COVID-19 pandemisi öncesi ve COVID-19 pandemisi sırasında genel pediatri servislerinde 4-17 yaş arası yatan çocukların yatış sıklığı ve yatan hasta profili değişiminin değerlendirilmesi
Evaluation of hospitalization frequency and inpatient profile change of children aged 4-17 years in general pediatric services before the COVID-19 pandemic and during the COVID-19 pandemic
- Tez No: 970797
- Danışmanlar: UZMAN CAHİT BARIŞ ERDUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, COVID-19 pandemisi, Yatış sıklığı, Yatan hasta profili, Child, COVID-19 pandemic, Frequency of hospitalization, Inpatient profile
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: COVID-19 pandemisi, tüm dünyada hastanelere başvuran ve servislerde yatarak izlenen hastaların hem sayısını hem de profilini etkilemiştir. Ülkemizden, COVID-19 pandemisi öncesi ve COVID-19 pandemisi sırasında genel pediatri servislerine yatan hastaların yatış sıklığını ve yatan hasta profilini değerlendiren çalışma literatürde bulunmamaktadır. Bu çalışmada COVID-19 pandemisi öncesi ve COVID-19 pandemisi sırasında genel pediatri servislerine yatış yapılan hastaların yatış tanılarının sayısal ve dağılımsal değişiminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Nisan 2019-Nisan 2021 yılları arasında S.B.Ü. İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Büyük Çocuk Servisi'nde yatırılarak izlenen olgular alınmıştır. Olgular, retrospektif olarak hastaneye yapılan yatış tanılarına, hastaneye yattığı COVID öncesi ve COVID sırasındaki döneme, hastaneye yatış yapılan aya, hastanedeki yatış sürelerine, cinsiyete, yaş grubuna, vücut kitle indeksine, daha önce eşlik eden kronik hastalık varlığına, acil veya elektif yatış olmasına, ileri görüntüleme tetkik ihtiyacına göre kategorize edilip değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 544 hasta COVID öncesi dönemden, 464 hasta COVID sırasındaki dönemden alınmıştır. COVID öncesi ve COVID sırasındaki dönemde hastaların cinsiyet dağılımında farklılık saptanmamıştır. Pandemi sırasında pandemi öncesi döneme göre hastaneye yatış sayılarında azalma saptanmıştır. Ancak hasta yatışlarının aylara göre dağılımında anlamlı bir değişiklik bulunmamıştır. COVID pandemisi sırasında pnömoni, Henoch Schönlein purpurası, artrit, nöbet ve karın ağrısı tanılarıyla yatırılan hastaların sayıları azalırken, idrar yolu enfeksiyonu tanısıyla yatırılan hastaların sayılarında artış saptanmıştır. COVID sırasındaki dönemde kronik hastalığı olan ve elektif yatışı gereken olguların yatış sayıları azalmıştır. Yine bu dönemde hastaneye yatırılan hastaların ortalama yaşlarının daha yüksek olduğu, hastaneye yatış sürelerinin daha kısa olduğu görülmüştür. Pandemi döneminde yatan hastaların ortalama vücut kitle indeksi, pandemi öncesi döneme göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Bu dönemde ileri görüntüleme yöntemlerinden manyetik rezonans görüntüleme çekilme oranları azalırken bilgisayarlı tomografi çekilme oranlarında artış görülmüştür. Sonuç: Pandemi süreci hastaneye yapılan yatış sayılarını ve yatan hastaların profilini etkilemiştir. Bu durumun pandemi döneminde alınan temizlik ve korunma önlemleri ile enfeksiyon hastalıklarının ve enfeksiyonların tetiklediği hastalıkların azalmasına bağlı olduğu düşünülmüştür. Bu nedenle alınan temizlik ve korunma önlemlerinin pandemi sonrası dönemlerde de devam ettirilmesi uygun olacaktır. Pandemi döneminde vücut kitle indeksinde oluşan artışların önüne geçmek için sağlıklı beslenme düzeni ve hareketliliğin artırılması ile ilgili eğitimler verilmelidir. Pandemi döneminde hastanelerde ortalama yatış süreleri kısalmıştır. Buradan elde edilen deneyimler ile pandemi sonrası dönemlerde de gereksiz ve uzun yatışların önüne geçilebilir. Pandemi döneminde kronik hastaların, küçük yaştaki çocukların ve elektif yatışı gereken hastaların da sağlık hizmetlerinden yeterli derecede faydalanabilmesi için ve enfeksiyona yönelik servislerin yanında genel pediatri servislerinin de etkin şekilde çalışması için gerekli önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The COVID-19 pandemic has affected both the number and profile of patients admitted to hospitals and hospitalized all over the world. There is no study in the literature evaluating the frequency of hospitalization and inpatient profile of patients hospitalized in general pediatric services before and during the COVID-19 pandemic from our country. In this study, it was aimed to evaluate the numerical and distributional changes of hospitalization diagnoses of patients admitted to general pediatric services before and during the COVID-19 pandemic. Material and Method: The patients who were hospitalized and followed up in S.B.Ü. Izmir Dr Behçet Uz Pediatrics and Surgery Training and Research Hospital, Senior Child Service between April 2019 and April 2021 were included in the study. Cases were evaluated retrospectively based on the diagnosis of hospitalization, the period before and during the hospitalization, the month of hospitalization, length of stay in the hospital, gender, age group, body mass index, presence of a previous chronic disease, emergency or elective hospitalization and advanced imaging was categorized and evaluated according to the need for examination. Findings: The study included 544 patients from the pre-COVID period and 464 patients from the period during COVID. There was no difference in the gender distribution of the patients in the pre-COVID and during the COVID period. During the pandemic, there was a decrease in the number of hospitalizations compared to the pre-pandemic period. However, there was no significant change in the distribution of hospitalizations by months. While the number of patients hospitalized with the diagnosis of pneumonia, henoch schönlein purpura, arthritis, seizures and abdominal pain decreased during the COVID pandemic, the number of patients hospitalized with the diagnosis of urinary tract infection increased. During the period during COVID, the number of hospitalizations of patients with chronic disease and requiring elective hospitalization has decreased. It was also observed that the average age of the patients who were hospitalized in this period was higher and the duration of hospitalization was shorter. The mean body mass index of patients hospitalized during the pandemic period was found to be significantly higher than in the pre-pandemic period. In this period, the rates of magnetic resonance imaging, which is one of the advanced imaging methods, decreased, while the rates of computed tomography were increased. Conclusion: The pandemic process has affected the number of hospitalizations and the profile of inpatients. It has been observed that infectious diseases and diseases triggered by infections have decreased with increased hygiene and protection taken during the pandemic period. For this reason, it would be appropriate to continue increased hygiene and protection taken in the post-pandemic periods. In order to prevent the increases in body mass index during the pandemic period, training should be given on a healthy diet and increasing mobility. During the pandemic period, the average length of stay in hospitals was shortened. With the experience gained here, unnecessary and long hospitalizations can be prevented in the post-pandemic periods. During the pandemic period, necessary actions should be taken to ensure that chronic patients, young children and patients who require elective hospitalization can benefit from health services adequately and that general pediatric services as well as infection-oriented services can operate effectively.