İşitme cihazı kullanım süresi ve sosyo-demografik özelliklerin konuşmayı ayırt etme üzerindeki etkileri
The effects of hearing aid use duration and socio-demographic characteristics on speech discrimination
  1. Tez No: 1004568
  2. Yazar: AYŞENUR ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAT KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme cihazları, İşitme kaybı, Hearing aids, Hearing loss
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı işitme cihazı kullanım süresi ve sosyo-demografik özelliklerin konuşmayı ayırt etme üzerindeki etkilerinin belirlenmesidir. Bu araştırmanın evrenini, özel bir işitme merkezine başvurarak işitme kaybı nedeniyle odyolojik değerlendirmeleri yapılmış ve işitme cihazı kullanımı önerilmiş, 27–85 yaş aralığındaki bireyler oluşturmuştur. Çalışmadaki 100 katılımcı; yaş, eğitim düzeyi ve sosyoekonomik durum gözetilmeksizin kesitsel olarak veri toplama sürecine dahil edilmiştir. Değerlendirmeler öncesinde tüm katılımcılara araştırmanın amacı hakkında bilgi verilmiş ve aydınlatılmış onam formları imzalatılmıştır. Katılımcıların %56'sı kadın, %44'ü erkek olup yaşları 27 ile 85 arasında değişmektedir (ortalama yaş 69,11±13,01). Katılımcıların %57'si ilkokul, %33'ü lise, %10'u ise üniversite mezunudur. Katılımcılardan %54'ü tek kulakta, %46'sı ise her iki kulakta işitme cihazı kullanmaktadır. Cinsiyete göre saf ses ortalaması (SSO) ve konuşmayı ayırt etme (SD) değerleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Benzer şekilde, yaş ile SSO ve SD değerleri arasında da anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Eğitim durumuna göre SSO değerleri farklılık göstermemekle birlikte (p>0,05), SD düzeyleri anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,001). Post-Hoc analiz sonucuna göre, ilkokul mezunlarının SD düzeyleri lise ve üniversite mezunlarına göre anlamlı şekilde daha düşüktür. İşitme cihazı kullanma süresi ile SSO değerleri arasında pozitif ve orta düzeyde bir ilişki bulunurken (r = .406; p<0,001), SD değerleri ile cihaz kullanma süresi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Elde edilen bulgular, işitme cihazı kullanıcılarının konuşmayı ayırt etme yetisi ile eğitim düzeyi arasında ilişki olabileceğini ve işitme cihazı kullanma süresi ile sessiz ortamda ölçülen SSO değerlerinin birlikte değişim gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of hearing aid usage duration and socio-demographic characteristics on speech discrimination. The study population consisted of individuals aged 27–85 who applied to a private hearing center, underwent audiological evaluations due to hearing loss, and were recommended for hearing aid use. The 100 participants in the study were included in the data collection process using a cross-sectional design, regardless of age, educational level, and socioeconomic status. Prior to the assessments, all participants were informed about the purpose of the study, and informed consent forms were obtained. Of the participants, 56% were female and 44% were male, with ages ranging from 27 to 85 years (mean age 69.11 ± 13.01). Regarding educational background, 57% had completed primary school, 33% high school, and 10% university. Among the participants, 54% used a hearing aid in one ear, while 46% used hearing aids in both ears. No significant differences were found between genders in terms of pure-tone average (PTA) in quiet environments and speech discrimination (SD) scores (p > 0.05). Similarly, there was no significant correlation between age and PTA or SD values (p > 0.05). While PTA values did not differ significantly according to education level (p > 0.05), SD scores showed a significant difference (p < 0.001). Post-hoc analysis revealed that primary school graduates had significantly lower SD scores compared to high school and university graduates. A positive, moderate correlation was observed between hearing aid usage duration and PTA values (r = 0.406; p < 0.001), whereas no significant relationship was found between SD scores and device usage duration (p > 0.05). These findings indicate that speech discrimination ability in hearing aid users may be associated with education level, and that the duration of hearing aid use and SSO values measured in quiet environments vary concurrently.