Sigara kullanımının semen örneklerinde DNA metilasyonu ile yapılan yaş tahmini üzerine etkisi
The effect of smoking on age estimation by DNA methylation in semen samples
- Tez No: 1004332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL FİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Biyoloji, Forensic Medicine, Biology
- Anahtar Kelimeler: DNA Metilasyonu, yaş tahmini, epigenetik, semen, sigara kullanımı, DNA Methylation, age prediction, epigenetics, semen, smoking
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Biyolojik yaşın belirlenmesi, adli kimliklendirme ve diğer adli süreçlerde giderek önem kazanmaktadır. DNA metilasyonu, özellikle CpG dinükleotid bölgelerindeki değişimler, biyolojik yaş tahmin modellerinin temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Er ve ark. (2024) (1) tarafından geliştirilen semen örneklerinde DNA metilasyonuna dayalı yaş tahmin paneli kullanılarak, kronik sigara kullanımının biyolojik yaş tahminine etkisi incelenmiştir. Çalışmaya 19–58 yaş aralığında, günde en az 20 sigara tüketen 70 erkek ile yaşam boyu sigara kullanmamış 70 kontrol katılmıştır. Semen örneklerinden elde edilen DNA izolatları, bisülfit dönüşümü ve SNaPshot® minidizileme yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, cg23488376 lokusu ile yaş arasında negatif (β=–0,353; p<0,01), NOX4 lokusu ile yaş arasında ise zayıf pozitif bir ilişki (β=0,336; p<0,01) saptanmıştır. Sigara kullanan bireylerde bu ilişkiler daha belirgin hale gelmiş (cg23488376 için β=–0,550; NOX4 için β=0,469; p<0,01) ve sigara kullanımının DNA metilasyon profilleri üzerinde anlamlı etkiler yarattığı görülmüştür. Model performansına ilişkin hata değerleri sigara kullanan grupta MAE=6,94 yıl, RMSE=10,40 yıl; sigara kullanmayan grupta ise MAE=8,02 yıl, RMSE=10,37 yıl olarak hesaplanmıştır. Bu değerler, Er ve ark. (2024)'nın bildirdiği hata oranlarından daha yüksek bulunmuştur (MAE=4,1 yıl, RMSE=5,0 yıl). Bu farkın, yalnızca sigara değişkeninin incelenmesinden ve yaşam tarzı farklılıklarının dışlanmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Sigara kullanan bireylerde modelin genel olarak kronolojik yaştan daha yüksek yaş tahmin ettiği belirlenmiştir (p=0,014). Sonuçlar DNA metilasyonuna dayalı yaş tahmin modelinin sigara kullanımının yaşlanmayı hızlandırarak tahmini yaş ile kronolojik yaş arasındaki farkları artırdığını ortaya koymuştur. Bu bulgular, biyolojik yaş tahmin çalışmalarında sigara kullanımının dikkate alınmasının önemini ve ileri çalışmalarda geniş örneklem ile çok boyutlu yaşam tarzı verilerinin gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The determination of biological age is gaining importance in forensic identification and other legal contexts. DNA methylation and, in particular, alterations in CpG dinucleotide sites form the basis of biological age estimation models. In this study, the effect of long-term smoking on biological age estimation was examined by using the DNA methylation-based age estimation panel for human semen samples developed by Er et al (2024) (1). The study included 70 male participants ages between 19 and 58 who smoked at least 20 cigarettes per day and 70 control subjects who had never smoked. The DNA samples obtained from the semen samples were analyzed using bisulfite conversion and the SNaPshot® minisequencing technique. The analysis revealed a negative correlation between the cg23488376 locus and age (β=–0.353; p<0.01), while a weak positive correlation was observed between the NOX4 locus and age (β=0.336; p<0.01). These relationships were more pronounced in smokers (cg23488376 for β=–0.550; NOX4 for β=0.469; p<0.01), indicating that smoking had a significant effect on DNA methylation profiles. The error values related to model performance were calculated as MAE=6.94 years, RMSE=10.40 years for the smoking group and MAE=8.02 years, RMSE=10.37 years for the non-smoking group. These values were found to be higher than the error rates reported by Er et al. (2024) (MAE=4.1 years, RMSE=5.0 years). This difference is thought to stem solely from the examination of the smoking variable and the exclusion of lifestyle differences. It has been determined that the model generally predicts a higher age than chronological age in individuals who smoke (p=0.014). The results revealed that the DNA methylation-based age prediction model increased the differences between estimated age and chronological age by accelerating aging in smokers. These findings emphasize the importance of considering smoking in biological age prediction studies and the necessity of large samples and multidimensional lifestyle data in future studies.