Individualized second language vocabulary learning through a collaborative multimedia platform: A design-based research
İşbirlikli çoklu ortam platformu aracılığıyla sunulan bireyselleştirilmiş ikinci dil sözcük öğrenimi: Tasarım temelli araştırma
  1. Tez No: 792622
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSOY ERDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Temelli Araştırma, Eğitsel Dijital Dönüşüm, İleri Web Uygulaması, Sözcük Öğrenimi, Öğretim Tasarımı, Design-Based Research, Educational Digital Transformation, Progressive Web App, Vocabulary Learning, Instructional Design
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu araştırmanın konusu hibrit/yerel bir mobil uygulamaya yerleştirilmiş işbirlikçi öğrenme yönetim sistemleri aracılığıyla bilgisayar destekli dil öğrenme uygulamalarının öğrenme ortamlarına dahil edilmesi ve Yetişkinler için Yabancı Dil Olarak İngilizce (EFL) öğrencilerinin dil öğrenimini tasarlanan dijital araçlar ile uygulamak, değerlendirmek ve geliştirmektir. Bu eğitsel tasarım temelli araştırma, belirli bir öğrenme ortamına çözüm olarak kullanılmak üzere progresif bir web uygulaması (PWA) çözümüne dönüşerek mevcut bir dijital hizmetin en iyi uygulamasını yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın yaygınlaştırma adımından önce, analiz adımında öğrenme ortamına dair durumları belirleyebilmek için keşifsel bir bağlam analizi çalışması yapılmıştır (Faz I -Analiz aşaması). Buna ek olarak, dünya çapındaki yeni dijital dil öğrenme çözümlerinin özelliklerinin örüntüsünü oluşturmak için uluslararası projeler aracılığıyla dünya çapındaki dil öğrenme uygulamaları ve platformları incelenmiş, analiz edilmiş ve haritalandırılmıştır (Faz II – Analiz Aşaması). Eğitsel aracın geliştirilme sürecinde öğrenme ortamının parametreleri göz önünde bulundurularak en etkili yöntemden faydalanabilmek için bir dizi çalışma yürütülmüştür. İlk olarak, geleneksel okuduğunu anlama alıştırmaları yerine yönlendirmeler yoluyla bireyselleştirilmiş ikinci dilde sözcük öğrenimi strateji yardımının etkinliği incelenmiştir. Daha sonra, e-öğrenme çözümlerinde bireysel değişkenlere ek olarak etkililiğin artırılması amacıyla bilişsel aşamaların da göz önünde bulundurulduğu dil öğrenme stratejilerinin kullanımını teşvik eden bir tasarım test edilmiştir. Buna ek olarak, araştırmanın geliştirme aşamasında, dijital dil öğrenimi ve yetişkinlerde İngilizce öğrenimi kavramlarına katkıda bulunabilecek ve tüm dijital platformlarda mevcut olabilecek yenilikçi ve dönüştürücü bir hibrit öğrenme ortamı hazırlanmıştır (Faz III – Geliştirme Aşaması). Son olarak ise, geliştirilen dijital çözümün etkililiği öğrenme ortamında halihazırda kullanılan geleneksel yöntemlerle karşılaştırışmış ve ikinci dilde sözcük öğreniminde bilişsel basamaklar dikkate alındığında ve e-öğrenme kuralları uygulandığında etkili olabileceği tespit edilmiştir (Uygulama-Faz IV). Deney grubundaki öğrenicilerin tasarlanan aracı kullanarak sözcük öğrenimi sürecinde öz düzenleme becerilerini, motivasyonlarını ve öz-yeterlik duygularını geliştirebildikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Incorporation of computer-assisted language learning applications into learning environments through collaborative learning management systems embedded in a hybrid/native mobile app is the subject of this research to apply, evaluate, and improve adult English as Foreign Language (EFL) learners' digital language learning experiences. This design-based research aims to disseminate the best practice of existing digital services by turning them into a progressive web app (PWA) to be used as a solution to a specific learning environment. Prior to the dissemination step of the research, an exploratory context analysis study was carried out to inform the learning environment (Phase I) in the analysis step. Following that, worldwide language learning apps and platforms were examined, analyzed, and mapped within the scope of international projects to form the pattern of the features of the recent worldwide digital language learning solutions (Phase II). In the design step, a set of studies was conducted to utilize the most effective method considering the parameters of the learning environment where research is carried out. Firstly, the effectiveness of individualized second language vocabulary learning strategy aid through prompts, instead of conventional comprehension exercises, was examined. In addition, research fostering the strategy use by prioritizing the cognitive steps as facilitators was designed to address the critical gap of considering individualized variables in e-learning solutions. In the development stage of the research, the concept of digital language learning and adult EFL learners was introduced to a transformative solution of an innovative hybrid learning environment existing in all digital platforms (Phase III). Lastly, the implementation of the designed tool was compared to conventional methods that have been used in the learning environment and it was found out that the individualization of second language vocabulary learning in e-learning environment was effective when cognitive steps were taken into account and e-learning principles were applied (Phase IV). It was found out that the learners in the experimental group were able to improve their ability to self-regulate their vocabulary learning process, as well as their learning motivation and sense of self-efficacy by utilizing the designed tool.