler değerlendirilmiştir. İstatiksel analizlerde PFS ve OS süreleri Kaplan-Meier metodu ile analiz edilmiştir. Gruplar arası sağkalım sürelerinin karşılaştırılmasında log-rank testi kullanılmıştır. Ortanca sağkalım süreleri standart hata ve %95 güven aralıkları (GA) ile birlikte raporlanmıştır. PFS ve OS üzerine etkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla Cox regresyon analizleri yapılmıştır. İlk aşamada tek değişkenli Cox regresyon analizleri gerçekleştirilmiş; bu analizlerde p<0,20 düzeyinde anlamlı bulunan değişkenler çok değişkenli Cox regresyon modeline dahil edilmiştir. Tek ve çok değişkenli modellerde her değişken için hazard oranı (HO), %95 GA ve p değerleri raporlanmıştır. Modellerin genel anlamlılığı omnibus testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 63,4 ± 9,5 yıl olup, %95,2'si erkektir. Nivolumab tedavisi sonrası PFS süresi ise 4,27 ay (%95 GA: 2,83–5,70), OS süresi 11,6 ay (%95 GA: 3,79 –19,41), olarak bulunmuştur. Histolojik alt tipler arasında PFS ve OS süreleri açısından farklılık saptanmamıştır. PFS üzerine etkili faktörlerin belirlenmesi amacı ile yapılan çok değişkenli Cox regresyon analizinde, Doğu Kooperatif Onkoloji Grubu (ECOG) performans skoru ve programlanmış hücre ölümü ligandı-1 (PD-L1) düzeyi PFS üzerinde istatiksel olarak anlamlı tespit edilmiştir. ECOG skoru 1 olan hastalarda progresyon riski, skoru 0 olan hastalara göre 2,19 kat daha yüksek bulunmuştur. Benzer şekilde, PD-L1 düzeyi ≥%50 olan hastalarda progresyon riski, <%50 olan hastalara göre 2,18 kat daha yüksek saptanmıştır. Modele dahil edilen nivolumab başlama yaşı ve cinsiyet değişkenlerinin çok değişkenli analizde PFS üzerinde anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. OS üzerine etkili faktörlerin belirlenmesi amacı ile yapılan çok değişkenli Cox regresyon analizinde ise ECOG performans skoru OS üzerinde bağımsız bir belirleyici olarak tespit edilmiştir. ECOG skoru 1 olan hastalarda ölüm riski, skoru 0 olan hastalara göre 4,32 kat daha yüksek bulunmuştur. Modele dahil edilen nivolumab başlama yaşının çok değişkenli analizde OS üzerinde anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Tedavi ilişkili yan etkiler incelendiğinde hastalarda en sık gözlenen yan etkiler hastaların %17,7'sinde görülen halsizlik, %16,1'inde görülen anemi olarak saptanmıştır. Çalışmada ilaç ilişkili ölüm gözlenmemiştir. Sonuç: Bu çalışmada nivolumab tedavisi alan KHDAK hastalarında tedavi yanıtı, yan etki ve sağkalımı etkileyen faktörler değerlendirildi. Çalışmamızda PFS ve OS süresi literatür ile uyumlu bulunmuştur. Hastaların demografik ve klinik özellikleri de literatür ile uyumlu bulunmuş, yan etkiler ise genel olarak tolere edilebilir düzeyde seyretmiştir. Sonuç olarak, nivolumabın tedavi yanıtı, yan etki ve sağkalım üzerine etkilerini değerlendirmek için daha fazla sayıda hasta içeren prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate treatment response, adverse events, and factors affecting survival in patients with non-small cell lung cancer (NSCLC) treated with nivolumab. Materials and Methods: Between January 2019 and December 2024, a total of 62 patients diagnosed with NSCLC who received nivolumab treatment at the Medical Oncology Outpatient Clinic of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital were retrospectively analyzed. Progression free survival (PFS) and overall survival (OS) outcomes, along with clinical and pathological factors influencing these outcomes, were evaluated in patients treated with nivolumab for NSCLC. PFS and OS were analyzed using the Kaplan–Meier method, and survival differences between groups were compared using the log-rank test. Median survival times were reported with standard errors and 95% confidence intervals (CI). To identify factors affecting PFS and OS, Cox proportional hazards regression analyses were performed. Univariate Cox regression analyses were initially conducted, and variables with p<0.20 were subsequently included in the multivariate Cox regression model. Hazard ratios (HR), 95% CI, and p-values were reported for both univariate and multivariate models. The overall significance of the models was assessed using the omnibus test. Results: The mean age of the patients was 63.4 ± 9.5 years, and 95.2% were male. Following nivolumab treatment, the mean PFS was 4.27 months (95% CI: 2.83–5.70), while the mean OS was 11.6 months (95% CI: 3.79–19.41). No difference was observed in PFS and OS durations among the histological subtypes. In the multivariate Cox regression analysis performed to identify factors affecting PFS, the Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) performance status and programmed death ligand-1 (PD-L1) expression level were found to be statistically significant predictors of PFS. Patients with an ECOG performance status of 1 had a 2.19 fold higher risk of disease progression compared to those with an ECOG score of 0. Similarly, patients with a PD-L1 expression level ≥50% had a 2.18 fold higher risk of progression compared to those with PD-L1 expression <50%. In the multivariate analysis, age at nivolumab initiation and sex, which were included in the model, did not have a statistically significant effect on PFS. In the multivariate Cox regression analysis for OS, ECOG performance status was identified as an independent predictor of overall survival. Patients with an ECOG score of 1 had a 4.32 fold higher risk of death compared to those with an ECOG score of 0. Age at nivolumab initiation did not show a statistically significant association with OS in the multivariate analysis. When treatment-related adverse events were evaluated, the most frequently observed side effects were fatigue in 17.7% of patients and anemia in 16.1%. No treatment-related mortality was observed during the study. Conclusion: In this study, treatment response, adverse events, and factors affecting survival were evaluated in patients with NSCLC receiving nivolumab therapy. In our cohort, PFS and OS were found to be consistent with the existing literature. The demographic and clinical characteristics of the patients were also in line with previously published studies, and adverse events were generally tolerable. In conclusion, further prospective studies including a larger number of patients are needed to more comprehensively evaluate the effects of nivolumab on treatment response, safety profile, and survival outcomes.