Safkan arap atlarının deri ve deri altı tümörlerinde (melanoma ve fibroma) oral ve lokal birlikte uygulanan propolisin antitümöral etkinliğinin araştırılması: Olgu serisi
Investigation of antitumoral effectiveness of oral and local co-applied propolis in skin and subcutaneous tumors (melanoma and fibroma) of thoroughbridged arabian horses: Case series
  1. Tez No: 1004493
  2. Yazar: İSMAİL EKŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Propolis, Arap atı, melanoma, antitümöral etki, Propolis, Arabian horse, melanoma, antitumor effect
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Farmakoloji ve Toksikolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Safkan Arap atlarında deri ve deri altı dokularda gelişen melanoma ve fibroma üzerine propolisin antitümöral etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada, hem sistemik (oral yolla) hem de lokal uygulanan propolisin klinik, hematolojik ve histopatolojik düzeyde oluşturduğu etkiler değerlendirildi. Deney grubunu oluşturan beş tümörlü Safkan Arap atına 3 ay boyunca günlük 150 mg/kg dozda ham toz propolis yemine karıştırılarak oral yolla verildi, aynı zamanda tümör üzerine 70% etil alkol içerisinde hazırlanan propolis tentürü lokal olarak uygulandı. İki adet sağlıklı ve tümörü bulunmayan dişi Arap atı kontrol grubu olarak kullanıldı. Tümör çapı ölçümleri, tam kan sayımı, biyokimyasal parametreler ve histopatolojik analizler yapılarak propolisin terapötik etkileri değerlendirildi. Malonomalı tümör çaplarında bir miktar azalma olmakla birlikte bu azalma istatistiki olarak önemli bulunmadı. Hematolojik sonuçlar genellikle referans aralığı ile kontrol grubu sonuçlarıyla uyumluluk göstermekle birlikte, WBC (p=0,014) için kan alınan dört dönem için ve detayda 0.Ay ile 2.Ay arasında düşmekte ve bu fark istatistiki olarak (p=0,009) anlamlıdır. NEU (p=0,003) için kan alınan dört dönem için ve detayda 0.Ay ile 2.Ay arasındaki düşüşün (p=0,001) WBC'de olduğu gibi anlamlı olduğu görülmektedir. HGB (p=0,026) için kan alınan dört dönem için ve detayda 2.Ay ile 3.Ay arasındaki düşüş (p=0,016) istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Biyokimyasal sonuçlar da genellikle referans aralığı ile kontrol grubu sonuçlarıyla uyumluluk göstermekle birlikte, TCHO (p=0,028) için kan alınan dört dönem için ve detayda 1.Ay ile 3.Ay arasındaki yükselme (p=0,020) anlamlı bulundu. CA (p=0,006) için kan alınan dört dönem için ve detayda 0.Ay ile 2.Ay (p=0,020) ve 0.Ay ile 3.Ay arasındaki yükselme (p=0,042) istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç olarak, bu çalışma atlarda propolisin sistemik olarak kullanıldığı ilk çalışmalardan biridir. Propolisin atlarda herhangi bir olumsuz etkisi gözlenmemiştir. Propolisin belirtilen doz, uygulama yolları ve sürede, belirtilen tümör çapları üzerinde önemli bir etkinliği gözlenmemiştir. Bu çalışmaların detaylandırılarak daha yakın dönemde oluşmuş türmörlerde ve daha yüksek dozlarda propolis kullanılarak devam ettirilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF ANTITUMORAL EFFECTIVENESS OF ORAL AND LOCAL CO-APPLIED PROPOLIS IN SKIN AND SUBCUTANEOUS TUMORS (MELANOMA AND FIBROMA) OF THOROUGHBRIDGED ARABIAN HORSES: CASE SERIES The aim of the study was to search antitumoral effects of propolis on melanoma and fibroma observed in cutaneous and subcutaneous of Arabian mares. Clinical, haematologic and histotpathologic effects of propolis were evaluated applicated both systemic (oral) and local. The experimental design involved a combined application of crude powdered propolis with feed administered orally (150 mg/kg/day) and alcoholic tincture of propolis (70%) applied locally to tumor surfaces for a three-month treatment period in five Arabian mares diagnosed with tumors. Two healthy mares used as the control group. Tumor sizes measurements, hematological, biochemical assessments, and histopathological evaluations were evaluated for therapeutic effects of propolis. However, there was a little decreasing in melanoma sizes, this differences were not significant. In addition, hematological results were generally consistent with reference range and control group results, but statistically, blood collected in four times for WBC (p=0.014), and in detail the decreasing between 0.Month and 2.Month (p=0.009) were significant. Blood collected in four times for NEU (p=0.003), and in detail the decreasing between 0.Month and 2.Month (p=0.001) were also significant. Blood collected in four times for HGB (p=0.026), and in detail the decreasing between 2.Month and 3.Month (p=0.016) were also significant. However biochemical results were also generally consistent with reference range and control group results, statistically, blood collected in four times for TCHO (p=0.028), and in detail the increasing between 0.Month and 3.Month (p=0.020) were significant. Blood collected in four times for CA (p=0.006), and in detail the increasing between 0.Month and 2.Month (p=0.020) and between 0.Month and 3.Month (p=0.042) were significant. As a result, the study is the first study for systemic uses of propolis, and no observed any adverse effects of propolis on horses. The propolis uses were not significant effective on tumor sizes with the applicated dose, application routes, application period. The studies that including antitumoral effecs of propolis in horses should search in detail with fresh melanoma tumors and higher doses.