Nöromyelitis optika ve miyelin oligodendrosit glikoprotein ilişkili hastalıklarda işitme fonksiyonun değerlendirilmesi
Evaluation of hearing function in neuromyelitis optica and myelin oligodendrocyte glycoprotein associated disorders
  1. Tez No: 1004266
  2. Yazar: OZAN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENEM ÇENGEL KURNAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: NMO, MOGAD, ABR, İşitme kaybı, Aquaporin-4, NMO, MOGAD, ABR, Hearing loss, Aquaporin-4
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Nöromyelitis Optika (NMO) ve Miyelin Oligodendrosit Glikoprotein İlişkili Hastalık (MOGAD) tanılı olgularda işitsel yolların subklinik düzeyde etkilenip etkilenmediğini saf ses odyometrisi ve işitsel beyin sapı yanıtları (ABR) ile araştırmaktır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya yaş ve cinsiyet açısından uyumlu 22 NMO, 22 MOGAD ve 22 sağlıklı gönüllüden oluşan toplam 66 katılımcı dahil edildi. Tüm katılımcılara tam KBB muayenesi, saf ses odyometrisi, DPOAE ve 70-90 dB nHL şiddet seviyelerinde ABR testi uygulandı. Beyin sapı manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulguları ile elektrofizyolojik veriler arasındaki ilişki analiz edildi. Bulgular: Grupların yaş ve cinsiyet dağılımları arasında fark saptanmadı (p>0,05). Saf ses ortalamaları NMO ve MOGAD gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptanmasına rağmen klinik işitme kaybı sınırı içinde kaldı. 90 dB nHL ABR ölçümlerinde NMO grubunda sol kulak III-V ve I-V interpeak intervallerinde anlamlı uzamalar (p<0,01), MOGAD grubunda ise I. dalga mutlak latansında kontrol grubuna göre anlamlı gecikme (p=0,029) izlendi. 70 dB nHL şiddetinde gruplar arası anlamlı fark saptanmadı. Radyolojik olarak beyin sapı lezyonu olan ve olmayan hastalar arasında ABR verileri açısından istatistiksel anlamlılık saptanmadı. Tartışma ve Sonuç: NMO ve MOGAD, subjektif işitme şikayeti olmasa dahi işitsel yolakları subklinik düzeyde etkilemektedir. NMO'da daha çok üst beyin sapı seviyesindeki santral iletim yavaşlaması ön plandayken, MOGAD'da işitsel sinir düzeyindeki periferik-santral geçiş etkilenimi dikkat çekmektedir. ABR, bu hastalıklarda MRG'nin saptayamadığı mikroskobik hasarları deşifre etmede ve subklinik tutulumu objektif olarak belirlemede duyarlı bir biyobelirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the subclinical involvement of auditory pathways in patients with Neuromyelitis Optica (NMO) and Myelin Oligodendrocyte Glycoprotein Associated Disease (MOGAD) using pure-tone audiometry and auditory brainstem responses (ABR). Patients and Methods: A total of 66 participants (22 NMO, 22 MOGAD, and 22 age and sex matched healthy controls) were included. All subjects underwentcomprehensive ENT examination, pure-tone audiometry, DPOAE, and ABR testing at 70-90 dB nHL. The relationship between brainstem magnetic resonance imaging (MRI) findings and electrophysiological data was analyzed. Results: No significant differences were found in age and sex distribution (p>0.05).Although pure-tone averages were significantly higher in NMO and MOGAD groups compared to controls, they remained within normal clinical limits. In 90 dB nHL ABR measurements, significant prolongations in left ear III-V and I-V interpeak intervals were observed in the NMO group (p<0.01), while the MOGAD group showed a significant delay in wave I absolute latency compared to controls (p=0.029). No significant differences were found at 70 dB nHL. No statistical correlation was found between MRI-positive brainstem lesions and ABR parameters. Discussion and Conclusion: NMO and MOGAD affect auditory pathways at a subclinical level even in the absence of subjective hearing complaints. While NMO is characterized by central conduction slowing at the upper brainstem level, MOGAD shows indications of peripheral-central transition involvement at the auditory nerve level. ABR may be a sensitive biomarker for detecting microscopic damage not captured by MRI and objectively identifying subclinical involvement in these diseases.