CAD CAM ve 3 boyutlu baskı ile üretilen restoratif materyallerin ve konvansiyonel kompozitlerin fırçalama sonrası yüzey özelliklerinin incelenmesi
Evaluation of surface properties of CAD/CAM, 3D printed restorative materials and conventional composites after toothbrushing simulation
  1. Tez No: 1004272
  2. Yazar: DİLA SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YASİN GÖNDER
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Diş fırçalama, Hibrit kompozit, Mikrosertlik, Vickers sertliği, Yüzey pürüzlülüğü, Üç boyutlu baskı, CAD/CAM, Toothbrushing, Hybrid composite, Microhardness, Vickers hardness, Surface roughness, 3D printing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı üretim yöntemlerine ve mikroyapısal özelliklere sahip direkt kompozit rezinler, CAD/CAM rezin-seramik hibrit materyaller ve 3B baskı teknolojisi ile üretilen rezin esaslı restoratif materyallerin, simüle diş fırçalama sonrası yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertlik özelliklerinde meydana gelen değişimleri karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Yöntem: Bu in vitro çalışmada, direkt kompozit rezin olarak Filtek Z250 (mikrohibrit) ve Filtek Z550 (nanohibrit), CAD/CAM rezin-seramik hibrit materyal olarak GC Cerasmart, 3B baskı rezin esaslı materyal olarak ise BEGO VarseoSmile TriniQ ve Saremco Print Crowntec kullanılmıştır. Tüm materyallerden standart boyutlarda disk örnekler hazırlanmış, tek tip polisaj protokolü uygulanmış ve ardından simüle diş fırçalama cihazında 2500, 5000 ve 10.000 döngü olacak şekilde sırasıyla 3, 6 ve 12 aylık klinik eşdeğer süreleri temsil eden fırçalama simülasyonuna tabi tutulmuştur. Başlangıçta ve her döngü sonunda; yüzey pürüzlülüğü ölçümleri mekanik profilometre, mikrosertlik ölçümleri ise Vickers sertlik testi ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS 27 yazılımı kullanılarak yapılmış, normal dağılım Kolmogorov–Smirnov ve Shapiro–Wilk testleri ile doğrulanmış, gruplar arası karşılaştırmalarda Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) ve Bonferroni post hoc testi, ikili karşılaştırmalarda ise bağımsız örneklem t testi uygulanmış ve anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Tüm materyal gruplarında fırçalama döngülerinin artmasıyla birlikte yüzey pürüzlülüğünde istatistiksel olarak anlamlı artış ve mikrosertlikte istatistiksel olarak anlamlı azalma saptanmıştır (p<0,05). CAD/CAM materyal olan GC Cerasmart, tüm zaman noktalarında en düşük yüzey pürüzlülüğü artışı göstererek ve en yüksek mikrosertlik değerlerini koruyarak en stabil performansı sergilemiştir. Direkt kompozitler arasında nanohibrit Filtek Z550, mikrohibrit Filtek Z250'ye kıyasla daha düşük pürüzlülük artışı ve daha sınırlı mikrosertlik kaybı göstermiştir. 3B baskı materyalleri olan BEGO VarseoSmile ve Saremco Crowntec, tüm zaman aralıklarında en yüksek yüzey pürüzlülüğü artışı ve en belirgin mikrosertlik kaybını ortaya koymuştur. Zamanlar arası değişim analizleri, özellikle 3B baskı materyallerinde erken dönemde başlayan ve kümülatif olarak ilerleyen yüzey bozulmasını göstermiştir. Sonuç: Çalışmanın sonuçları, restoratif materyallerin yüzey pürüzlülüğü ve mikrosertlik davranışlarının, malzeme kompozisyonu, doldurucu tipi ve oranı ile üretim yöntemine güçlü biçimde bağlı olduğunu ortaya koymaktadır. CAD/CAM rezin-seramik hibrit materyaller ve nanohibrit direkt kompozit rezinler, uzun dönem yüzey stabilitesi ve mekanik dayanım açısından 3B baskı materyallerine kıyasla daha üstün performans sergilemiştir. Bu bulgular, klinik materyal seçiminde bilimsel temelli ve hasta odaklı kararların verilmesine katkı sağlayacak nitelikte önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to comparatively evaluate the changes in surface roughness and microhardness of direct resin composites, CAD/CAM resin-ceramic hybrid materials, and resin-based restorative materials fabricated using 3D printing technology, which differ in their manufacturing methods and microstructural characteristics, following simulated toothbrushing. Method: In this in vitro study, Filtek Z250 (microhybrid) and Filtek Z550 (nanohybrid) were used as direct resin composites, GC Cerasmart as a CAD/CAM resin–ceramic hybrid material, and BEGO VarseoSmile TriniQ and Saremco Print Crowntec as 3D-printed resin-based restorative materials. Standardized disc-shaped specimens were prepared from all materials, subjected to a uniform polishing protocol, and subsequently exposed to simulated toothbrushing cycles of 2,500, 5,000, and 10,000, corresponding to clinical equivalents of 3, 6, and 12 months, using an automated brushing simulator. Surface roughness measurements were performed using a mechanical profilometer, and microhardness values were determined using the Vickers hardness test at baseline and after each brushing interval. Statistical analysis of the data was conducted using SPSS version 27. Data normality was verified by the Kolmogorov–Smirnov and Shapiro–Wilk tests. Intergroup comparisons were performed using one-way analysis of variance (one-way ANOVA) followed by the Bonferroni post hoc test, while independent-samples t-tests were applied for pairwise comparisons. The level of statistical significance was set at p < 0.05. Results: A statistically significant increase in surface roughness and a statistically significant decrease in microhardness were observed in all material groups with increasing brushing cycles (p < 0.05). Among all tested materials, the CAD/CAM material GC Cerasmart exhibited the lowest increase in surface roughness and maintained the highest microhardness values at all time points, demonstrating the most stable performance. Among the direct resin composites, the nanohybrid Filtek Z550 showed a lower increase in surface roughness and a more limited reduction in microhardness compared to the microhybrid Filtek Z250. The 3D-printed materials, BEGO VarseoSmile and Saremco Print Crowntec, exhibited the highest increase in surface roughness and the most pronounced decrease in microhardness across all time intervals. Time-dependent analyses revealed an early onset and cumulative progression of surface degradation, particularly in the 3D-printed material groups. Conclusion: The results of this study indicate that the surface roughness and microhardness behavior of restorative materials are strongly dependent on material composition, filler type, filler content and manufacturing method. CAD/CAM resin–ceramic hybrid materials and nanohybrid direct resin composites demonstrated superior long-term surface stability and mechanical performance compared with 3D-printed resin-based materials. These findings provide clinically relevant, evidence-based data that may contribute to informed, patient-centered decision-making in restorative material selection.