Van ili 1. Basamak Aile Sağlığı Merkezleri'ne başvuran 4-12 ay yaş aralığında bebekleri olan ebeveynlerin bebeklerine demir profilaksisi kullanımındaki uyumsuzluğun değerlendirilmesi
Evaluation of non-compliance in iron prophylaxis use by parents of babies aged 4-12 months who applied to Primary Family Health Centers in Van province
  1. Tez No: 1004271
  2. Yazar: OĞUZHAN ŞELEOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM YAĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği anemisi, bebek, ebeveyn, demir profilaksisi, uyum, Iron deficiency anemia, infant, parent, iron prophylaxis, compliance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Demir eksikliği ve anemisi (DEA), dünya genelinde en yaygın mikro besin eksikliğidir ve özellikle 6–24 ay arası çocuklarda nörogelişimsel bozukluklara yol açabilmektedir. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen program kapsamında bebeklere ücretsiz demir profilaksisi sağlanmaktadır ancak ebeveynlerin bilgi, tutum ve uyum sorunları profilaksinin etkinliğini azaltmaktadır. Bu çalışma(çalışmamız), Van ili 1. Basamak Aile Sağlığı Merkezleri'ne başvuran ebeveynlerin demir profilaksisi hakkındaki bilgi, farkındalık, tutum ve uyum durumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma, 05.02.2025–05.04.2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmaya 4–12 ay arası bebeği olan 195 ebeveyn katılmıştır. Literatürden yararlanılarak hazırlanan 16 soruluk anket formu yüz yüze uygulanmış, veriler SPSS 27 programında tanımlayıcı istatistikler, Ki-Kare ve Fisher's Exact testleri ile analiz edilmiştir. Anlamlılık düzeyi %5 (p<0.05) olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %82.56'sı doktor önerisi almış, %74.87'u bebeklerine demir ilacı kullanmıştır. Demir profilaksisini bırakma veya hiç başlamama nedenleri arasında en sık olarak ilaçlara bağlı yan etkiler (%31.9) ve“ilaç kullanmak istememe”(%24.6) öne çıkmıştır. Katılımcıların %53.42'si yan etki deneyimlediğini belirtmiştir; en sık görülenler dışkı renginde değişiklik (%33.3) ve kabızlık (%28.3) olmuştur. Gelir seviyesini düşük olarak algılayan ebeveynlerin demir profilaksisi kullanım oranı anlamlı derecede düşüktür (p<0.05). Ayrıca, ilacın ASM'lerden ücretsiz temin edilebildiğini bilen ebeveynlerin kullanım oranı daha yüksek bulunmuştur (p<0.001). Benzer şekilde doktor tarafından demir profilaksisi önerilen annelerin bebeğe demir ilacı kullanımı anlamlı derecede yüksektir (p<0.001). Sonuç: Ebeveynlerin büyük bölümü çocuklarına demir profilaksisi uygulasa da önemli bir kısmı demir profilaksisine uyum göstermemektedir. Yan etkiler, çocuğuna herhangi bir ilaç vermek istememek, ekonomik durum ve bilgi eksikliği uyumsuzluğun başlıca nedenleridir. Bu nedenle, ebeveynlere yönelik bilgilendirme çalışmalarının artırılması, yan etki yönetimi konusunda destek sağlanması ve profilaksi sürecinin düzenli izlenmesi gereklidir. Bu yaklaşımlar, bebeklerde DEA'nın önlenmesinde önemli katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Iron deficiency and anemia (IDA) is the most common micronutrient deficiency worldwide and can lead to neurodevelopmental disorders, particularly in children aged 6–24 months. In Turkey, free iron prophylaxis is provided to infants as part of a program run by the Ministry of Health; however, parental knowledge, attitude, and compliance issues reduce the effectiveness of iron prophylaxis. This(our) study was conducted to assess the knowledge, awareness, attitude, and compliance of parents presenting to Primary Care Family Health Centers in Van province regarding iron prophylaxis. Materials and Methods: This descriptive, cross-sectional study was conducted between February 5, 2025, and April 5, 2025. 195 parents of babies aged 4 to 12 months participated in the study. A 16-question survey, prepared using literature, was administered face-to-face. Data were analyzed using descriptive statistics, chi-square, and Fisher's exact tests in SPSS 27. A significance level of 5% (p<0.05) was accepted. Findings: 82.56% of participants received a doctor's recommendation, and 74.87% used iron supplements for their babies. The most common reasons for discontinuing or not starting iron prophylaxis were medication-related side effects (31.9%) and“not wanting to use medication”(24.6%). 53.42% of participants reported experiencing side effects; the most common were stool discoloration (33.3%) and constipation (28.3%). Parents who perceived their income as low had a significantly lower rate of iron prophylaxis use (p<0.05). Furthermore, parents who knew that the medication was available free of charge from family health centers (FHCs) had a higher rate of iron supplement use (p<0.001). Similarly, mothers who were recommended iron prophylaxis by their doctors were significantly more likely to use iron supplements for their babies (p<0.001). Conclusion: Although the majority of parents administer iron prophylaxis to their children, a significant portion are non-compliant. Side effects, reluctance to administer any medication to their child, financial difficulties, and lack of knowledge are the primary reasons for non-compliance. Therefore, increased parental information, support for side effect management, and regular monitoring of the prophylaxis process are essential. These approaches will significantly contribute to the prevention of IDA in infants.