Diffüz Büyük B hücreli Lenfoma hastalarında HALP skoru ile prognoz arasındaki ilişki
The relationship between HALP score and prognosis in patients with Diffuse Large B-Cell Lymphoma
  1. Tez No: 1004274
  2. Yazar: ALPEREN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM AKGÜN ÇAĞLIYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: DBBHL, PFS, HALP skoru, DLCBL, PFS, HALP score
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma (DBBHL) tanısı alan hastaların kan tetkikleri, patoloji verileri araştırılarak hastaların HALP skoru ile prognozı arasındaki ilişkiyi retrospektif olarak değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışma retrospektif kohort tasarımda planlanmış olup Ocak 2014 - Ekim 2024 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Hematoloji tarafından DBBHL tanısı alan ve takip edilen 102 hastanın verileri incelenmiştir. Hastaların hematolojik (beyaz küre (wbc) sayısı, nötrofil (neu) sayısı, hemoglobin değeri, platelet sayısı) ve biyokimyasal (kreatin düzeyi, total protein düzeyi, albümin değeri, ALT (alanin aminotransferaz), AST (aspartat aminotransferaz), LDH (laktat dehidrogenaz), ürik asit, β2 mikroglobulin, CRP (C-Reaktif Protein), sedimentasyon hızı) değerlerine bakılmıştır. Bu değerlere göre NLR (Nötrofil/Lenfosit Oranı), PLR (Platelet/Lenfosit Oranı) oranları ve HALP skorları hesaplanmıştır. Hastaların cinsiyetleri, tanı anındaki yaşları, PET görüntülemelerine göre kaçıncı evrede oldukları, ECOG performans skorları, IPI evrelemeleri, takiplerinde hangi kemoimmünoterapi rejimi aldıkları, halen sağ mı exitus mu oldukları, progresyon olup olmadığı, hastalara otolog veya allojenik kemik iliği transplantasyonu yapılıp yapılmadığı araştırılmış olup bu veriler ışığında genel sağkalım (OS) ve progresyonsuz sağkalım (PFS) değerleri analiz edilmiştir. Çalışmamızda HALP skoru için cut-off değeri 30,84 olarak belirlendi. Veri sonuçlarına göre genel sağkalım (OS) ile ≥60 yaş, erkek cinsiyet, yüksek ECOG performans skoru, yüksek IPI skoru ve ileri evre hastalarda istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardı (p=0.047, p=0.049, p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.037). Ancak OS ile HALP skoru, NLR ve PLR için istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamadı (p=0.940, p>0.05). Progresyonsuz sağkalım (PFS) ile erkek cinsiyet, yüksek ECOG performans skoru, yüksek IPI skoru ve ileri evre hastalarda istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki vardı (p=0.002, p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.021). Ancak PFS ile ≥60 yaş, HALP skoru, NLR ve PLR için istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamadı (p=0.889, p=0.553, p=0.420, p=0.665). Sonuç olarak çalışmamızla DBBHL tanısı alan hastalarda OS ve PFS ile yaş, cinsiyet, hastalık evresi, ECOG performans skoru ve IPI skoru sonuçları anlamlı bulunmuştur (PFS'de yaş verisi anlamlı bulunmamıştır). HALP skoru ise hasta sayısının azlığı, COVID-19 pandemisi, belirlenen cut-off değeri, altta yatan komorbiditeler, laboratuvar sonuçlarını etkileyebilecek etmenler gibi sebepler yüzünden OS ve PFS açısından anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to retrospectively evaluate the relationship between the HALP score and prognosis by examining the blood test results and pathology data of patients diagnosed with Diffuse Large B-Cell Lymphoma (DLBCL) at Pamukkale University Hospital. The study was designed as a retrospective cohort, and the data of 102 patients who were diagnosed with Diffuse Large B-Cell Lymphoma (DLBCL) and followed by the Department of Internal Medicine–Hematology at Pamukkale University Faculty of Medicine Hospital between January 2014 and October 2024 were analyzed. Hematological parameters (white blood cell (WBC) count, neutrophil (NEU) count, hemoglobin level, platelet count) and biochemical parameters (creatinine level, total protein level, albumin level, ALT (alanine aminotransferase), AST (aspartate aminotransferase), LDH (lactate dehydrogenase), uric acid, β2-microglobulin, CRP (C-reactive protein), and erythrocyte sedimentation rate) were examined. Based on these values, NLR (Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio), PLR (Platelet-to-Lymphocyte Ratio), and HALP scores were calculated. The patients' sex, age at diagnosis, disease stage according to PET imaging, ECOG performance scores, IPI classifications, chemotherapy/immunotherapy regimens received during follow-up, current survival status (alive or deceased), presence of progression, and whether autologous or allogeneic stem cell transplantation was performed were recorded. In light of these data, overall survival (OS) and progression-free survival (PFS) were analyzed. In our study, the cut-off value for the HALP score was determined as 30.84. According to the data, overall survival (OS) showed a statistically significant association with age ≥60 years, male sex, higher ECOG performance score, higher IPI score, and advanced-stage disease (p=0.047, p=0.049, p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.037). However, no statistically significant relationship was found between OS and the HALP score, NLR, and PLR (p=0.940, p>0.05). Progression-free survival (PFS) demonstrated a statistically significant association with male sex, higher ECOG performance score, higher IPI score, and advanced-stage disease (p=0.002, p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.021). However, no statistically significant relationship was found between PFS and age ≥60 years, the HALP score, NLR, or PLR (p=0.889, p=0.553, p=0.420, p=0.665). In conclusion, our study found that in patients diagnosed with DLBCL, overall survival (OS) and progression-free survival (PFS) were significantly associated with age, sex, disease stage, ECOG performance score, and IPI score (age was not significant for PFS). The HALP score, however, was not found to be significant for OS or PFS, which may be attributed to factors such as the limited number of patients, the impact of the COVID-19 pandemic, the determined cut-off value, underlying comorbidities, and variables that could affect laboratory results.