Ergenlerde mikro travma ölçeği geliştirme
Microtrauma scale in adolescents scale development
- Tez No: 1004527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP GÜLEÇ KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Mikro Travma, Ergen, Küçük t Travma, Ölçek Geliştirme, Geçerlik, Güvenirlik, Micro-trauma, Adolescent, Small t Trauma, Scale Development, Validity, Reliability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ergen bireylerin mikro travmatik yaşantılarını değerlendirmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Metodolojik tasarımdaki araştırmanın evrenini, Sinop ilinde yaşayan 12-18 yaş aralığında ergen grubu oluşturdu. Araştırmanın örneklemini, belirlenen liselerde öğrenim gören 427 gönüllü öğrenci oluşturdu. Araştırma verileri; Kişisel Tanıtıcı Bilgi formu ve Ergenlerde Mikro Travma Ölçeği Taslağı kullanılarak Ocak-Mart 2025 tarih aralığında toplandı. Ölçeğin kapsam geçerliliği için yedi uzmandan görüş alındı. Madde havuzu 57 maddeden oluşturuldu. Uzman görüşleri Davis Tekniği ile değerlendirilerek ölçek 43 maddeye indirgendi. Verilerin analizinde SPSS for Windows 22 paket programı ve LISREL 8.80 paket programı kullanıldı. Bulgular: Ölçeğin geçerliği; kapsam, yüzey ve yapı geçerliği ile güvenirliği ise Madde-toplam korelasyonu, Cronbach Alpha katsayısı, alt üst %27'lik Dilim Karşılaştırması, t testi, zamana göre değişmezlik yöntemleri kullanılarak değerlendirildi. Toplam ölçeğin KGİ değeri 0.86 bulundu. KMO değeri 0.93 ve Barlett's Testi x2=9570.831, p<0.001 olarak saptanmıştır. Toplam açıklanan varyans oranı %45.414 olarak bulundu. Açıklayıcı faktör analizi sonrasında doğrulayıcı faktör analizi ile yapısal eşitlik modellemesi kurulmuştur. Uyum indeksleri; x2/SD değeri 6.49, GFI 0.97, AGFI 0.96, CFI 0.97, RMSEA 0.057 ve SRMR 0.063 olarak saptanmıştır. İlgili uyum indeks değerlerinin istenen aralıkta olduğu saptanmıştır. Ölçeğin güvenirliğine ilişkin toplam Cronbach Alpha katsayısı 0.94 ve alt boyutlar için 0.86 ile 0.92 aralığında hesaplanmıştır. Ölçeğin alt ve üst %27'lik dilim karşılaştırma sonuçları istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05). Test tekrar test ölçümleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur (r=0.885, p<0.05). Sonuç: Ölçek, üç alt boyut (sosyal, ailevi, içsel mikro travma) ve 43 maddeden oluşan 5'li Likert tipinde bir ölçme aracı olarak geliştirildi. Sonuç itibariyle geliştirilen bu ölçek, geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır. Ergenlerin duygusal ve ilişkisel düzeyde deneyimlediği mikro travmatik örüntüleri tanımlayabilmek amacıyla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research is to develop a valid and reliable measurement tool to assess the microtraumatic experiences of adolescents. Materials and Methods: The population of the research in the methodological design consisted of adolescents aged 12-18 living in Sinop province. The sample consisted of 427 volunteer students studying in the selected high schools. Research data were collected between January and March 2025 using a Personal Demographic Information Form and the Draft Microtrauma Scale for Adolescents. Opinions were obtained from seven experts for the content validity of the scale. The item pool consisted of 57 items. The scale was reduced to 43 items by evaluating expert opinions using the Davis Technique. SPSS for Windows 22 and LISREL 8.80 software packages were used for data analysis. Findings: The validity of the scale; Content, surface, and construct validity, as well as reliability, were evaluated using item-total correlation, Cronbach's Alpha coefficient, upper and lower 27% Slice Comparison, t-test, and time invariance methods. The total scale's CGI value was found to be 0.86. The KMO value was 0.93, and Bartlett's Test x2=9570.831, p<0.001. The total explained variance was found to be 45.414%. Following exploratory factor analysis, structural equation modeling was established using confirmatory factor analysis. Fit indices were determined as follows: x2/SD value 6.49, GFI 0.97, AGFI 0.96, CFI 0.97, RMSEA 0.057, and SRMR 0.063. It was determined that the relevant fit index values were within the desired range. The overall Cronbach Alpha coefficient for the reliability of the scale was calculated as 0.94, and the range for the sub-dimensions was between 0.86 and 0.92. The comparison results between the lower and upper 27% percentiles were statistically significant (p<0.05). A significant correlation was found between test-retest results (r=0.885, p<0.05). Conclusion: The scale was developed as a 5-point Likert-type measurement tool consisting of three sub-dimensions (social, familial, internal micro-trauma) and 43 items. Consequently, this developed scale is a valid and reliable measurement tool. It can be used to identify micro-traumatic patterns experienced by adolescents at the emotional and relational levels.