Okul öncesi dönemde uygulanan fiziksel eğitim uygulamalarının uzamsal algı ve problem çözme becerisine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of physical education practices applied in the preschool period on spatial perception and problem solving skills
  1. Tez No: 1004314
  2. Yazar: ZÜHAL PAÇACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel-uzamsal zeka, Çocuk-okul öncesi, Visual-spatial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönemde uygulanan fiziksel eğitim uygulamalarının uzamsal algı ve problem çözme becerileri bağlamında deneysel olarak incelemektir. Yöntem: Çalışma, ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desenle yürütülmüştür. Araştırma grubu toplam 35 çocuktan oluşmuştur (deney n=19, kontrol n=16). Yaş ortalaması deney grubunda 64.37±3.55 ay, kontrol grubunda 63.88±3.58 aydır (tüm örneklem: 64.15±3.52 ay). Deney grubu, altı hafta boyunca haftada iki gün 30 dakikalık Fiziksel Eğitim Uygulamaları'na (FEU) katılmıştır. Oturumlar 5 dk ısınma, 20 dk motor beceri uygulamaları ve 5 dk kapanış şeklinde planlanmıştır. Veri toplama araçları Problem Çözme Becerisi Ölçeği (PÇBÖ) ve Geometri ve Uzamsal Algı Testi'dir (GUZAL-T). Normallik ve varyans homojenliği varsayımları sağlandığından parametrik analizler uygulanmış, bağımsız ve eşli örneklemler t-testleri ile iki faktörlü karma (tekrarlı ölçümler) ANOVA kullanılmıştır. Bulgular: PÇBÖ'de deney grubunun ortalaması ön testte 20.37±5.79 iken son testte 33.79±6.56'ya yükselmiş (p<.001, Cohen's d=2.70), kontrol grubunda 18.44±6.38'den 26.75±5.74'e çıkmıştır (p<.001, Cohen's d=2.24). Son testte deney grubu PÇBÖ puanları kontrol grubundan anlamlı düzeyde daha yüksektir (p=.002, Cohen's d=1.13). PÇBÖ için Grup*Zaman etkileşimi de anlamlıdır (p=.002, η²p=.26). GUZAL-T'de her iki grupta artış gözlenmiş (deney: 25.00±6.56'dan 31.74±6.35'e, kontrol: 20.19±8.46'dan 25.38±7.61'e). Son testte deney grubu GUZAL-T puanları kontrol grubundan anlamlı düzeyde daha yüksektir (p=.011, Cohen's d=.92). Ancak GUZAL-T için Grup*Zaman etkileşimi anlamlı değildir (p=.398). Sonuçlar: Altı haftalık fiziksel eğitim uygulamalarının okul öncesi çocuklarda problem çözme becerilerini geliştirdiğini ve bu gelişimin deney grubunda kontrol grubuna göre daha belirgin olduğunu göstermektedir. Uzamsal algı puanları her iki grupta artmakla birlikte, zaman içindeki değişim gruplar arasında anlamlı biçimde farklılaşmadığından, uygulamaların uzamsal algıya ayırt edici bir etkisi bu koşullarda desteklenmemiştir. Bu nedenle fiziksel eğitim uygulamaları, özellikle problem çözmeye yönelik bilişsel çıktılar açısından etkili görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to experimentally examine the effects of a physical education practices implemented during the preschool period on spatial perception and problem-solving skills. Method: The study used a pretest–posttest quasi-experimental design with a control group. The research sample comprised 35 children (experimental group n=19, control group n=16). The mean age was 64.37±3.55 months in the experimental group and 63.88±3.58 months in the control group (total sample: 64.15±3.52 months). The experimental group participated in a Physical Education Paractices (PEP) for six weeks, two days per week, with sessions lasting 30 minutes. Each session consisted of 5 minutes of warm-up, 20 minutes of motor skill activities, and 5 minutes of cool-down. Data were collected using the Problem-Solving Skills Scale (PSSS) and the Geometry and Spatial Perception Test (GSPT). As the assumptions of normality and homogeneity of variance were met, parametric analyses were used, including independentand paired-samples t-tests and a two-factor mixed (repeated-measures) ANOVA. Findings: In the PSSS, the mean score of the experimental group increased from 20.37±5.79 at pretest to 33.79±6.56 at posttest (p<.001, Cohen's d=2.70), while the control group increased from 18.44±6.38 to 26.75±5.74 (p<.001, Cohen's d=2.24). At posttest, PSSS scores in the experimental group were significantly higher than those in the control group (p=.002, Cohen's d=1.13). The Group*Time interaction for PSSS was also significant (p=.002, η²p=.26). For the GSPT, increases were observed in both groups (experimental: from 25.00±6.56 to 31.74±6.35; control: from 20.19±8.46 to 25.38±7.61). At posttest, GSPT scores in the experimental group were significantly higher than those in the control group (p=.011, Cohen's d=.92). However, the Group*Time interaction for the GSPT was not significant (p=.398). Conclusions: The six-week physical education practices improved problem-solving skills in preschool children, with this improvement being more pronounced in the experimental group than in the control group. Although spatial perception scores increased in both groups, the absence of a significant difference in change over time between groups indicates that a distinctive effect of the practices on spatial perception was not supported under these conditions. Accordingly, the physical education practices appears to be particularly effective for cognitive outcomes related to problem-solving.