Eritrosit süspansiyonlarından izole edilen ekstrasellüler veziküllerin hemostaz üzerine etkileri
Effects of extracellular vesicles isolated from erythrocyte suspensions on hemostasis
  1. Tez No: 1004215
  2. Yazar: SUEDA ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN SAĞDİLEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH HALDUN BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Trombosit agregasyonu, Platelet aggregation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
Özet
Eritrosit süspansiyonlarındaki ekstrasellüler veziküller (EV), hemostaz ve koagülasyon süreçlerine etkisi gösterilen küçük keseciklerdir. Bu alandaki araştırmalarda EV'lerin pıhtılaşma sürecini hızlandırıcı ya da yavaşlatıcı etkileri olduğunu öne süren farklı birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışma, eritrosit süspansiyonlarındaki EV'ler olan mikropartikül ve eksozomların depolama süreci boyunca değişimini, bu EV'lerin hemostaza ve koagülasyona etkilerini araştırmayı hedeflemektedir. Çalışma hipotezimiz, eritrosit süspansiyonlarının depolama süresi uzadıkça EV salınımının artması ve bunun hemostatik etkileri güçlendirmesidir. Proje kapsamında, öncelikle A Rh (+) gruba sahip, sağlıklı 5 gönüllüden tam kan alınacak, lökoredüksiyon işlemi yapılarak lökositi azaltılmış eritrosit süspansiyonları (LR-ES) elde edilecektir. Bu LR-ES'ler depolama süresi olan 0, 21 ve 42. günleri ifade eden 3 gruba ayrılacaktır. Her gruptan günü geldiğinde ekstrasellüler veziküller ayrıştırılacaktır. Elde edilen mikropartikül ve eksozomların BCA Assay, Western blot, TRPS ve Akan Hücre Ölçer yöntemleriyle karakterizasyonu yapılacaktır. EV'ler hemostaz çalışmalarının yapılacağı güne kadar -80oC de saklanacaktır. Sonunda 5 farklı gönüllüden 3 farklı depolama gününde elde edilen mikropartiküllerin ve eksozomların hemostaz üzerine etkileri optik agregometre ve tromboelastogram ile değerlendirilecektir. Trombosit agregasyonu üzerine etkiler agregometre ile, pıhtı oluşum süresi, pıhtı stabilitesi, pıhtı çözünürlüğü üzerine etkiler tromboelastogram ile elde edilecek ve kontrol grubuna göre mikropartikül ve eksozomların etkisi yüzde değişim olarak ifade edilecektir. Elde edilecek bulgular doğrultusunda, depolama süresinin eritrosit süspansiyonlarındaki EV'lerin prokoagülan veya antihemostatik özellikleri üzerindeki etkilerine dair literatürde eksik olan bilgilerin tamamlanması hedeflenmektedir. Bu araştırma, hem transfüzyon güvenliğinin artırılmasına hem de multidisipliner bir yaklaşımla kan ürünleri üzerine yeni bir perspektif kazandırmaya yönelik önemli bulgular sunabilir.
Özet (Çeviri)
Erythrocyte suspension-derived extracellular vesicles (EVs) are small vesicles shown to affect hemostasis and coagulation processes. Various studies in this field have proposed that EVs may have either accelerating or decelerating effects on coagulation. This study aims to investigate the changes in EVs, specifically microparticles and exosomes, derived from erythrocyte suspensions during storage, as well as their effects on hemostasis and coagulation. Our hypothesis suggests that the longer the storage duration of erythrocyte suspensions, the higher the release of EVs, thereby strengthening their hemostatic effects. As part of the project, whole blood will initially be collected from five healthy volunteers with A Rh (+) blood type, and leukoreduced erythrocyte suspensions (LR-ES) will be prepared by performing leukoreduction. These LR-ES samples will be divided into three groups representing storage days 0, 21, and 42. On the specified storage days, extracellular vesicles will be isolated from each group. The isolated microparticles and exosomes will be characterized using BCA assay, Western blot, TRPS, and flow cytometry. EVs will be stored at -80°C until the day of the hemostasis assays. Finally, the effects of microparticles and exosomes, obtained from the three different storage periods of LR-ES samples, on hemostasis will be evaluated using optical aggregometry and thromboelastography. The effects on platelet aggregation will be assessed via aggregometry, and the effects on clot formation time, clot stability, and clot dissolution will be evaluated via thromboelastography. The impact of microparticles and exosomes will be expressed as a percentage change relative to the control group. Based on the findings, this study aims to address gaps in the literature regarding the effects of storage duration on the procoagulant or antihemostatic properties of EVs in erythrocyte suspensions. This research could provide significant insights for improving transfusion safety and contribute new perspectives on blood product studies through a multidisciplinary approach.