Akne vulgaris hastalarında SLC30A5 ve SLC30A6 düzeylerinin ve hastalık aktivitesi ile ilişkisinin araştırılması
  1. Tez No: 1004519
  2. Yazar: ILAHA TUKANOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: SLC30A5, SLC30A6, Akne vulgaris, Çinko transport proteinleri, SLC30A5, SLC30A6, Acne vulgaris, Zinc transport proteins
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akne vulgaris; başlıca papül, püstül, komedon ve nodül oluşumları ile karakterize edilen, özellikle puberte döneminde sık görülmekle birlikte farklı yaş gruplarını da etkileyebilen, pilosebase ünitenin yaygın ve kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Bu çalışmada, akne vulgaris hastalarında çinko transport proteinlerinden SLC30A5 ve SLC30A6 serum düzeylerinin değerlendirilmesi ve bu düzeylerin hastalık aktivitesi ile olası ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya, 18 yaş ve üzeri akne vulgaris tanısı almış erişkin hastalar ile benzer yaş aralığında, akne vulgaris tanısı bulunmayan sağlıklı bireyler kontrol grubu olarak dahil edilmiştir. Her iki grubun demografik özellikleri, eşlik eden hastalıkları ile sigara ve alkol kullanım alışkanlıkları sorgulanmıştır. Vaka grubunda ayrıca akne vulgarise ait klinik bulgular ayrıntılı olarak kaydedilmiştir. Vaka ve kontrol gruplarından elde edilen serum örneklerinde SLC30A5 ve SLC30A6 düzeyleri enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemi ile ölçülmüş; elde edilen veriler gruplar arasında ve vaka grubunda klinik bulgularla ilişkisi açısından istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizlerde SPSS yazılımı kullanılmış olup, istatistiksel anlamlılık sınırı p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 90 birey dahil edilmiştir. Bunların 45'i akne vulgaris hastası (%75,6 kadın, %24,4 erkek; yaş ortalaması 22,4±4,0), 45'i ise sağlıklı kontrol grubundan (%66,7 kadın, %33,3 erkek; yaş ortalaması 24,6±6,8) oluşmaktadır. Akne vulgaris grubunda serum SLC30A5 ve SLC30A6 düzeyleri sırasıyla 2,6±3,0 ve 4,2±1,7 olarak saptanırken, kontrol grubunda bu değerler sırasıyla 7,9±6,2 ve 8,5±9,2 olarak belirlenmiştir. Akne vulgaris hastalarında serum SLC30A5 düzeyinin kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu saptanmıştır (p<0,05). Buna karşılık, SLC30A6 düzeyleri açısından vaka ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark izlenmemiştir (p>0,05). Vaka ve kontrol gruplarının ayırt edilmesinde SLC30A5 için 2,80 cut-off değerinin etkili olduğu gözlenmiştir. Vaka grubunda SLC30A5 düzeyi cut-off değerinin altında olan v hastalarda hastalık başlangıç yaşının daha düşük olduğu saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca SLC30A5 düzeyi ile yaş ve SLC30A6 düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon bulunmuştur (p<0,05). Diğer klinik ve demografik parametreler ile serum SLC30A5 ve SLC30A6 düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Akne vulgaris hastalarında serum SLC30A5 düzeylerinin; yaş, cinsiyet, hastalık süresi, hastalık şiddeti ve kullanılan tedavi yöntemlerinden bağımsız olarak kontrol grubuna kıyasla daha düşük olduğu gösterilmiştir. Bu bulgu, akne vulgaris patogenezinde çinko homeostazı ve çinko transport proteinlerinin olası rolüne işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acne vulgaris is a common chronic inflammatory disease of the pilosebaceous unit, primarily characterized by the formation of papules, pustules, comedones, and nodules. Although it predominantly affects individuals during puberty, it can also be observed across various age groups. The aim of this study was to evaluate serum levels of zinc transport proteins SLC30A5 and SLC30A6 in patients with acne vulgaris and to investigate their relationship with disease activity. Methods: Adult patients aged 18 years and older diagnosed with acne vulgaris and age-matched individuals without acne vulgaris were included as the case and control groups, respectively. Demographic characteristics, comorbid conditions, and smoking and alcohol consumption habits were recorded for both groups. In addition, clinical characteristics of acne vulgaris were documented in the case group. Serum SLC30A5 and SLC30A6 levels were measured using the enzymelinked immunosorbent assay (ELISA) method. Statistical comparisons were performed between the case and control groups, as well as within the case group to evaluate associations with clinical findings. Statistical analyses were conducted using SPSS software, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 90 individuals were included in the study, consisting of 45 patients with acne vulgaris (75.6% female, 24.4% male; mean age 22.4±4.0 years) and 45 healthy controls (66.7% female, 33.3% male; mean age 24.6±6.8 years). In the acne vulgaris group, mean serum SLC30A5 and SLC30A6 levels were 2.6±3.0 and 4.2±1.7, respectively, whereas corresponding values in the control group were 7.9±6.2 and 8.5±9.2. Serum SLC30A5 levels were found to be significantly lower in patients with acne vulgaris compared to the control group (p<0.05). However, no statistically significant difference was observed between the groups in terms of SLC30A6 levels (p>0.05). A cut-off value of 2.80 for SLC30A5 was effective in vii distinguishing between the case and control groups. In the acne vulgaris group, patients with serum SLC30A5 levels below the cut-off value had a significantly lower age at disease onset (p<0.05). Furthermore, serum SLC30A5 levels showed a statistically significant positive correlation with age and with SLC30A6 levels (p<0.05). No significant associations were detected between serum SLC30A5 or SLC30A6 levels and other clinical or demographic parameters. Conclusion: Serum SLC30A5 levels were significantly lower in patients with acne vulgaris, independent of age, sex, disease duration, disease severity, and treatment modalities. These findings suggest a potential role of zinc transport dysregulation in the pathogenesis of acne vulgaris.