Akut koroner sendrom kliniği ile başvuran koroner anjiografi yapılan hastalarda no-reflow ile aşil tendon kalınlığı arasındaki ilişki
The relationship between no-reflow phenomenon and achilles tendon thickness in patients undergoing coronary angiography for acute coronary syndrome
- Tez No: 1004461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED NECATİ MURAT AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, Anjiyoplasti-balon-koroner, Aşil tendonu, No reflow fenomeni, Acute coronary syndrome, Angioplasty-balloon-coronary, Achilles tendon, No-reflow phenomenon
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Yüksek LDL kolesterol düzeyleri, aşil tendon kalınlaşması (ATK) ve yaygın aterosklerotik koroner arter hastalığı ile ilişkilidir. Şiddetli ateroskleroz, no-reflow fenomeninin (NRF) gelişme riskini artırır. Bu çalışmanın amacı, akut koroner sendrom (AKS) hastalarında ATK ile NRF arasındaki ilişkiyi incelemektir. YÖNTEM: 1 Ocak 2021 ile 1 Ocak 2024 tarihleri arasında hastanemizde tedavi edilen 5980 AKS hastasından, lateral ayak bileği grafisi bulunan 164 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar, NRF gelişen 56 hasta ve gelişmeyen 108 hasta olarak iki gruba ayrılmıştır. ATK, klinik verilerden habersiz bir radyolog tarafından lateral ayak bileği grafisi ile ölçülmüştür. NRF tanısı, TIMI, TMP ve MBG sınıflama sistemlerine göre konulmuştur. BULGULAR: ATK ile NRF arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak, NRF grubunun yaş ortalaması (p = 0.018), obezite prevalansı (p = 0.025) ve hiperlipidemi oranı (p = 0.001) daha yüksekti. Syntax skoru, NRF grubunda anlamlı derecede daha yüksekti (19.9 ± 9.5 vs. 14.8 ± 8.1; p = 0.001). Perkütan koroner girişim sonrası ejeksiyon fraksiyonu NRF grubunda daha düşüktü (45 ± 9.2 vs. 48 ± 9.2; p = 0.034). Stent sayısı (p = 0.006), toplam stent uzunluğu (30.8 ± 12.3 vs. 40.8 ± 15.2; p < 0.001), stent implantasyon basıncı (16.2 ± 1.2 vs. 17.2 ± 1.0; p = 0.004), postdilatasyon (45 [41.7] vs. 38 [69.1]; p = 0.001) ve postdilatasyon balon uzunluğu (3.5 [3-3.5] vs. 3.5 [3-3.5]; p = 0.039) NRF grubunda anlamlı derecede daha yüksekti. Ayrıca, trombektomi ve tirofiban infüzyonu kullanım oranı NRF grubunda daha fazlaydı (p < 0.001). Bağımsız olarak NRF ile ilişkili faktörler; yüksek Syntax skoru (p = 0.007), hiperlipidemi öyküsü (p = 0.040) ve daha uzun postdilatasyon balon uzunluğu (p = 0.016) olarak saptanmıştır. SONUÇ: ATK ile NRF arasında doğrudan bir ilişki bulunmamıştır. Ancak, NRF grubunda ortalama ATK'nın daha düşük olması, daha büyük örneklemlerle yapılacak çalışmaların daha net sonuçlar verebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Elevated LDL cholesterol levels are associated with Achilles tendon thickening (ATT) and widespread atherosclerotic coronary artery disease. Severe atherosclerosis increases the risk of the no-reflow phenomenon (NRF) during coronary interventions. This study aimed to investigate the relationship between ATT and NRF in patients with acute coronary syndrome. METHODS: Between January 2021 and January 2024, 5,980 patients with acute coronary syndrome were treated in our hospital's coronary intensive care unit. Of these, 164 patients with lateral ankle radiographs were included. Patients were divided into two groups: 56 with NRF and 108 without. ATT was measured by a radiologist, blinded to clinical data, using lateral ankle radiographs. The NRF diagnosis was based on TIMI, TMP, and MBG classification systems. Baseline clinical data were collected and analyzed. RESULTS: No significant relationship was found between ATT and NRF incidence. However, significant differences were noted between the groups in terms of age, obesity, and hyperlipidemia history. The NRF group was older (p = 0.018), had a higher obesity prevalence (p = 0.025), and a higher rate of hyperlipidemia (p = 0.001). The Syntax score was significantly higher in the NRF group (19.9 ± 9.5 vs. 14.8 ± 8.1; p = 0.001). Ejection fraction post-PCI was lower in the NRF group (45 ± 9.2 vs. 48 ± 9.2; p = 0.034). The number of stents placed (p = 0.006), total stent length (30.8 ± 12.3 vs. 40.8 ± 15.2; p < 0.001), stent implantation pressure (16.2 ± 1.2 vs. 17.2 ± 1.0; p = 0.004), postdilatation (45 [41.7] vs. 38 [69.1]; p = 0.001), and postdilatation balloon length (3.5 [3-3.5] vs. 3.5 [3-3.5]; p = 0.039) were all significantly higher in the NRF group. Use of thrombectomy and tirofiban infusion was more frequent in the NRF group (p < 0.001). Independent factors associated with NRF were higher Syntax score (p = 0.007), hyperlipidemia history (p = 0.040), and longer postdilatation balloon length (p = 0.016), as shown by regression analysis. CONCLUSION: No direct relationship was found between ATT and NRF. However, the lower mean ATT in the NRF group suggests that further studies with larger sample sizes could provide more definitive results.