Plasental kandan santrifüj yöntemi ve delikli fiber filtrasyon sistemi ile elde edilen eritrosit süspansiyonlarının neonatal otolog transfüzyon için uygunluğunun değerlendirilmesi
Assesment the suitability of erithtrocyte suspension for neonatal autologous transfusion by using hollow fiber filter system and classical centrifuge system obtained from placental whool blood
- Tez No: 266903
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM AYDINOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: neonatal anemi, tam kanın ayrıştırılması, fiber filtre, otolog transfüzyon, neonatal anemia, whole blood seperation, fiber fitler, autologous transfusion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmaya Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde doğan 29 bebeğin plasental kanı ve 14 gönüllü erişkin donörden alınan venöz kanlar dahil edildi. Randomizasyon sırasına göre elde edilen tam kanlar iki gruba ayrılarak santrifüj yöntemi ve fiber filtre yöntemi ile komponentlerine ayrıştırıldı. Elde edilen eritrosit süspansiyonlarının 0 ve 35.gün ürün özellikleri (ağırlığı, volümü), ürün kalitesi (hemoglobin ve hematokrit içeriği, lökosit sayısı), hemoliz parametreleri (K, LDH, % hemoliz, OF), kan gazı parametreleri ve bakteriyolojik kültürü çalışılarak, her iki yöntem arasında farklılık olup olmadığı ve kordon kanının otolog transfüzyon için uygunluğu araştırıldı.Çalışmada kordon kanları başarıyla toplanmış ve volüm açısından beklenen miktarlar elde edilmiştir. Kordon kanından her iki yöntem ile elde edilen eritrosit süspansiyonunun, hematokrit ve birim hemoglobin miktarı, erişkin kandan sağlanan eritrosit süspansiyonlarından düşük bulunmuştur. Fiber filtre sisteminde bulunan lökosit filtresi ürün kaybına neden olduğundan kordon kanından eritrosit süspansiyonu elde edilebilmesi için prosedür dışı manupilasyonlar gerekebilmekte ve ürün kalitesi riske edilmektedir. Fiber filtre sistemlerinden lökosit filtresinin kaldırılması, eritrosit süspansiyonuna SAG-M ilavesinin ise ayrılan eritrosit volümü ile kontrollü olarak gerçekleştirilmesi ve sistemin bu yönde yapılandırılması uygun olacaktır. Kordon kanlarından elde edilen eritrosit süspansiyonlarının bazal hemoliz miktarı, erişkin kanlarından elde edilenle benzer bulunmuş, ancak saklama sürecinin 35. gününde, hemoliz %'i kalite standartlarının hafifçe dışına çıkmış ve neonatal eritrositlerin hemolize daha duyarlı olduğunu ve saklanma sürelerinin daha kısa olması gerektiğini düşündürmüştür. Kordon kanlarından bazal ve 35. günde bakteriyel kontaminasyon saptanmadı. Erişkin kanından fiber filtre sistemi ile elde edilen eritrosit süspansiyonları santrifüj yöntemiyle elde edilen eritrosit süspansiyonları kadar etkin ürün özellikleri taşımaktadır.Çok küçük preterm doğumlar ve neonatal cerrahi uygulanacağı bilinen olgularda, plasental kanın toplanması, işlenmesi ve saklanması konusunda teknik ve standartların geliştirilmesine gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Placental blood of 29 infants born in Medical Faculty of Ege University and the venous blood collected from 14 adult blood donors were covered in this study. The whole blood obtained according to randomization order was divided into two groups and seperated into their components through centrifuge and fiber filtering methods. Of the erythrocyte suspensions obtained, the product specifications (weight, volume) and the quality (hemoglobin, hematocrit, leukocyte count, K, LDH, free plasma hemoglobin, osmotic fragility, blood gas and bacteriologic cultures) at 0 and 35 days, were investigated and validation of both methods for autologous transfusion were compared.In study the cord blood was collected succesfully and expected quantities in terms of volume were obtained. The hematoctrit and unit-hemoglobin contents of the erythrocyte suspensions obtained from cord blood through both methods have been found lower than erythrocyte suspensions obtaine from adult blood. Since leukocyte filter present in the fiber filtering system caused handicap to obtain erythrocyte suspension from cord blood, some manupilations out of procedure were required and the product quality was being jeopardized. Removing of leukocyte filter from fiber filtering system and providing SAG-M as individualized amounts to the processed red blood cells may improve product quality. The basal hemolysis of the erythrocyte suspensions obtained from cord blood has been found similar to that obtained from adult blood. However at the 35th day of storage period the percentage of hemolysis slightly exceeded the quality standards and indicated that neonatal erythrocytes are more susceptible to hemolysis and the storage periods should be shorter. Bacterial contamination has not been detected in cord bloods at baseline and the 35th day of collection. Erythrocyte suspensions obtained from adult blood through fiber filtering system possess effective product features as much as those obtained through centrifuge method.Improvement of technical standards for collection, processing and storage of cord blood for autologous transfusions purpose of ELBW preterm infants and infants who require neonatal surgery remain as interest of neonatal transfusion medicine.