Feridun Oral'ın kitaplarının çocuklar için felsefe uygulamalarında kullanılabilirliğinin incelenmesi
An examination of the usability of Feridun Oral's books in philosophy for children
  1. Tez No: 1004330
  2. Yazar: ZUHAL PESEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ YURTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklar için felsefe, çocuk edebiyatı, Feridun Oral, resimli çocuk kitapları, çocuk okur, Philosophy for Children, children's literature, Feridun Oral, picture storybooks, child reader
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Feridun Oral'ın resimli çocuk kitaplarının Çocuklar için Felsefe yaklaşımında kullanılabilirliğini ortaya koymayı; kitapların felsefi içerik, dil ve anlatım, karakter yapıları, görsel unsurlar ve kültürel yansımalar açısından Çocuklar için Felsefe ölçütlerine ne düzeyde uygun olduğunu belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada Feridun Oral'ın seçilme nedeni; geniş okur kitlesi, özgün illüstrasyonları, çocuklara uygun anlatı dili ve eserlerinde sıkça işlediği felsefi tartışmaya elverişli temalardır. Bu doğrultuda araştırmanın modeli nitel araştırma olup doküman incelemesi deseni temel alınmıştır. Araştırma kapsamında, yazarın farklı yıllarda yayımlanan toplam 20 resimli çocuk kitabı incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“P4C Bağlamında Çocuk Edebiyatı Kitabı Değerlendirme Formu”kullanılmıştır. Veriler betimsel ve içerik analizi tekniğiyle çözümlenmiş; araştırmanın güvenirliği, ikinci bir kodlayıcıyla yapılan karşılaştırmalar sonucunda %91,17 oranında kodlayıcılar arası uyum sağlayarak güvence altına alınmıştır. Araştırma bulguları, incelenen kitapların tamamında felsefi tartışmaya uygun temaların bulunduğunu, merak ve hayal gücünü harekete geçiren sahnelerin güçlü biçimde işlendiğini ve günlük yaşam bağlantılarının çocuk okurun anlam kurma sürecini desteklediğini göstermiştir. Kitapların dilsel açıdan sade, akıcı ve yaş düzeyine uygun olduğu; görsellerin metinle uyumlu ve estetik açıdan yüksek nitelik taşıdığı tespit edilmiştir. Buna karşılık açık uçlu sonların sınırlı sayıda kitapta yer aldığı, çoklu bakış açılarının her kitapta aynı düzeyde sunulmadığı ve kültürel çeşitlilik öğelerinin daha çok yerel bağlamla sınırlı kaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the usability of Feridun Oral's picturebooks within the Philosophy for Children approach and to determine the extent to which these books meet Philosophy for Children criteria in terms of philosophical content, language and narration, character construction, visual elements, and cultural representations. Feridun Oral was selected for this study due to his wide readership, original illustrations, child-appropriate narrative style, and the themes in his works that are conducive to philosophical discussion. Accordingly, the study was designed as a qualitative research study based on the document analysis method. A total of 20 picturebooks published by the author in different years were examined. Data were collected using the“Children's Literature Book Evaluation Form in the Context of P4C”developed by the researcher and finalized through expert review. The form consists of multidimensional criteria including philosophical content, open-ended questions and endings, characters and perspectives, curiosity and imagination, connections to everyday life, linguistic appropriateness, openness to discussion, visual literacy, and cultural diversity. The data were analyzed through descriptive analysis, and research reliability was ensured through intercoder comparison, yielding an agreement rate of 91.17%. The findings indicate that all examined books include themes suitable for philosophical discussion, incorporate scenes that effectively stimulate curiosity and imagination, and provide meaningful connections to children's everyday experiences. The books were also found to employ simple, fluent, and age-appropriate language, accompanied by visually coherent and aesthetically high-quality illustrations. However, open-ended endings were observed in only a limited number of books, multiple perspectives were not consistently represented across all texts, and elements of cultural diversity were largely confined to a local context.