Borsaya kote anonim şirketlerde elektronik katılımlı genel kurullar ve alınan kararların geçersizliği
Invalidity of general assembly meetings with electronic participation and decisions made in joint stock companies listed on the stock exchange
- Tez No: 1004331
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Elektronik katılımlı genel kurullar, elektronik genel kurul sistemi, hükümsüzlük, yokluk, butlan, iptal edilebilirlik, Electronic general assemblies, Electronic General Assembly System, invalidity, inexistence, nullity, annulment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle anonim şirketlerin işleyişinde köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Bu değişikliklerden biri, anonim şirket genel kurullarına fiziki katılımın yanı sıra elektronik ortamda katılım imkânının tanınmasıdır. Bu düzenleme ile çok pay sahipli anonim şirketlerde pay sahiplerinin genel kurullara katılımının artırılması amaçlanmış, aynı zamanda teknolojik gelişmelere uyum Kanun hükmü altına alınmıştır. Halka açık anonim şirketlerin pay sahipliği yapısı dikkate alındığında, yurt içi yatırımcıların yanı sıra yurt dışındaki yatırımcıların da genel kurullara katılımının kolaylaştırılması, ekonomik açıdan ülke kalkınmasına katkı sağlamıştır. Elektronik katılımlı genel kurul uygulaması, TTK m.1527/5 uyarınca payları borsaya kote şirketler bakımından zorunlu, payları borsaya kote olmayan anonim şirketler açısından ise isteğe bağlı olarak düzenlenmiştir. Anılan hükümle, elektronik ortamda genel kurula katılma, öneride bulunma, görüş açıklama ve oy kullanma işlemlerinin, fiziki katılım ve oy kullanma ile aynı hukuki sonuçları doğurduğu kabul edilmiştir. Bu nedenle, hukuka aykırı genel kurul kararlarına kural olarak iptal edilebilirlik, istisnai olarak ise butlan yaptırımının uygulanması, kararın fiziki ortamda veya EGKS üzerinden alınmış olmasına bağlı değildir. Uygulanacak yaptırım, kararın alınma yönteminden bağımsız olarak, mevcut hukuki sakatlığın niteliğine göre belirlenir. Dolayısıyla katılım yöntemleri arasında hukuki sonuçlar bakımından bir farklılık bulunmamaktadır. Buna karşın, elektronik katılımlı genel kurullarda, uygulamaya özgü nedenlerle hukuka aykırılıkların ortaya çıktığı durumlarla karşılaşılabilmektedir. Elektronik katılıma özgü teknik ve usule ilişkin aksaklıklar, bazı durumlarda genel kurulda alınan kararların geçerliliği üzerinde etkili olabilmektedir. Mevzuatta, genel kurul çağrılarının elektronik ortamda yapılmaması, sistem arızası nedeniyle hak sahiplerinin elektronik ortamda haklarını kullanamaması veya yetkisiz kişilerin elektronik katılım sağlaması gibi durumlara ilişkin açık bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle çalışmada, elektronik katılımlı genel kurullarda ortaya çıkabilecek uygulama sorunları örnekler üzerinden incelenmiş ve söz konusu aykırılıkların genel kurul kararlarına hangi hükümsüzlük türü kapsamında yansıyabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the entry into force of the Turkish Commercial Code No. 6102, fundamental changes have occurred in the functioning of joint-stock companies. One of these changes is the introduction of the possibility for shareholders to participate in general assembly meetings electronically, in addition to physical attendance. This regulation aims to increase shareholder participation in general assemblies of joint-stock companies with dispersed ownership structures, while simultaneously ensuring statutory compliance with technological developments. Considering the shareholder structure of publicly held joint-stock companies, facilitating the participation of both domestic and foreign investors in general assemblies has also contributed to national economic development. Pursuant to Article 1527/5 of the Turkish Commercial Code, the practice of electronically attended general assemblies is mandatory for companies whose shares are listed on the stock exchange, while it is optional for joint-stock companies whose shares are not publicly traded. The provision recognizes that participation in the general assembly, the submission of proposals, the expression of opinions, and the exercise of voting rights through electronic means produce the same legal effects as physical participation and voting. Accordingly, the application of sanctions to unlawful general assembly resolutions, as a rule annulability and, exceptionally, nullity, does not depend on whether the resolution was adopted in a physical meeting or via the Electronic General Assembly System (EGAS). The applicable sanction is determined by the nature of the existing legal defect, irrespective of the method by which the resolution was adopted. Therefore, no difference arises between participation methods in terms of their legal consequences. Nevertheless, in electronically attended general assemblies, situations involving unlawfulness may emerge due to application-specific factors. Technical and procedural deficiencies specific to electronic participation may, in certain cases, affect the validity of resolutions adopted at the general assembly. The legislation does not provide explicit regulations regarding situations such as the failure to issue general assembly calls through electronic means, the inability of shareholders to exercise their rights electronically due to system failures, or the participation of unauthorized persons through electronic platforms. For this reason, this study examines potential practical problems that may arise in electronically attended general assemblies through illustrative examples and evaluates under which type of invalidity such irregularities may be reflected in general assembly resolutions.