Çok kültürlü sınıf ortamındaki sığınmacı olan ve olmayan çocukların davranışsal ve duygusal durumlarının demografik bağlamında incelenmesi Hatay/Reyhanlı örneği
The investigation of behavioral and emotional conditions of refugee and non-refugee children in a multicultural classroom environment: the case of Hatay/Reyhanlı
  1. Tez No: 1004214
  2. Yazar: HALENUR ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR DEMİR ASMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çok kültürlü eğitim, sığınmacı çocuklar, okul öncesi eğitim, davranışsal gelişim, duygusal gelişim, okul uyumu, Multicultural education, refugee children, preschool education, behavioral development, emotional development, school adjustment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, çok kültürlü sınıf ortamında öğrenim gören sığınmacı olan ve olmayan çocukların davranışsal ve duygusal durumlarını çeşitli demografik değişkenler açısından incelemektir. Zorunlu göç olgusunun artmasıyla birlikte okul öncesi kurumlarda kültürel çeşitlilik artmış; bu durum, çocukların psikososyal uyum süreçlerinin bilimsel olarak ele alınmasını gerekli kılmıştır. Bu bağlamda araştırmada, çocukların davranışsal ve duygusal durumlarının uyruk, ebeveyn özellikleri, sosyoekonomik durum, göç öncesi yaşantılar, uyum süreçleri ve sınıf ortamına ilişkin değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı belirlenmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde desenlenmiştir. Çalışma, Hatay ilinin Reyhanlı ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî bir anaokulunda yürütülmüştür. Araştırmanda 143 öğrenci ve 8 sınıf öğretmeni yer almaktadır. Veriler, öğretmenler tarafından doldurulan ve 41 maddeden oluşan Okul Öncesi Duygusal ve Davranışsal Derecelendirme Ölçeği ile demografik bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 27 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmış; anlamlı farklılık saptanan durumlarda post-hoc testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, çocuğun uyruğu ve annenin yaşı değişkenlerine göre çocukların davranışsal ve duygusal durumlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Buna karşılık babanın eğitim durumu, maddi durum, çocuğun kendi ülkesinde okula gitme durumu, öğrenim gördüğü sınıf, Türkiye'ye uyum ve Türkiye'de yaşamdan memnuniyet değişkenlerine göre çocukların davranışsal ve duygusal durumlarının anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir. Özellikle babanın eğitim düzeyi, maddi durum ve yaşamdan memnuniyet düzeyi yükseldikçe çocukların sosyal güven, okula hazırlık ve duygusal uyum puanlarının arttığı saptanmıştır. Ayrıca sınıf değişkenine göre tüm alt boyutlarda anlamlı farklılıkların bulunması, sınıf ortamı ve öğretmen faktörünün çocukların davranışsal ve duygusal gelişimleri üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, çok kültürlü sınıf ortamlarında çocukların davranışsal ve duygusal uyumlarının bireysel özelliklerin yanı sıra aile yapısı, sosyoekonomik koşullar, ebeveyn eğitimi, göç ve uyum süreçleri ile okul ortamının niteliği çerçevesinde bütüncül olarak ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, okul öncesi kurumlarda sığınmacı çocuklara yönelik psikososyal destek çalışmalarının yaygınlaştırılması ve çocuk gelişimi temelli erken müdahale programlarının uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the behavioral and emotional states of refugee and non-refugee children in multicultural classroom environments in terms of various demographic variables. With the increasing phenomenon of forced migration, cultural diversity in preschool institutions has expanded, making it necessary to scientifically examine children's psychosocial adjustment processes. In this context, the study investigates whether children's behavioral and emotional states differ according to nationality, parental characteristics, socioeconomic status, pre-migration experiences, adaptation processes, and classroom-related variables. The research was designed using a quantitative survey model. The study was conducted in a public preschool affiliated with the Ministry of National Education in the district of Reyhanlı, Hatay. The study includes 143 students and 8 classroom teachers. Data were collected through the Preschool Emotional and Behavioral Rating Scale consisting of 41 items, completed by teachers, along with a demographic information form. The data were analyzed using the SPSS 27 statistical package program. Independent samples t-tests and one-way analysis of variance (ANOVA) were employed, and post-hoc tests were conducted to determine the sources of significant differences. The findings revealed that there were no statistically significant differences in children's behavioral and emotional states in terms of nationality and mother's age. However, significant differences were found according to father's educational level, socioeconomic status, whether the child attended school in their home country, the classroom attended, level of adaptation to Türkiye, and satisfaction with life in Türkiye. In particular, higher levels of father's education, better socioeconomic conditions, and higher life satisfaction were associated with higher levels of social competence, school readiness, and emotional adjustment. In addition, significant differences across all subdimensions according to classroom variable indicated that classroom environment and teacher-related factors play an important role in children's behavioral and emotional development. The results of the study demonstrate that children's behavioral and emotional adjustment in multicultural classrooms should be addressed holistically, taking into account not only individual characteristics but also family structure, socioeconomic conditions, parental education, migration and adaptation processes, and the quality of the school environment. Accordingly, it is recommended that psychosocial support practices for refugee children be expanded in preschool institutions and that child development–based early intervention programs be implemented.