Rejeneratif endodontik tedavide kullanılan güncel kanal içi ilaçların ve hidrojellerin E.faecalis ve C.albicans'a karşı antimikrobiyal etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the antimicrobial efficacy of contemporary intracanal medicaments and hydrogels used in regenerative endodontic treatment against Enterococcus faecalis and Candida albicans
- Tez No: 1004249
- Danışmanlar: PROF. DR. AYÇE ÜNVERDİ ELDENİZ, DOÇ. DR. TUĞÇE DURAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: rejeneratif endodonti, biyofilm, kanal içi ilaçlar, hidrojel, XTT, regenerative endodontics, biofilm, intracanal medicaments, hydrogel, XTT
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı; rejeneratif endodontik tedavi (RET) kapsamında kök ucu kapanmamış dişlerde, Enterococcus faecalis ve Candida albicans'ın birlikte oluşturduğu çift tür biyofilm modelinde çeşitli kanal içi ilaçların antimikrobiyal etkinliğini karşılaştırmaktır. Bu amaçla, kalsiyum hidroksit (Ca(OH)₂), %2 klorheksidin (CHX) jeli, ikili antibiyotik patı (DAP), kitosan hidrojel, kitosan-diklofenak hidrojel, CASA hidrojel ve kitosan-klorheksidin hidrojel medikamentleri değerlendirilmiştir. Enfekte kök kanallarından alınan örnekler üzerinde XTT testi uygulanarak, söz konusu medikamentlerin antimikrobiyal etkilerinin hem mikroorganizmaların üreme kapasitesi hem de metabolik aktivite düzeyinde bütüncül olarak incelenmesi ve her iki mikroorganizmanın eş zamanlı değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bununla birlikte, antimikrobiyal etkinlik değerlendirilirken, örnek toplama aşamasında yaygın olarak kullanılan kağıt kon yöntemi ile dentin talaşı yöntemi arasındaki farklılığın araştırılması da çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, 270 adet tek köklü insan dişi kullanılmıştır. Kök kanal hazırlığı tamamlanan dişler standartlaştırılmış E. faecalis ve C. albicans süspansiyonu ile üç hafta boyunca enfekte edilmiştir. Enfeksiyon periyodu sonunda, deney gruplarına belirlenen kanal içi medikamentler uygulanmış ve dişler inkübatörde 7 gün süreyle bekletilmiştir. Mikrobiyal örnekleme, her gruptan 15'er diş olmak üzere iki yöntemle gerçekleştirilmiştir. Kağıt kon yönteminde, steril #25 kâğıt konlar kök kanallarına yerleştirilip fosfat tamponlu salin (PBS) içeren tüplere aktarılmıştır. Dentin talaşı yönteminde ise, gates glidden frezleriyle toplanan dentin talaşları PBS içeren tüplerde biriktirilmiştir. Her iki yöntemde de örnekler vortekslendikten sonra alınan 100 µl'lik örnekler seri olarak seyreltilmiş ve E. faecalis için safra eskülin agar, C. albicans için sabouraud dekstroz agar besiyerlerine ekilmiştir. Ekimler 48 saat inkübe edilmiş, oluşan koloniler sayılarak log₁₀ değerine dönüştürülmüştür. Medikamentlerin antimikrobiyal etkinliğinin daha kapsamlı değerlendirilmesi amacıyla, kök kanallarından alınan örneklere XTT testi uygulanmış ve 450 nm'de absorbans ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmada normallik sağlanamadığı için parametrik olmayan testler (Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H, Dwass-Steel-Critchlow-Fligner) kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, medikamentler arasında antimikrobiyal etkinlik açısından anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. CASA hidrojel ve kitosan-klorheksidin hidrojel, hem E. faecalis hem de C. albicans biyofilmini tamamen ortadan kaldırmıştır. Kitosan-diklofenak hidrojel E. faecalis üzerinde yüksek, C. albicans üzerinde ise daha düşük etki göstermiştir. Klorheksidin jeli biyofilm miktarını azaltırken, kalsiyum hidroksit sınırlı antimikrobiyal etki göstermiştir. İkili antibiyotik patı E. faecalis üzerinde belirgin, C. albicans üzerinde ise daha düşük etki göstermiştir. Kitosan hidrojel ise düşük antimikrobiyal etkinlik göstermiştir. Örnek toplama yöntemleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study was to compare the antimicrobial efficacy of various intracanal medicaments against dual-species biofilms formed by Enterococcus faecalis and Candida albicans in immature teeth within the context of regenerative endodontic treatment (RET). For this purpose, the following medicaments were evaluated: calcium hydroxide (Ca(OH)₂), 2% chlorhexidine (CHX) gel, double antibiotic paste (DAP), chitosan hydrogel, chitosan-diclofenac hydrogel, CASA hydrogel, and chitosan-chlorhexidine hydrogel. Using infected root canal samples, the XTT assay was performed to comprehensively assess the antimicrobial effects of these medicaments both on microbial growth capacity and metabolic activity, thereby enabling simultaneous evaluation of both microorganisms. Additionally, another aim of the study was to investigate potential differences between the paper point method and the dentin chip method, which are commonly used sampling techniques during antimicrobial efficacy assessment. A total of 270 single-rooted human teeth were used in this study. Following root canal preparation, the teeth were infected with standardized suspensions of E. faecalis and C. albicans for three weeks. At the end of the infection period, the intracanal medicaments assigned to the experimental groups were applied, and the teeth were incubated for 7 days. Microbial sampling was performed using two different methods, with 15 teeth from each group. In the paper point method, sterile #25 paper points were inserted into the root canals and then transferred into tubes containing phosphate-buffered saline (PBS). In the dentin chip method, dentin shavings were collected with Gates Glidden burs and transferred into PBS-containing tubes. In both methods, the samples were vortexed, and 100 µl aliquots were serially diluted and plated on bile esculin agar for E. faecalis and Sabouraud dextrose agar for C. albicans. The plates were incubated for 48 hours, after which colony-forming units were counted and converted to log₁₀ values. To provide a more comprehensive evaluation of antimicrobial activity, the XTT assay was also performed on root canal samples, and absorbance was measured at 450 nm. Since normality could not be achieved, non parametric tests (Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H, Dwass-Steel-Critchlow-Fligner) were applied. According to the findings, significant differences in antimicrobial efficacy were observed among the medicaments. CASA hydrogel and chitosan chlorhexidine hydrogel completely eradicated the biofilms of both E. faecalis and C. albicans. Chitosandiclofenac hydrogel showed high efficacy against E. faecalis, but relatively lower efficacy against C. albicans. Chlorhexidine gel reduced the biofilm biomass, while calcium hydroxide exhibited only limited antimicrobial activity. Double antibiotic paste demonstrated pronounced effects on E. faecalis, but weaker effects on C. albicans. Chitosan hydrogel showed generally low antimicrobial efficacy. No significant differences were found between the sampling methods