Anti-miyelin oligodendrosit glikoprotein (anti-mog) ilişkili demiyelinizan hastalıklarda manyetik rezonans görüntüleme özellikleri
Magnetic resonance imaging characteristics in anti-myelin oligodendrocyte glycoprotein (anti-mog) related demyelinating diseases
- Tez No: 841048
- Danışmanlar: DOÇ. BURCU YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: MOG İlişkili Hastalık (MOGAD), Multipl Skleroz (MS), Manyetik Rezonans Görüntüleme, Myelin Oligodendrosit Glikoprotein, MOG-IgG, MOG-Associated Disease (MOGAD), Sclerosis (MS), Magnetic Resonance Imaging (MRI), Myelin Oligodendrocyte glycoprotein, MOG-IgG
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
GİRİŞ: Myelin oligodendrosit glikoprotein (MOG) IgG antikor ilişkili demiyelinizan hastalıklar (MOGAD) yeni bir antite olarak multipl skleroz (MS) ve nöromyelitis optika spektrum hastalıkları (NMOSD) grubu hastalıklardan klinik, radyolojik, laboratuar bulguları ile ayrılmaktadır. Bu hastalıkların erken tanı ve tedavisinde manyetik rezonans görüntüleme (MRG) özellikleri bizlere yol göstermektedir. AMAÇ ve YÖNTEM: Bu çalışmanın amacı serumda canlı hücre temelli testlerle çeşitli düzeylerde MOG-IgG pozitifliği saptanan hastalarla MS grubu hastaların klinik, radyolojik ve laboratuvar bulgularının karşılaştırılmasıdır. Çalışmamıza 7 MOGAD hasta, 8 MOG-IgG pozitif olup MOGAD tanı kriterini karşılamayan hasta, 5 MOG sınır negatif hasta ve 20 MS hastası dahil edilmiştir. 1 sene sonra kontrol görüntüleme ve serum MOG-IgG antikor ölçümleri ile karşılaştırılmıştır. BULGULAR: MOGAD tanı kriterlerini karşılayan hastaların ilk atakla başvuru yaşı diğer gruplara göre daha ileri olup kadın erkek oranı eşit görünmekle birlikte, diğer gruplarda kadın cinsiyet hakimdir. MOGAD hastalarında oligoklonal bant (OKB) tip 2 pozitifliği nadir olup, diğer gruplarda sık bir bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Periventriküler lezyonlar MOGAD dışı gruplarda daha sık izlenmiştir. MOGAD hastalarının optik nöritlerinde %50 oranında perinörit ve papil ödem eşlik etmiştir. MS grubunda daha çok spinal lezyon görülmesi, kısa segment tutulum, aksiyelde %50'den az tutulum bulguları daha sık görülmektedir. MR volümetrik değerlendirilmelerinde gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. 1.yıl kontrol kranial MR görüntülemelerinde yeni T2 lezyon MOGAD grubu hiçbir hastada gelişmezken diğer hasta gruplarında benzer oranlarda yeni T2 lezyon gelişmiştir. SONUÇ: Yeni tanımlanan MOGAD tanı kriterlerine göre hastalar değerlendirildiğinde MOGAD tanısı alan hastalar belirgin olarak, MOG pozitif olup MOGAD tanı kriterlerini karşılamayan hastalara, MOG sınır negatif hastalara ve MS hastalarına göre farklı klinik, radyolojik, laboratuvar özellikler göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: As a new entity, myelin oligodendrocyte glycoprotein antibody-associated demyelinating diseases (MOGAD) differ from sclerosis (MS) and neuromyelitis optica spectrum disease (NMOSD) in terms of clinical, radiological and laboratory findings. Magnetic resonance imaging (MRI) features guide us in the early diagnosis and treatment of these diseases. MATERIALS AND METHODS: This study aimed to compare the patients with different levels of MOG-IgG positivity with MS the group of patients with according to radiological, clinical and laboratory findings.Our study included 7 MOGAD patients, 8 MOG-positive patients who did not meet the diagnostic criteria for MOGAD, 5 MOG border-negative patients and 20 MS patients., Follow-up imaging and serum MOG antibody measurements at post incident 1 year were compared. RESULTS: MOGAD patients were older than those of the other groups and the female to male ratio was equal in MOGAD patients. In MOG positive but not meeting MOGAD diagnostic criteria group, MOG border-negative group and MS group, a female predominant disease distribution was observed. While oligoclonal band (OCB) type 2 positivity was rarely seen in MOGAD patients, OCB type 2 positivity was common in MOG-IgG positive, MOG border-negative and MS groups. On brain MRI, periventricular lesions were more frequently observed in non-MOGAD groups. Optic neuritis in MOGAD patients was associated with perineuritis and papilledema. Fifty percent of those patient suffered from clinical papilledema or perineuritis. On spinal MRI, more spinal lesions, short segment involvement, and less than 50% axial involvement were more common in the MS group compared to MOGAD patients. These findings seem to be closer to MS in the MOG-positive group and the MOG border-negative group. There was no significant difference between the groups regarding MR volumetric assessment of the patients. Follow-up brain MRI imaging for all patients were achieved 1 year later, no patient in the MOGAD group developed a new T2 lesion, while the other groups developed new T2 lesions at similar rates. CONCLUSIONS: When patients are evaluated according to the newly defined MOGAD diagnostic criteria, patients diagnosed with MOGAD show distinctly different clinical, radiological, and laboratory features compared to MOG-positive patients who do not meet the MOGAD diagnostic criteria, MOG border-negative patients, and MS patients.