MCF-7 meme adenokarsinoma hücrelerinde Peganum harmala'nın metanol ekstraksiyonu ve harmin'in 5-fluorouracil (5-FU) ile kombinasyonlarının apoptotik ve antiproliferatif etkilerinin araştırılması
Investigation of the apoptotic and antiproliferative effects of Peganum harmala methanol extract and harmine in combination with 5-fluorouracil (5-FU) in MCF-7 breast adenocarcinoma cells
- Tez No: 1004460
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ UYSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Onkoloji, Veterinary Medicine, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Apoptozis, Antioksidan, Galektin-8, Harmin, MCF-7, Sinerjik etki, Apoptosis, Antioxidant, Galectin-8, Harmin, MCF-7, Synergistic effect
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Biyokimyası Ana Bilim Dalı
Özet
Ülkemiz ve dünyada mortalite-insidans oranı yüksek olarak ilk üç sırada yer alan meme kanseri önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kemoterapötik ilaçların kullanılmasına bağlı olarak görülen yan etkiler ve gelişen kemoterapi direnci yeni ajanların bulunmasını zorunlu kılmıştır. Tıbbi bitkiler yapısında bulunan ß-karbolin, flavonoid ve antioksidan aktivitelerinden dolayı sağlık üzerinde olumlu etkileri olup antikanser özelliği göstermektedir. P. harmala içermiş olduğu zengin fitokimyasal özelliğinden dolayı antikanser, antidepresan ve antimikrobiyal biyoaktivitelerine sahiptir. Çalışmada P. harmala bitkisi iki saatlik Soxhlet ekstraksiyon yöntemine göre farklı polaritelere sahip solventlerde hazırlanmıştır. Solvent olarak metanol, etanol ve distile su kullanılmıştır. Harmin etkeni ise önemli bir ß- karbolin alkaloidi olup P. harmala bitkisinde çok fazla bulunmaktadır. Kemoterapötik ajan olan 5-FU meme kanseri tedavisinde en çok kullanılan antikanser ilaçtır. Çalışmada P. harmala metanol ekstraksiyonu, harmin ve 5-FU tek ve kombine gruplar olacak şekilde oluşturulmuştur. Bitkinin fitokimyasal analizi hem LC-HRMS hem de toplam fenolik, toplam flavonoid, DPPH, ABTS, FRAP ve H2O2 analizleri ile gerçekleştirilmiştir. MCF-7 meme kanseri hücrelerinde P. harmala metanol ekstraksiyonu 24 ve 48. saat için IC50 değeri sırasıyla 105,9 mg/mL ve 71,78 mg/mL olarak belirlenmiştir. 24 ve 48. saat için LC50 değeri sırasıyla 145,2 mg/Ml ve 72,77 mg/mL olarak belirlenmiştir. Harmin 'in 24 ve 48. saat için IC50 değeri sırasıyla 33,25 mg/mL ve 23,24 mg/mL olarak belirlenmiştir. 24 ve 48. saat için LC50 değeri sırasıyla 84,14 mg/mL ve 58,48 mg/mL olarak belirlenmiştir. 5-FU'nun 24 ve 48. saat için IC50 değeri sırasıyla 13 mg/mL ve 5,84 mg/mL olarak belirlenmiştir. 24 ve 48. saat için LC50 değeri sırasıyla 76,7 mg/mL ve 12,2 mg/mL olarak belirlenmiştir. Kaspaz-3 aktivitesi, tüm deney gruplarında kontrol grubuna kıyasla artış göstermiştir. En yüksek kaspaz-3 aktivitesi harmin grubunda saptanmış olup, bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Grupların kaspaz-8 aktivitesinde tüm gruplar kontrol grubuna göre artış gösterirken en yüksek aktiviteyi P. harmala+5-FU grubu istatistiksel olarak anlamlı şekilde artış göstermiştir (p<0,01). Galektin-8 aktivitesi tüm uygulama gruplarında kontrole göre azalmış olup en yüksek aktiviteyi P. harmala+5-FU grubundan elde edilen sonuçlar istatistiksel açıdan anlamlılık göstermiştir (p<0,01). 24 ve 48 saatlik ölçümü yapılan wound healing analizinde en yüksek kapanmayı %76,13 ile P. harmala grubunda görülmüştür ancak elde edilen sonuçlar istatistiksel açıdan anlamlılık göstermemiştir (p>0,05). 5-FU ajanı ile kombine kullanılan harmin ve P. harmala'nın metanol ekstraksiyonu Chou-Talalay yöntemine göre sinerjik etki göstermiştir. Sonuç olarak, 5-FU ile kombine kullanılan P. harmala ekstraktı ve harmin etkeni ayrı ayrı tüm doz aralığında sinerjik etki göstererek 5-FU'nun daha az dozda kullanılmasını sağlayarak ilaca bağlı gelişen yan etkinin ve kemo direncin azalmasında kritik role sahiptir. Bu çalışmada 5-FU ilk kez hem harmin hem de P. harmala ekstraktı ile kombine olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer, ranking among the top three cancers with the highest mortality and incidence rates in our country and worldwide, is a significant public health problem. Side effects associated with the use of chemotherapeutic drugs and the development of chemotherapy resistance have made the discovery of new agents imperative. Medicinal plants, due to their β-carboline, flavonoid, and antioxidant activities, have positive effects on health and exhibit anticancer properties. P. harmala, due to its rich phytochemical content, possesses anticancer, antidepressant, and antimicrobial bioactivities. In this study, P. harmala was prepared using a two-hour Soxhlet extraction method in solvents with different polarities. Methanol, ethanol, and distilled water were used as solvents. Harmin, an important β-carboline alkaloid, is found in abundance in P. harmala. 5-FU, a chemotherapeutic agent, is the most commonly used anticancer drug in breast cancer treatment. In this study, P. harmala methanol extraction, harmin, and 5-FU were grouped as single and combined groups. Phytochemical analysis of the plant was performed using both LC-HRMS and total phenolic, total flavonoid, DPPH, ABTS, FRAP, and H2O2 analyses. The IC50 values of P. harmala methanol extraction in MCF-7 breast cancer cells were determined to be 105.9 mg/mL and 71.78 mg/mL at 24 and 48 hours, respectively. The LC50 values at 24 and 48 hours were determined to be 145.2 mg/mL and 72.77 mg/mL, respectively. Harmin's IC50 values at 24 and 48 hours were determined to be 33.25 mg/mL and 23.24 mg/mL, respectively. The LC50 values at 24 and 48 hours were determined to be 84.14 mg/mL and 58.48 mg/mL, respectively. The IC50 value of 5-FU at 24 and 48 hours was determined to be 13 mg/mL and 5.84 mg/mL, respectively. The LC50 value at 24 and 48 hours was determined to be 76.7 mg/mL and 12.2 mg/mL, respectively. Caspase-3 activity increased in all experimental groups compared to the control group. The highest caspase-3 activity was detected in the harmine group, and this increase was statistically significant (p<0.001). Caspase-8 activity increased in all groups compared to the control group, while the highest activity was statistically significantly increased in the P. harmala+5-FU group (p<0.01). Galectin-8 activity decreased in all treatment groups compared to the control, and the results obtained from the P. harmala+5-FU group showed the highest activity, which was statistically significant (p<0.01). In the wound healing analysis, measured at 24 and 48 hours, the highest closure rate was observed in the P. harmala group with 76.13%, however, the results were not statistically significant (p>0.05). Methanol extraction of harmin and P. harmala, used in combination with 5-FU, showed a synergistic effect according to the Chou-Talalay method. In conclusion, P. harmala extract and harmin, used separately in combination with 5-FU, showed a synergistic effect throughout the entire dose range, allowing for the use of lower doses of 5-FU and playing a critical role in reducing drug-related side effects and chemoresistance. This study was the first to use 5-FU in combination with both harmin and P. harmala extracts.