Tüketici düşmanlığı, boykot motivasyonu ve sosyal medyada boykot çağrısı: İsrail örneği
Consumer animosity, boycott motivation, and boycott calls on social media: The case of Israel
- Tez No: 1004304
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS ERÇİN YURCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Boykot, Satın alma niyeti, Boycott, Purchase intention
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde hem küresel düzeyde hem de Türkiye bağlamında, tüketicilerin belirli ülkelere ya da işletmelere yönelik düşmanlık duygularında dikkate değer bir artış yaşandığı gözlemlenmektedir. Bu tür düşmanlık eğilimleri genellikle politik, savaş, ekonomik, dini ya da etik temelli nedenlerden kaynaklanmakta ve doğrudan tüketici tutumları ile satın alma davranışlarını şekillendirmektedir. Bununla birlikte, düşmanlık hissi taşıyan tüketicilerin hedef aldıkları ülkelere ya da işletmelere yönelik boykot çağrılarında ve bu çağrılar doğrultusunda gerçekleşen boykot eylemlerinde belirgin bir artış görülmektedir. Bu araştırma, Türk tüketicilerin İsrail'e ve İsrail menşeli ürünlere yönelik geliştirdikleri tüketici düşmanlığı, sosyal medyada yapılan boykot çağrıları ve boykot motivasyonu arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışma, nedensel-ilişkisel araştırma desenine sahiptir ve nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak yüz yüze ve çevrim içi anket formları kullanılmıştır. Araştırma verileri, kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen Kütahya Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinden oluşan 444 katılımcıdan elde edilmiştir. Toplanan veriler, araştırmanın amacına uygun olarak SPSS ve SmartPLS yazılımları aracılığıyla çeşitli istatistiksel analizler ve yapısal eşitlik modellemesi (YEM) yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, savaş nedeniyle düşmanlığın hem sosyal medyada yapılan boykot çağrısı hem de boykot motivasyonu üzerinde anlamlı ve pozitif yönde bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde, ekonomik düşmanlığın sosyal medyada yapılan boykot çağrısı üzerindeki etkisi anlamlı ve pozitif yönde bulunmuşken boykot motivasyonu üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı tespit edilmiştir. Son olarak, sosyal medyada yapılan boykot çağrısının boykot motivasyonu üzerindeki etkisi anlamlı ve pozitif yönde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, both globally and in the Turkish context, there has been a remarkable rise in consumer animosity toward certain countries or companies. Such animosity is typically rooted in political, war-related, economic, religious, or ethical reasons, and it directly influences consumer attitudes and purchasing intentions. In parallel, a notable increase in boycott calls and actual boycott actions has been observed, targeting those countries or companies perceived with animosity by consumers. This study investigates the relationship between consumer animosity, boycott calls on social media, and boycott motivation, focusing on Turkish consumers' reactions toward Israel and Israeli-origin products. The research adopts a causal-relational design. The data were gathered via face-to-face and online questionnaires. A total of 444 participants were selected using the convenience sampling method from students at Kütahya Dumlupınar University. The collected data were analyzed using the statistical programs SPSS and SmartPLS through various methods, including Structural Equation Modeling (SEM). The research findings indicate that war-related animosity has a significant and positive effect on both boycott calls made on social media and boycott motivation. Similarly, economic animosity was found to significantly and positively influence social media–based boycott calls; however, it did not have a statistically significant effect on boycott motivation. Finally, boycott calls on social media were shown to have a significant and positive impact on boycott motivation.