Türkçe öğretiminde kullanılan zihin haritaları tekniğinin 4. sınıf öğrencilerinin anlatma becerileri, motivasyonları ve akademik başarılarına etkisi
The effect of the mind map technique used in Turkish teaching on the expression skills, motivation and academic achievement of 4th grade students
  1. Tez No: 1004349
  2. Yazar: FÜLYA YEŞİLOĞLU UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, Zihin haritaları, anlatma becerileri, akademik başarı, motivasyon, Teaching Turkish, Mind maps, narrative skills, academic success, motivation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkçe öğretiminde kullanılan zihin haritası tekniğinin 4. Sınıf öğrencilerinin anlatma becerilerine (konuşma ve yazma), Türkçe dersi akademik başarılarına ve Türkçe dersine karşı motivasyonlarına etkisini belirlemektir. Karma yöntem araştırması olarak tasarlanan araştırmada nicel boyut öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen ile nitel boyut ise durum çalışması ile desenlenmiştir. Amaçlı örnekleme ile belirlenen çalışma grubunu 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı Hatay ili Antakya ilçesine bağlı bir devlet ilkokulunda bulunan iki dördüncü sınıf şubesi oluşturmuştur. Uygulamalar 4. Sınıf Türkçe dersi“Milli Mücadele ve Atatürk”ve“Erdemler”temaları kapsamında yapılmıştır. Nitel ve nicel verilerin bir arada toplandığı araştırmada veriler akademik başarı testi, konuşma ölçeği, yazma ölçeği, Türkçe dersi motivasyonu ölçeği ve görüşme formu ile toplanmıştır. Uygulama sonunda deney ve kontrol grubundaki öğrencilerle yüzyüze görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın nicel sonuçlarına göre Türkçe öğretiminde hem zihin haritaları tekniğinin hem mevcut yöntemin öğrencilerin akademik başarılarını geliştirmede anlamlı bir etkisinin olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Türkçe öğretimi için kullanılan zihin haritası tekniğinin öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmede önemli bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Türkçe öğretimi için kullanılan her iki yöntemin de öğrencilerin konuşma becerilerini geliştirmede önemli bir etkisinin olduğu saptanmıştır. Türkçe öğretimi için kullanılan her iki yöntemin de öğrencilerin Türkçe dersi motivasyonunu geliştirmede bir etkisinin olmadığı anlaşılmıştır. Araştırmada nitel veri sonuçlarına bakıldığında nicel verileri destekleyen bulgulara ulaşıldığı görülmüştür. Deney grubu öğrencileri, zihin haritaları yöntemini eğlenceli ve öğrenmeyi kolaylaştırıcı bulmuş, yazma ve konuşma becerilerine olumlu katkı sağladığını ifade etmiştir. Kontrol grubu ise mevcut yöntemin sınırlılıklarını ve pasif kalmayı vurgulamış, konuşma etkinliklerinde çekingenlik yaşadıklarını belirtmiştir. Araştırma, zihin haritalarının yazma ve konuşma becerilerini geliştirmede mevcut yönteme göre daha etkili olduğunu ve akademik başarıyı artırdığını göstermiş ancak, Türkçe dersine yönelik motivasyonda anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Bu nedenle, Türkçe öğretiminde zihin haritaları gibi yapılandırmacı ve öğrenci merkezli yöntemlerin daha fazla kullanılması, ayrıca öğrenci motivasyonunu artıracak stratejilerle bütüncül öğretim yaklaşımlarının entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of the mind mapping technique used in Turkish language teaching on the narrative skills (speaking and writing), academic achievement in Turkish language lessons, and motivation towards Turkish language lessons of 4th-grade students. Designed as a mixed-methods research, the quantitative dimension was designed using a pre-test-post-test control group quasi-experimental design, while the qualitative dimension was designed as a case study. The study group, determined by purposive sampling, consisted of two 4th-grade classes in a public primary school in Antakya district of Hatay province during the 2023-2024 academic year. The applications were conducted within the scope of the 4th-grade Turkish language lesson themes“National Struggle and Atatürk”and“Virtues”. In this research, where qualitative and quantitative data were collected together, data were collected using an academic achievement test, a speaking scale, a writing scale, a Turkish language lesson motivation scale, and an interview form. Face-to-face interviews were conducted with the students in both the experimental and control groups at the end of the application. According to the quantitative results of the research, it was found that both the mind mapping technique and the existing method in Turkish language teaching have a significant effect on improving students' academic achievement. It has been determined that the mind mapping technique used for teaching Turkish has a significant effect on improving students' writing skills. It has also been found that both methods used for teaching Turkish have a significant effect on improving students' speaking skills. It was found that neither of the two methods used for teaching Turkish had an effect on improving students' motivation for Turkish lessons. When examining the qualitative data results in the research, it was seen that the findings supported the quantitative data. The students in the experimental group found the mind mapping method fun and facilitated learning, and stated that it positively contributed to their writing and speaking skills. The control group, on the other hand, emphasized the limitations of the current method and their passivity, and stated that they experienced shyness in speaking activities. The research showed that mind maps were more effective than the current method in improving writing and speaking skills and increasing academic success; however, no significant difference was observed in motivation towards Turkish lessons. Therefore, it is recommended that constructivist and student-centered methods such as mind maps be used more in Turkish teaching, and that holistic teaching approaches be integrated with strategies that will increase student motivation.