Erciyes Üniversitesi sağlık personelinin et tüketim tercihlerinin belirlenmesi
Determination of meat consumption preferences of health personnel at Erciyes University
- Tez No: 1004513
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ SARIÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşi Süreci, Beslenme Davranışı, Et Tüketimi, Sağlık Çalışanları, Analytic Hierarchy Process, Healthcare professionals, Meat consumption, Nutrition behavior
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK PERSONELİNİN ET TÜKETİM TERCİHLERİNİN BELİRLENMESİ Leyla ATASEVEN T.C. Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veterinerlik Zootekni Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ocak, 2026 Danışman: Prof. Dr. Savaş SARIÖZKAN ÖZET Erciyes Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan sağlık çalışanlarının et tüketim davranışlarını, tercihlerini ve bu tercihleri etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, çalışanlarının et tüketim tercihlerinin yalnız ekonomik faktörlerle değil; sağlık, besin değeri, lezzet ve fiyat gibi çok sayıda kriterin birlikte değerlendirilmesiyle şekillendiği varsayımına dayanmaktadır. Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte olup, çalışmanın örneklemini Erciyes Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 150 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Veriler, sosyo-demografik özellikler, et tüketim alışkanlıkları ve et tercihlerini etkileyen kriterleri içeren bir anket formu aracılığıyla 2025 yılında toplandı. Elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi ve Kruskal–Wallis testi kullanıldı; ayrıca et tüketim tercihlerinin çok kriterli yapısını değerlendirmek amacıyla Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemi uygulanıldı. Araştırma bulgularına göre katılımcıların en sık tükettiği et türlerinin dana ve tavuk eti olduğu, balık tüketiminin ise daha sınırlı düzeyde kaldığı belirlendi. Et türü tercihlerine yönelik değerlendirmelerde; kuzu eti sağlık ve besin değeri açısından en yüksek puanı alırken, dana eti lezzet bakımından öne çıkmış, tavuk eti ise fiyat açısından en uygun et türü olarak değerlendirildi. Demografik değişkenler ile et tüketim sıklığı ve tercihleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (P > 0.05). AHP analizi sonuçları, sağlık ve besin değeri kriterlerinin et tüketim tercihlerinde en yüksek ağırlığa sahip olduğunu, bunu lezzet ve fiyat kriterlerinin izlediğini gösterdi. Genel öncelik sıralamasında kuzu eti ilk sırada yer alırken, dana ve balık eti onu takip etmiş, tavuk eti ise fiyat avantajına rağmen daha düşük bir öncelik düzeyinde kaldı. Bu çalışma, sağlık çalışanlarının et tüketim tercihlerinin çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymakta ve bu tercihlerinin analizinde çok kriterli karar verme yöntemlerinin kullanılmasının önemini vurgulamaktadır. Elde edilen bulguların, beslenme politikalarının geliştirilmesi ve et tüketimine yönelik stratejilerin oluşturulmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF MEAT CONSUMPTION PREFERENCES OF HEALTH PERSONNEL AT ERCİYES UNIVERSITY Leyla ATASEVEN Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Vetenary Science Master's Thesis, January, 2026 Advisor: Prof. Dr. Savaş SARIÖZKAN ABSTRACT This study was conducted to determine the meat consumption behaviors and preferences of healthcare workers working at the Faculty of Medicine Hospital of Erciyes University, as well as the factors affecting these preferences. The research is based on the assumption that healthcare workers' meat consumption preferences are shaped not only by economic factors but also by the combined evaluation of numerous criteria such as health, nutritional value, taste, and price. The study is descriptive and cross-sectional in nature, and the sample consists of 150 healthcare workers employed at Erciyes University Hospital Faculty of Medicine who voluntarily participated in the study. Data were collected in 2025 using a questionnaire form covering socio-demographic characteristics, meat consumption habits, and criteria influencing meat preferences. Descriptive statistics, the chi-square test, and the Kruskal–Wallis test were used to analyze the obtained data; in addition, the Analytic Hierarchy Process (AHP) method was applied to evaluate the multi-criteria structure of meat consumption preferences. According to the research findings, it was determined that the most frequently consumed meat types among participants were beef and chicken, while fish consumption remained at a more limited level. In evaluations of meat type preferences, lamb received the highest score in terms of health and nutritional value, beef stood out in terms of taste, and chicken was considered the most affordable meat type. No statistically significant relationship was found between demographic variables and meat consumption frequency and preferences (P > 0.05). The results of the AHP analysis showed that health and nutritional value criteria had the highest weight in meat consumption preferences, followed by taste and price criteria. In the overall priority ranking, lamb ranked first, followed by beef and fish, while chicken remained at a lower priority level despite its price advantage. In conclusion, this study demonstrates that meat consumption preferences of healthcare professionals have a multi-dimensional structure and highlights the importance of using multi-criteria decision-making methods in analyzing these preferences. The findings are expected to contribute to the development of nutrition policies and consumer-oriented strategies related to meat consumption.