Gut olgularında eroziv artrit sıklığı ve ilişkili faktörler: Tek merkezli radyolojik bir çalışma
Frequency of erosive arthritis and associated factors in gout patients: A single-center radiological study
- Tez No: 1004273
- Danışmanlar: PROF. DR. EDİP UÇAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: alkol kullanımı, eroziv artrit, gut, radyografi, alcohol consumption, erosive arthritis, gout, radiography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Gut, erişkinlerde en sık görülen inflamatuvar artrittir ve eroziv artritle (EA) komplike olabilmektedir. Bununla birlikte radyografik olarak erozyon sıklığını araştıran çok az çalışma vardır. Çalışmamızda gut hastalarında ilk ve en sık etkilenen eklem olan metatarsofalangeal (MTF) eklemdeki erozyon sıklığını ve ilişkili faktörleri tanımlamayı amaçladık. Materyal-metot: Gut tanısını 2015 ACR/EULAR Sınıflama Kriteri'yle almış erişkin hastalar tek merkezden çalışmaya alındı. Elektronik hasta dosyaları retrospektif olarak incelendi. İkincil bir romatizmal hastalığa sahip olan olgular çalışmadan çıkarıldı. Son bir yıl içerisindeki anteroposterior ayak grafileri hastalara kör iki romatolog tarafından değerlendirildi. 'Kenarları sklerotik ve overhanging kenar görünümü olan kortikal kırık' lezyonunun en az bir eklemde saptanması EA olarak tanımlandı. Bulgular: Ortalama yaşı 57,8±13,34 yıl ve %88,1'i erkek toplam 210 hasta çalışmaya alındı. Ortanca hastalık süresi beş yıldı. Tofüs sıklığı %10,5 (n=22) ve EA sıklığı %20 (n=42) idi. Erozyonlar en sık 1.MTF, en az 5.MTF eklemde saptandı. Erozyonlu eklemlerin %45'inde tofüs mevcuttu. EA—pozitif grupta alkol kullanımı (p=0,022), hastalık süresi (p<0,001), üst ekstremite artriti (p<0,001), diz artriti (p=0,005), serum ürat düzeyi (p=0,029) ve tofüs (p<0,001) anlamlı düzeyde daha fazlaydı. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde hastalık süresi (p=0,001), alkol kullanımı (p<0,001) ve tofüs varlığı (p=0,041) EA için bağımsız prediktif faktör olarak saptandı. Sonuç: Gut olgularında hastalık süresi ve tofüs varlığı ile EA arasındaki ilişki iyi tanımlanmış olmakla birlikte, alkol kullanımı ile EA arasında saptadığımız ilişki dikkat çekicidir ve gut hastalarında alkol kullanımının kötü eklem prognozuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Gout is the most common inflammatory arthritis in adults and may be complicated by erosive arthritis (EA). However, there are limited data on the radiographic frequency of erosions. In this study, we aimed to describe the frequency of erosions in the metatarsophalangeal (MTP) joint—the first and most commonly affected joint in gout—and to identify associated factors. Materials-methods: Adult patients diagnosed with gout according to the 2015 ACR/EULAR Classification Criteria were enrolled from a single center. Electronic medical records were reviewed retrospectively. Patients with concomitant secondary rheumatic diseases were excluded. Anteroposterior foot radiographs obtained within the previous year were independently evaluated by two rheumatologists blinded to clinical data. Erosive arthritis (EA) was defined as the presence of a cortical break with sclerotic margins and an overhanging edge appearance in at least one joint. Results: A total of 210 patients were included in the study, with a mean age of 57.8±13,34 years, and 88.1% were male. The median disease duration was five years. The prevalence of tophus was 10.5% (n=22), and the prevalence of erosive arthritis (EA) was 20% (n=42). Erosions were most frequently detected in the first MTP joint and least frequently in the fifth MTP joint. Tophus was present in 45% of the joints with erosions. In the EA-positive group, alcohol consumption (p=0.022), disease duration (p<0.001), upper extremity arthritis (p<0.001), knee arthritis (p=0.005), serum urate level (p=0.029), and the presence of tophus (p<0.001) were significantly higher. In the multivariable logistic regression analysis, disease duration (p=0.001), alcohol consumption (p<0.001), and the presence of tophus (p=0.041) were identified as independent predictive factors for EA. Conclusion: Although the relationship between disease duration and tophus presence and EA in gout patients is well established, the association we observed between alcohol consumption and EA is noteworthy and suggests that alcohol use may indicate a poorer joint prognosis in patients with gout.