Elektif sezaryen cerrahilerinde kullanılan inhalasyon anestezisi yöntemi ile total intravenöz anestezinin maternal ve yenidoğan hemodinamisine etkileri yönünden karşılaştırılması: Prospektif, çift kör, randomize kontrollü çalışma
Comparing the effects of inhalational anesthesia and total intravenous anesthesia on maternal and neonatal hemodynamic dynamics in elective cesarean section: A prospective, double-blind, randomized controlled trial
  1. Tez No: 1004251
  2. Yazar: SELİN HACIMURTAZAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE GÜNGÖR DANIŞAN, PROF. DR. PELİN KARAASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Anesthesiology and Reanimation, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-çocuk sağlığı, Anestezi-genel, Anestezi-inhalasyon, Anestezi-intravenöz, Anestezi-obstetrik, Anne-bebek etkileşimi, Hemodinamikler, Sevofluran, Sezaryen operasyonu, Yoğun bakım üniteleri-neonatal, Maternal-child health, Anesthesia-general, Anesthesia-inhalation, Anesthesia-intravenous, Anesthesia-obstetrical, Mother-child effective, Hemodynamics, Sevoflurane, Cesarean section, Intensive care units-neonatal
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Elektif sezaryen ameliyatlarının genel anestezi altında gerçekleştirilmesi, maternal ventilasyon, anestezi derinliği ve oksijen maruziyetinin uteroplasental dolaşım ve yenidoğanın doğum sonrası geçiş fizyolojisi üzerinde doğrudan etkili olabildiği özgün bir klinik ortam oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, genel anestezi altında elektif sezaryen uygulanan olgularda total intravenöz anestezi (TIVA) ile sevofluran anestezisinin, maternal ventilasyon ve anestezi derinliği ile yenidoğanın erken nörolojik adaptasyonu, biyokimyasal belirteçler ve klinik sonlanımlar üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Tek merkezli ve gözlemsel olarak tasarlanan bu çalışmaya, 21–41 yaş aralığında, ≥38 gebelik haftasında ve ASA II risk sınıfında yer alan gebeler dahil edilmiştir. Çoğul gebelikler, majör plasenta anomalileri ve antenatal dönemde fetal anomali saptanan olgular çalışma dışı bırakılmıştır. Değerlendirilen 100 gebe arasından dahil edilme kriterlerini karşılayan 80 olgu çalışmaya alınmış ve TIVA anestezisi (n = 39) veya sevofluran (n=41) anestezisi uygulanacak şekilde gruplandırılmıştır. İntraoperatif dönemde maternal sistolik, diyastolik ve ortalama arter kan basıncı, kalp atım hızı, operasyon başlangıç zamanı, EtCO₂ değerleri ve bispektral indeks (BIS) ile izlenen anestezi derinliği kaydedilmiştir. Maternal postoperatif ağrı, Numerik Derecelendirme Skalası (NRS) kullanılarak değerlendirilmiştir. Yenidoğan değerlendirmesinde Apgar skorları (1. ve 5. dakika) ile Nörolojik ve Adaptif Kapasite Skoru (NACS; 1. dakika, 1. saat ve 24. saat) kullanılmıştır. Doğum sonrası umblikal kord kan gazları analizi yapılmıştır. İstatistiksel analizlerde grup karşılaştırmaları, korelasyon analizleri ve lojistik regresyon modeli kullanılmıştır.Maternal intraoperatif hemodinamik parametreler ve yenidoğan Apgar skorları, NACS skorları, patolojik sarılık, NICU yatış oranları ve anne yanında sistemik bulgu nedeniyle destek ihtiyacı açısından iki anestezi grubu arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Yine inhalasyon anestezisi-sevofluran anestezisi alan annelerin yenidoğan bebeklerinde umblikal kord hemoglobin düzeyi ve glukoz seviyesi daha düşük ancak fizyolojik alt sınırda; methemoglobin düzeyleri ve maternal delta nötrofil-lenfosit oranı, TIVA grubuna kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Sevofluran grubunda intraoperatif erken dönemde ölçülen BIS değerleri (1., 5., 10. ve 20. dakika) daha yüksek izlenmiştir. BIS 5. ve 20. dakika değerlerindeki yüksekliğin, inhalasyon anestezisi alan yenidoğanlarda artmış patolojik sarılık riski ile istatistiksel olarak anlamlı şekilde ilişkili olduğu saptanmıştır. Operasyonun son zaman noktalarında ölçülen BIS değerleri ile NACS 1. saat skoru arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkili sonuçlar ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak hem maternal hem de fetal özellikleri bakımından kırılgan veya riskli olgularda, TIVA veya TIVA ağırlıklı bireyselleştirilmiş yaklaşımlar değerlendirilebilir; bu bulguların doğrulanması için daha geniş ve uzun dönemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Elective cesarean sections performed under general anesthesia constitute a unique clinical setting in which maternal ventilation, depth of anesthesia, and oxygen exposure can directly influence uteroplacental circulation and the newborn's early postnatal transition physiology. The aim of this study was to comparatively evaluate the effects of total intravenous anesthesia (TIVA) and sevoflurane anesthesia on maternal ventilation and depth of anesthesia, as well as on early neonatal neurological adaptation, biochemical markers, and clinical outcomes in elective cesarean deliveries performed under general anesthesia. This single-center, observational study included pregnant women aged 21–41 years, at ≥38 weeks of gestation, and classified as ASA physical status II. Multiple pregnancies, major placental abnormalities, and cases with antenatally detected fetal anomalies were excluded. Of the 100 pregnant women assessed, 80 who met the inclusion criteria were enrolled and allocated to receive either TIVA (n= 39) or sevoflurane anesthesia (n= 41). Intraoperative maternal systolic, diastolic, and mean arterial pressures, heart rate, end-tidal CO₂ (EtCO₂) values at the beginning of surgery, and depth of anesthesia monitored by the bispectral index (BIS) were recorded. Postoperative maternal pain was evaluated using the Numeric Rating Scale (NRS). Neonatal assessment included Apgar scores at 1 and 5 minutes and the Neurologic and Adaptive Capacity Score (NACS) at 1 minute, 1 hour, and 24 hours. Umbilical cord blood gas analysis was performed after delivery. Statistical analyses included group comparisons, correlation analyses, and logistic regression modeling. No significant differences were found between the two anesthesia groups in terms of maternal intraoperative hemodynamic parameters, neonatal Apgar scores, NACS scores, incidence of pathological jaundice, NICU admission rates, or the need for postnatal support due to systemic findings while staying with the mother. In newborns of mothers who received sevoflurane anesthesia, umbilical cord hemoglobin and glucose levels were lower but remained within the physiological lower limits, whereas methemoglobin levels and the maternal delta neutrophil-to-lymphocyte ratio were significantly higher compared with the TIVA group. In the sevoflurane group, BIS values measured in the early intraoperative period (at 1, 5, 10, and 20 minutes) were higher. Higher BIS values at the 5th and 20th minutes were found to be significantly associated with an increased risk of pathological jaundice in neonates exposed to inhalational anesthesia. Moreover, BIS values measured toward the end of surgery showed a positive and statistically significant correlation with the NACS score at 1 hour. In conclusion, in fragile or high-risk cases in terms of both maternal and fetal characteristics, TIVA or TIVA-dominant individualized anesthesia strategies may be considered. Further large-scale studies with long-term follow-up are required to confirm these findings.