Selülit hastalarında enflamasyon belirteci olarak serum pentraksin-3 ve soluble ürokinaz plazminojen aktivator reseptörü düzeylerinin C-reaktif protein ve prokalsitonin düzeyleri ile karşılaştırılması
Comparison of serum pentraxin-3 and soluble urokinase plasminogen activator receptor levels with C-reactive protein and procalcitonin levels as inflammatory biomarkers in patients with cellulitis
  1. Tez No: 1004270
  2. Yazar: ABDULKADİR ŞİPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN BİNİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Selülit, pentraksin-3, suPAR, inflamasyon, Cellulitis, pentraxin-3, suPAR, inflammation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, selülit tanısı alan hastalarda serum pentraksin-3 (PTX3) ve soluble ürokinaz plazminojen aktivatör reseptörü (suPAR) düzeylerini değerlendirmek ve bu biyobelirteçlerin tanı ve izlemdeki değerini, klasik enflamasyon belirteçleri olan C-reaktif protein (CRP) ve prokalsitonin (PCT) ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda selülit tanısı ile izlenen, yaşları 18–80 arasında olan toplam 43 hasta dâhil edildi. Hastaların hastaneye yatış anında ve taburculuk öncesinde hemogram, CRP, PCT ve biyokimya parametreleri değerlendirildi. PTX3 ve suPAR düzeylerinin ölçümü için serum örnekleri alındı. Kontrol grubunu, hastanemiz Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği'ne rutin değerlendirme amacıyla başvuran ve kan tahlili istenen sağlıklı kadın ve erkeklerden oluşan 34 kişi oluşturdu. Selülit hasta grubu ve sağlıklı kontrol grubundan alınan ve −80 °C'de saklanan serum örneklerinde PTX3 ve suPAR düzeyleri, enzim bağlı immünosorbent assay (ELISA) kitleri kullanılarak ölçüldü. Bulgular: Vaka grubunda yatış anındaki serum PTX3 düzeyleri, kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p < 0,05); ancak taburculuk anındaki PTX3 düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p > 0,05). suPAR düzeyleri, vaka grubunda hem yatış hem de taburculuk anında kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksekti (p < 0,05). Klasik enflamasyon belirteçleri olan CRP ve PCT düzeyleri, vaka grubunda yatış anında kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunurken (p < 0,05), taburculuk anında anlamlı düşüş gösterdi (p < 0,05). ROC analizinde, selülitli hastaların ayırımında eğri altı alan (AUC) suPAR için 0,955 (%95 GA: 0,913–0,997), PTX3 için 0,729 (%95 GA: 0,616–0,842) olarak saptandı; CRP için AUC değeri bu kohortta 1,000 olarak bulundu. Diyabetes mellitus (DM) olan hastalarda suPAR düzeyleri, DM olmayan hastalara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p < 0,05). Diğer predispozan faktörlere göre yapılan analizlerde PTX3, CRP ve PCT düzeyleri açısından anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Bu çalışma, selülit tanısı alan hastalarda serum pentraksin-3 (PTX3) ve soluble ürokinaz plazminojen aktivatör reseptörü (suPAR) düzeylerinin sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğunu göstermektedir. suPAR, yüksek ayırt edici gücü ile selülit tanısında güçlü bir biyobelirteç olarak öne çıkmaktadır. PTX3 ise selülitte akut inflamatuvar yanıt ile ilişkili görünmektedir. Bununla birlikte, bu biyobelirteçlerin klinik seyir ve prognozu öngörmedeki değeri sınırlıdır. Selülitte PTX3 ve suPAR'ın klinik kullanım alanının daha net belirlenebilmesi için daha geniş örneklemli, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate serum pentraxin-3 (PTX3) and soluble urokinase plasminogen activator receptor (suPAR) levels in patients diagnosed with cellulitis and to compare the diagnostic and monitoring value of these biomarkers with classical inflammatory markers, namely C-reactive protein (CRP) and procalcitonin (PCT). Material and Method: This study included a total of 43 patients aged 18–80 years who were diagnosed with cellulitis and treated at the Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine. Hemogram, CRP, PCT, and biochemical parameters were evaluated at hospital admission and before discharge. Serum samples were obtained for the measurement of PTX3 and suPAR levels. The control group consisted of 34 healthy men and women who presented to the Infectious Diseases Outpatient Clinic of our hospital for routine evaluation and for whom blood tests were requested. PTX3 and suPAR levels in serum samples obtained from both the cellulitis patient group and the healthy control group and stored at −80 °C were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) kits. Findings: Serum PTX3 levels at admission were significantly higher in the patient group compared with the control group (p < 0.05); however, no statistically significant difference was observed between the groups in terms of PTX3 levels at discharge (p > 0.05). suPAR levels were significantly higher in the patient group than in the control group both at admission and at discharge (p < 0.05). Classical inflammatory markers CRP and PCT were significantly higher in the patient group at admission compared with the control group (p < 0.05) and showed a significant decrease at discharge (p < 0.05). In ROC analysis, the area under the curve (AUC) for distinguishing patients with cellulitis was 0.955 (95% CI: 0.913–0.997) for suPAR and 0.729 (95% CI: 0.616–0.842) for PTX3; the AUC value for CRP was 1.000 in this cohort. suPAR levels were significantly higher in patients with diabetes mellitus (DM) compared with those without DM (p < 0.05). No significant differences were observed in PTX3, CRP, or PCT levels according to other predisposing factors. Conclusion: This study demonstrates that serum PTX3 and suPAR levels are significantly elevated in patients diagnosed with cellulitis compared with healthy controls. suPAR stands out as a strong biomarker in the diagnosis of cellulitis due to its high discriminatory power. PTX3, on the other hand, appears to be associated with the acute inflammatory response in cellulitis. However, the value of these biomarkers in predicting clinical course and prognosis is limited. Larger, multicenter studies are needed to more clearly determine the clinical utility of PTX3 and suPAR in cellulitis.